Paradicsomos padlizsán

Ez egy nagyon finom és egészséges recept nem kevés olasz beütéssel. Rengeteg változat létezik erre az alapra, amiben ez egy kicsit más, és amitől talán nem is igazán autentikus, hogy a paradicsommártásba rozmaringot használok, holott a bazsalikom a jellemző. Részben ennek az az oka, hogy a bazsalikomot jobban kedvelem nyersen, szerintem úgy jobban kiadja az ízét, mint mikor belefő a mártásba. Másrészt a friss rozmaringot mindenki számára, az év minden évszakában elérhetőbbnek érzem. Nekem évek óta folyamatosan van otthon a balkonládámban. Ugyan egyszer ez is kihalt, de strapabírásban, áttelelésben még mindig messze vezet a többi fűszernövény előtt. Csak ajánlani tudom, hogy vegyünk egy csinos kaspót, és tegyük ki az ablakba, vagy lépcsőházba, így minimális gondoskodással a friss rozmaring, kaspóval együtt pár ezer forintból évekre megoldva.

paradicsomos padlizsán

Sajnos kicsit megkéstem ezzel a recepttel, hisz a paradicsomnak már kinn a lába az igazi szezonból, ugyanakkor ezt bármikor helyettesíthetjük konzervparadicsomból készült mártással, ami szintén nagyon finom, és semmi probléma nincs vele. Nem egészségtelen, valóban paradicsomból készül, és nem nyomják dugig adalékanyagokkal. Az elkészítése pontosan olyan mintha friss paradicsomból készülne, csak kevesebb ideig kell főzni, és konzervtől függően nem is biztos, hogy kell turmixolni. Illetve lehet kombinálni is a receptet, bármikor adhatunk hozzá egyéb zöldségeket is. Mentettem már meg paprikát úgy, hogy a tálba tettem sülni a többiekkel, volt már cukkini is az ételben, és most, hogy közeleg a szezonja, biztos fogom készíteni a nagy kedvenc, édesköménygumóval.

Azt be kell valljam, a kép kicsit csalóka. A fénykép kedvéért igyekeztem szépen tálalni, és úgy pakolászni az alapanyagokat a tepsibe, hogy minden szépen egymás tetején legyen, ne csúszkáljon szét, de a való életben, pláne ha még egyéb zöldségeket is belekombinálok, nem lesz ilyen szépen tálalható állaga. Sokkal inkább terül el úgy a tálon, mint egy lecsó, de ettől még igazán finom ebéd lesz belőle.

paradicsomos padlizsán

Nehézségi fok: közepesen nehéz
Elkészítési idő: kb. 30-40 perc előkészítés, 40 perc sütés
Mennyiség: 4 személyre, kb. 5 cm mély, 25x15cm tepsi

Hozzávalók a fokhagymapáchoz:

  • 3-4 duci gerezd fokhagyma
  • 5-6 szál friss kakukkfű
  • 1 kiskanál olívaolaj
  • só, bors

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

  • 600-620g paradicsom vagy két konzerv (2x400g) paradicsomkonzerv
  • 1evőkanál olívaolaj
  • 2 kisebb hagyma (összesen kb. 120-130g)
  • 2-3 duci gerezd fokhagyma
  • másfél evőkanál aprított friss rozmaring (2-3 nagyobb ág)
  • 1 kiskanál aprított friss kakukkfű (elhagyható)
  • só, bors

Az összeállításhoz:

  • 550g padlizsán (2-3db)
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 500g paradicsom (kb. 5db)
  • 3 nagy mozzarella golyó
  • 35g parmezán vagy grana padano sajt reszelve

 1.lépés
A padlizsánokat karikákra vágjuk, egy kicsit besózzuk, pár percet állni hagyjuk, majd kevés olívaolajon mindkét felüket megsütjük. Papíron leitatjuk a felesleges olajat. A 500g paradicsomot felkarikázunk.

2. lépés (fokhagymapác)
Elkészítjük a fokhagymapácot. A fokhagymát, átpréseljük, hozzákeverjük a felaprított kakukkfüvet, sót és borsot, majd jól elkeverjük. Ezzel megkenünk minden padlizsánkarikát.

3. lépés (paradicsomszósz)
A paradicsomokat kis kockákra vágjuk. Felaprítjuk a hagymákat, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát (én fokhagymanyomón átpréseltem), a paradicsomokat, vagy a konzerveket, a rozmaringot és a kakukkfüvet, enyhén sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a paradicsom puha nem lesz, majd egy bormixerrel pépesítjük.

4. lépés (összeállítás)
Egy tűzálló tálba, öntünk egy keveset a paradicsomszószból, mint első réteg. Aztán jön a fokhagymás padlizsán, majd a paradicsomkarikák, egy mozzarella sajt vékonyan felkarikázva, ismét paradicsomszósz, padlizsán, paradicsom, majd a tetejére két gömb vastagon felszeletelt mozzarella. 180 fokon kb. 40 percig sütjük.  Kb. a sütési idő felénél rászórjuk a reszelt parmezánt, és sütjük tovább.

 https://www.facebook.com/HomeBisztro

paradicsomos padlizsán

Advertisements

2 thoughts on “Paradicsomos padlizsán

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s