EU szendvicsvacsora – avagy mi hiányzik Ázsiából

Nem recept, csak egy ötlet.

Hogy mi hiányzik a Délkelet-ázsiai konyhából? Mikor ott van az ember, akkor semmi. Régebben a két hétbe beiktattunk egy pizza napot, azaz egyszer ettünk olyan ételt, ami nem ázsiai, és szeretjük. Például egy szerelt pizzát. Mondjuk a hummus-t és a közel-keleti próbálkozásokat megszívtuk, azt ott senkinek se ajánlom, ha csak nem valami tényleg jó, speciális helyet nem talál. Aztán ezt a szokásunkat teljesen elhagytuk, és tényleg csak helyi ételeket ettünk.  Tésztákat, curryket, rizst, halakat, és egyéb finomságokat, amiket találtunk. Aztán mikor hazajöttünk és anyu kérdezte mit ennénk, akkor annyit mondtunk, hogy csináljon rántott húst krumplival. Megcsinálta, jóízűen megettünk, és azt követően egy évig nem mondtunk ilyet. Szóval bármennyire is rajongunk az ázsiai konyháért, valahogy egyszer mindig rátör az emberre, hogy enne friss vajas fehér kenyeret sonkával és paprikával, disznósültet, aminek lehet mártogatni a finom kocsonyás zsírját, vagy egyszerűen csak sajtot egy jó szalámival és finom paradicsommal. Ó a sajt…. az nagyon tud hiányozni. Meg néha, és ritkábban, mint itthonról gondolnánk, a csoki, és a krémes piskótás sütemények. De ebben az évben semmi nem hiányzott. Ugyan egyszer bementünk Bangkokban egy plázába kávézni, és mikor megláttuk a pékséget olyan áhítattal bámultuk a kínálatot mintha egy gyémántkiállításon lennénk. És mikor a kókuszos forró csoki mellé a banános, nutellás, krémes piskótás sütit ettük, megszűnt létezni a külvilág. De addig, amíg ezeket nem láttuk meg, semmi hiányérzetünk nem volt.

EU vacsi

Idén, a jet-lag hatékony kezelése érdekében a reptérről munkába mentünk, és munkahelyen ebédeltünk. Én mexikóit. Vagy valami olyasmit. Esküszöm nem volt íze az ételnek. Következő napra anyu csinált egy adag pörköltet, ami finom volt, de most nagyon nem kívántam. Hiányoztak az ázsiai ízek, a könnyed rizses ételek, a curryk nagyon, és az egzotikus gyümölcsök, gyümölcslevek. És eleve Ázsia, meg az utazás, a folyamatos élmények, kalandok, amiktől szerencsére egy óra nyugtunk nem volt, csak akkor mikor aludtunk. Nem beszélve arról, mikor megéreztem vagy felfogtam, hogy valójában mire is jöttem haza, érthetetlennek láttam, hogy arra meg minek, mikor ott minden olyan jó volt. Még az se bírt felvillanyozni, hogy megnyílt a Zara Home.

EU vacsi

EU vacsi

Ma elmentünk vásárolni, egy kicsit feléleszteni a háztartást. Az egyik beszerzőhely pont a Culinaris volt, mondván kéne venni galangalt, és thai citromfüvet, mert SOS kell valami ázsiai étel.  Meg hát nézzünk körül, ha már ott járunk. Mint kiderült, most épp tesztelik a népet. Rendeltek négy féle főtt sonkát, négy féle ízesítéssel. Meglátják mekkora lesz a siker, és annak tükrében döntik el, hogy melyik, vagy melyikek legyenek az állandó kínálatban, vagy egyáltalán legyenek e. Nem mintha naponta vásárolnék ott, de remélem sokan vetik rá magukat ezekre a sonkaérdekességekre, és örökre kaphatóak lesznek. Van gyömbéres, earl grey teával ízesített, narancsos, és sörös lében főtt. Ebből a gyömbéreset kóstoltuk, és teásat vettünk. Hihetetlen finom volt mindkét verzió. Mindkettőben kellemesen lehet érezni az aromákat, amitől nem veszti el a sonka az eredeti jellegét, de mégis kap egy kis pikantériát. Szóval ma ez lesz nálunk az európai vacsora. Ez olyan étel, ami Ázsiában aligha van, ha van, akkor pedig nagyon drága, és azt gondolom ott nem feltétlen ezt érdemes enni. Míg az ázsiai ételek összetettek, erősen fűszeresek, addig ez a vacsora csak néhány igen egyszerű, de jó minőségű és finom alapanyagból áll.

EU vacsi

Hozzávalók két személyre:

  • Két finom sajtos kifli vagy egy jó minőségű bagette, vagy paillasse kenyér
  • 50g earl grey, gyömbér, sör vagy narancsos ízesítésű főtt sonka, vagy egyéb finom főtt sonka
  • 50-60g fiatal gouda sajt (vagy egyéb sajt, ami nem túl karakteres, hisz elnyomná a sonka ízét)
  • 1 maréknyi rukkola, mizuna, madársaláta, esetleg bébispenót (elhagyható)
  • vaj (elhagyható)

A kenyeret félbevágjuk, megvajazzuk – bár ha ilyen finom hozzávalókat veszünk, akkor ez elhagyható – és sonkát, sajtot, esetleg salátát teszünk hozzá.

 https://www.facebook.com/HomeBisztro

EU vacsi

EU vacsi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s