Nézzünk a piac mélyére – Mángold saláta turbolyával

Ez a „nézzünk a piac mélyére” nem túl bújtatottan azt jelenti, hogy tele az étel lehetetlen hozzávalókkal. Tényleg nem minden napos, és nem lehet minden zöldségesnél mángoldot kapni, illetve petrezselymet is hamarabb találunk, mint turbolyát. Arról nem is beszélve, hogy több polcot foglalnak el az üzletekben a maci, lapka és a trappista jellegű sajtok, mint a közepesen érlelt krémes kecskesajt. De ha ezeket az alapanyagokat egyszer megtaláljuk, akkor érdemes megvenni, kipróbálni, és frissíteni velük a repertoárunkat. Nem pedig otthagyni szegényeket a lelkesen újító termelőnél, mondván, én ezeket a fura növényeket nem ismerem, szóval nem tudom, hogy mit is csinálhatnék belőle.

turbolya mángold

A mángold levele pontosan úgy funkcionál mint a zsenge spenót. Jó frissen, nyersen, de enyhén fokhagymás, vagy fűszeres vajban átforgatva is. Illetve ahogy a spenót is, főzés közben ez is egy pillanat alatt összeesik, az íze pedig hasonló, csak egy kicsit enyhébb. Ami spenóttal működik, az mángoldal is, és fordítva. A mángold szára viszont külön funkcionál. Az a fantasztikus benne, hogy színes, lehet kapni zöldet, pirosat, narancssárgát, feketéset. Így nem csak ízben, hanem designban is feldobja az ételeket. Ezt viszont a rebarbarához hasonlóan pár perc alatt meg kell főzni, vagy sütőben, puhára sütni. A turbolyát pedig a francia konyhában használják, és gyanítom a háború előtt a hazai vidéki konyhákban is gyakoribb vendég volt, mint manapság. Íze egy kicsit ánizsos (nem annyira, mint a thai bazsalikom) és talán nagyon enyhén mentolos. Stílusban a korianderre emlékeztet, de az íze teljesen más, nem helyettesítő termékek. Szóval értem én, hogy ez, az egyébként nagyon finom, és szerintem különleges saláta egy kisebb fajta kutatómunkát igényel, (bár én 50 méteren belül mindent megkaptam hozzá) de merjünk új dolgokat kipróbálni, variálni. Lehet, hogy néha árnyékra vetődünk, hát akkor kevésbé jót eszünk és tanulunk belőle, de többnyire meglepően finom falatokat fogunk összehozni. Csak bátran!

Ez a saláta tényleg különleges, így köretként, vagy előételként a karácsonyi vacsoránál is megállja a helyét.

 turbolya mángold

Hozzávalók a salátához:

  • 150g mángold
  • 10-12g vaj
  • 1 kiskanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy körte
  • 1 nagy alma
  • 15-20g turbolya
  • 100-120g kecskesajt*

Hozzávalók az öntethez:

  • 1-2 ágacska friss rozmaring apróra vágva (1 kiskanál)
  • 2 kisebb szál újhagyma apróra vágva
  • 1 kiskanál dijoni mustár
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • Negyed – fél kiskanál fehér borecet ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • Só, bors

1. lépés (mángold)
A mángoldot megmossuk, szárait levágjuk. Egy serpenyőbe vajat teszünk egy kis olívaolajjal, és a mángold szárát egy kis fokhagymával átforgatjuk, megfőzzük kg. 5-10 perc alatt. A legvégén hozzáadjuk a mángold leveleket, épp csak átforgatjuk, hogy megmelegedjenek, de ne essenek teljesen össze.

2. lépés (öntet)
Elkészítjük az öntetet. A hagymát és a rozmaringot apróra vágjuk, majd minden hozzávalót elkeverünk.

3. lépés (összeállítás)
A gyümölcsöket két-három centis kockákra vágjuk*. Összekeverjük a turbolyát, a mángoldot, és a gyümölcsöket az öntettel, majd megszórjuk az egy-két centisre felvágott sajttal.

turbolya mángold

Megjegyzések:

  • *A körtét és az almát érdemes frissen vágva a salátába tenni, hogy ne barnuljanak meg. Vagy miután felvágtuk, egy tálba tesszük és kb. 1 evőkanál citromlébe átforgatjuk.
  • *Kecskesajtból az az igazán finom amit hengerbe lehet kapni, és közepesen érlelt, kérges a széle. Ami fűszerben meg van forgatva, annak a fűszerek teljesen elnyomják az ízét, ezt kevésbé ajánlom.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

turbolya mángold

turbolya mángold

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s