Karácsonyi apróságok – Speculoos és mézeskalács fűszerkeverék, törökméz, édes fűszeres mandula

Vasárnap meggyújthattuk az első adventi gyertyát, így hivatalosan is megkezdődhet a karácsonyi készülődés. Amit én nagyon kedvelek, de idén még nem igazán éreztem meg a karácsony hangulatát, és jelenlegi állapotomban még csak halványan látom azt a pillanatot mikor ez megtörténik. Bár nyoma alig van a blogon, de tavaly ilyenkor már szinte tetőfokára hágott az ünnepi izgalom. Tény, hogy ekkorra már túl voltam életem legnagyobb és leghajmeresztőbb karácsonyi forgatagán, egy olyan helyen ahol hivatalosan nem is igazán kéne ünnepelni a karácsonyt. Szóval volt ami be tudta indítani a kémiai folyamatokat.
Ennek ellenére a készülődés azért szépen lassan megkezdődik. Most három nagyon egyszerű, apró finomság jön, ami szerintem hasznos lehet karácsony környékén. Részben jól jöhetnek otthonra, magunknak, részben pedig kisebb ajándékok vagy kísérő ajándékok lehetnek.

blog_kari1

Az első csapatban a fűszerkeverékek jönnek. Ugyan itthon is lehet kapni tényleg nagyon jó, gyárilag elkészített fűszerkeverékeket, erről se beszélnék le senkit. Ugyanakkor mi is megcsinálhatjuk magunknak, vagy ajándékba másoknak. Ez esetben egy kicsit olyanok lehetünk mint a közel-keleti fűszerárusok, akik a keverékeikbe belecsempészik a saját ízlésüket is, sok esetben saját arányokkal dolgoznak. Ha a keverék valamely alkotóelemét kevésbé kedveljük, vagy nem elérhető, kevesebbet tehetünk bele vagy el is hagyhatjuk. Ha valamelyiket nagyon szeretjük, akkor abból többet használunk. Így maga a fűszerkeverék még autentikus marad, csak így kissé a mi ízlésvilágunkra hangoljuk. A Mézeskalács, és a Speculoos fűszerkeverék nagyon hasonlít egymásra, mindkettőben a fahéj majd a gyömbér dominál, csak a speculoos-t több fűszerből alkották meg.

Karácsony

A következő apróság egy igazi karácsonyi varázslat. Földhözragadtabban persze hívhatjuk kémiának is. A törökméz alapja már egy izgalmas átváltozás, hogyan lesz a fehér cukorból barna karamell. Aztán jön az igazi magic mikor mindez megpuhul, habos lesz, majd ismét szilárd. Hihetetlen halmazállapot változásokon megy át, amit még lehet fokozni. Finom magában, tehetjük egy kis bon-bon ajándék részeként a zacskóba, márthatjuk az egészet, vagy csak egy részét csokiba. Ugyanakkor díszíthetünk vele tortákat, süteményeket, modern stílusban, úgy, hogy nagy, szabálytalan darabokban hagyjuk és a süti tetejére halmozzuk, vagy a torta oldalára „ragasszuk”. Törhetjük kis darabokra, sőt morzsára állagúra is. Ekkor tortákat, krémeket, pohárdesszerteket szórhatunk meg vele, vagy keverhetjük a krémbe, esetleg kekszekbe.

A harmadik pedig egy igazán finom dolog, a mézes fűszeres mandula. Pontosabban fűszeres magvak. Mandula helyett használhatunk diót, pekán, kesu vagy paradiót, vagy csinálhatunk egy vegyes mag mixet is, amit befedünk a mézes fűszeres bundával. Ugyanakkor használhatunk csak egy fűszert, például fahéjat, vagy itt is bevethetjük a Speculoos vagy Mézeskalács fűszerkeveréket. Önmagában egy addiktív édes nasi, de ezzel szintén díszíthetünk süteményeket, kuglófokat, pohárdesszerteket, tortákat, egészben, vagy darabokra törve, sőt keverhetjük tésztákba, kekszbe, bármibe. Ha marad….

Karácsony

Speculoos fűszerkeverék: 

  • 5 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál gyömbérpor
  • 1 ½ teáskanál őrölt szegfűszeg vagy szegfűbors
  • 1 ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál őrölt kardamom (legjobb ha mi őröljük)
  • ½ teáskanál őrölt fehérbors (vagy feketebors, ha nincsen)
  • ½ teáskanál őrölt ánizs
  • ½ teáskanál őrölt édeskömény (elhagyható)

 Mézeskalács fűszerkeverék:

  • 4 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 és ½ vagy 4 teáskanál gyömbérpor
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg vagy szegfűbors
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál őrölt kardamom (legjobb ha mi őröljük)

A fűszereket összekeverjük és zárható üvegben, vagy dobozban tároljuk.

 Megjegyzések:

  • Itt ugyan minden fűszer gyakorlatilag por, azaz már eleve őrölt fűszerekkel dolgozunk, de sok esetben a legjobb, ha mi magunk őröljük meg, ha van egy jó kis mozsarunk. Az őrölt kardamomnak, és a kardamommagnak (amit kibontunk a zöld vagy barna burkából) esküszöm annyira más íze van, mint két külön fűszernek. Itthon többnyire a zöldet lehet kapni. Ajánlom, hogy inkább azt használjuk, úgy, hogy kivesszük a kis magokat és mi zúzzuk porrá.
  • Jó ajándék lehet egy profi mozsár, vagy ha mozsár nem is, de úgy összeállítani a keveréket, hogy amiből lehet, egész fűszereket használunk. (Pl. ánizs, fahéj, kardamom a hüvelyével, szegfűszeg, mehet egy darab szerecsendió, amit lehet reszelni, édeskömény, stb.) Az egész fűszerek nagyon szépen mutatnak egy átlátszó fóliában, kis szalaggal átkötve. Illetve az arab kereskedők is így árulják a fűszereket, és előttünk őrlik meg, így sokkal intenzívebb a fűszerek íze. Szóval az ajándékozott barátnő használat előtt maga őrölheti meg a fűszerkeveréket.
  • A speculoos fűszerkeverékre rengeteg recept létezik, ez az, ami szinte minden fűszert felsorol amit valaha hozzátettek, és amiket az én bolti keverékem tartalmaz. A klasszikus alapban a fahéj, gyömbér, kardamom, szerecsendió, bors (jellemzően fehér), szegfűszeg található.

Törökméz

Törökméz

Törökméz:

  • 160g kristálycukor
  • 80g vaj
  • 80g méz
  • 2 teáskanál (10g) szódabikarbóna
  • olaj a tepsi kikenéséhez

vagy:

  • 150g kristálycukor
  • 125g méz (kb. bő 6 evőkanál)
  • 2 kiskanál szódabikarbóna

1. lépés
Egy tepsit, amibe a törökmézet szeretnénk önteni, nagyon vékonyan kiolajozunk, majd a kezünk ügyébe tesszük.

2.lépés
Egy vastag falú serpenyőben tesszük a cukrot, mézet és a vajat (ha használunk), és közepes hőfokon addig keverhetjük még az állaga homogén nem lesz. (Illetve ha csak a cukor méz kombinációt használjuk, akkor nem muszáj összekeverni.) Amint egynemű lesz a folyadék, már nem nyúlunk hozzá, és várjuk, még elkezd karamellizálódni. Ez kb. 5-7 perc. Ha már középbarna (azaz nem nagyon világos, sárgás de még nem teljesen sötét) akkor hozzáadjuk a szódabikarbónát, megkeverjük és azonnal levesszük a tűzről a tálat. Majd átöntjük az előkészített enyhén olajos tepsibe.

3. lépés
Pár percig hagyjuk pihenni, és ha megkeményedett, vagy kihűlt akkor egy kés hegyével határozott mozdulattal megtörjük, majd a többit simán ki tudjuk szedni a tepsiből. Az esetleges olajat, egy papírral itassuk le a törökmézdarabok aljáról.

Használhatjuk nagy darabokban vagy porrá zúzva pohárkrémek, torták díszítéséhez. Ld. bevezető

karácsony

Fűszeres mandula vagy egyéb magvak:

  • 100g mandula vagy bármilyen mag, illetve annak keveréke
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg vagy szegfűbors
  • 1 csipet só
  • Egy kiskanál barnacukor (elhagyható, ld, megjegyzés)*

A mézet és a fűszereket egy tálban összekeverjük. Egy tepsire sütőpapírt helyezünk, ráöntjük a mandulát vagy a magkeveréket, és összeforgatjuk a fűszeres mézzel. 190 fokon kb. 10-15 percig sütjük. A serpenyőben hagyjuk kihűlni.

Megjegyzések:

  • Önmagában is finom, de sütemények töltelékének, illetve díszítéséhez is használhatjuk. Ld. bevezető.
  • Más fűszerrel is pl. csak fahéjjal vagy csak kardamommal is készíthetjük, illetve mézeskalács vagy speculoos fűszerkeveréket is használhatunk hozzá.
  • *Ebben a formában enyhén lesz édes, ha még édesebbet szeretnénk, akkor adjunk hozzá kb. egy kiskanálnyi fehér vagy barnacukrot.
  • Tálalhatjuk, illetve felhasználhatjuk egészben, kissé megtörve, sőt ha kihűl le is darálhatjuk, vagy porrá törhetjük mozsárban, és pohárkrémeket, tortákat szórhatunk meg vele.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Karácsony

Karácsony

Specoloos

Advertisements

2 thoughts on “Karácsonyi apróságok – Speculoos és mézeskalács fűszerkeverék, törökméz, édes fűszeres mandula

  1. de jó, mennyi jó kis ötlet egy helyen :) idén is készítek törökmézet, remélem sikerül :) ja, anyukák, ha ti is sokat sütkéreztek az ünnepekre, egy jó MOL kezdeményezés, hogy ne a lefolyóba öntsük az elhasznált olajat. http://glurl.co/b-olaj . nagyon hasznosnak tartom

    • Köszi szépen Renáta, örülök, hogy tetszik. :) Egy kis odafigyelés és biztosan jó lesz.
      A másik téma egy kicsit off topic, de mivel itt is fontos a környezetvédelem, jó, hogy írtad. Szerintem még meg is osztom valamelyik nap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s