Speculoos kuglóf

A kuglóf klasszikusan egy kelt tésztából készült sütemény, de a sütőpor megjelenés óta sok esetben már a gyorsabb kevert tészta. Nincs benne hab, vagy krém, esetleg csak öntet vagy cukormáz van a tetején. Viszont kínálhatjuk lekvárral, fagyival, krémekkel, sodóval. Lehet mondani, hogy ezek nélkül a kiegészítők nélkül nagyon egyszerűen, és nem túl izgalmasan hangzik, de mégis… Ott az az ellenállhatatlan kuglófforma, számtalan designban, melyek folyamatosan elbűvölnek, és amelyek ebből az egyszerű, ám finom tésztából egy elegáns, ünnepi süteményt varázsolnak.

Speculoos kuglóf

Hasonló recept egyébként már szerepel a blogon, tavasziasra hangolva, virágos ízesítéssel. Van két alap tészta verzió, amitől nagyon nehezen szakadok el, hisz egy alkalmat leszámítva mindig tökéletes és maximális volt a kuglófélmény. Lehet, hogy túlmisztifikálom ezeket a lépéseket, de a titka szerintem abban van, hogy verjük jó könnyűre és habosra a vajat a cukorral, majd a tojásokkal, és igenis szánjuk rá azt a plusz két percet, és szitáljuk át azt a lisztet. Akár kétszer-háromszor. Nem nagy munka, gyorsan el lehet öblíteni azt a plusz egy alig lisztes tálat, és igazán megéri. Amikor nem jól sikerült, valójában akkor is finom lett, csak egy kicsit úgymond „szalonnás” lett a tészta állaga. Ennek próbáltam utánajárni, és azt találtam, hogy ez akkor fordul elő, ha túl alacsony hőfokon sütjük a tésztát. Ha valakinek van jó praktikája a témában, akkor szívesen veszem. Ez egyébként nálam az előírt 160 fok volt. Így azóta 170 fokon sütöm, és működőképesnek tűnik. Nézegettem több receptet, és gyakorlatilag 160-tól, 180 fokig mindent találtam kuglófsütésre, így azt gondolom, nem nagyon hibázhatunk. Viszont magasabb hőfok esetén érdemes korábban tűpróbát csinálni.

By the way 160 fok. Találtam egy új (160 fokos) kuglóf receptet, ami szinte ugyanerre az alapra épül, ugyanezzel a technikával készül, de olyan addicionális hozzávalókkal, amik naponta kétszer bemásznak a fejembe, a tudatomba, az agyamba, és kedvesen piszkálnak, hogy próbáljam ki.  Ugyan 170 fokon, de karácsonyra szerintem az is meglesz.

Speculoos kuglóf

Speculoos kuglóf

Hozzávalók az alapkuglófhoz:

  • 230g puha vaj
  • 250g barna cukor
  • 20g fehér cukor (elhagyható)*
  • 6 tojás (M-es méret)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 420g liszt (átszitálva)
  • 1 evőkanál + 1 kiskanál (20ml) speculoos fűszerkeverék*
  • 1 kiskanál vanília aroma vagy 1 rúd vanília
  • ¼ kiskanál sütőpor
  • ¼ kiskanál szódabikarbóna
  • 250g (250ml) natúr joghurt

További hozzávalók, amikkel még gazdagabbá tehetjük a süteményt:

  • szűk fél kiskanál fahéj
  • 50g aszalt cseresznye vagy meggy (de lehet mazsola, aszalt sárgabarack vagy bármilyen aszalt gyümölcs)
  • 30g mandula (akár fűszeres, mézes mandula)
  • 50g dió

Hozzávalók a cukormázhoz:

  • 80g porcukor
  • 1evőkanál mandulalikőr (vagy rum, brandy)
  • 1 evőkanál víz
  • 2 kis kardamommag porrá zúzva

Díszítés (elhagyható):

 Speculoos kuglóf

1.lépés
A puha vajat robotgéppel keverjük ki a cukrokkal még halványszínű és habos nem lesz. Ez kb. 5-6 perc. Egyenként adjuk a tésztához a tojásokat. Minden tojást egyenként dolgozzuk el, tojásonként legalább egy percen keresztül.

2.lépés
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Adjuk hozzá a liszt, majd a joghurt harmadát, dolgozzuk el, majd a maradék lisztet és joghurtot két részletben.

3. lépés
Ha használunk, keverjük a tésztához az aszalt gyümölcsöket és a magvakat. Kivajazott, kilisztezett nagy (bő 2 literes) kuglófformában 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 1 órát. 45 percnél tegyünk egy tűpróbát.

4. lépés (cukormáz)
A cukormázhoz keverjük össze a porcukrot, a kardamomot, a likőr, és folyamatosan addig hígítsuk vízzel, még el nem éri a kívánt állagot. Ez nekem kb. 1 evőkanál volt.

 Speculoos kuglóf

Megjegyzések:

  • A cukor mennyisége szerintem így jó. Nem ragacsosan édes, de a fehér cukrot ha elhagyjuk, még úgy is finom lesz.
  • Nekem és a tesztalanyoknak jó volt a fűszerezése, de aki az enyhébb ízeket kedveli, elég ha csak 1 evőkanállal használ a speculoos fűszerkeverékből.
  • A speculoos fűszerkeverék helyettesíthető mézeskalács fűszerkeverékkel is.
  • Másnapra egyébként itt is jobban összeérnek az ízek, így kissé édesebb, fűszeresebb ízű lesz következő nap. Szerintem.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Speculoos kuglóf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s