Padlizsános lencsesaláta

Üdv 2015! Szerencsésen, egészségesen és finoman!
B.U.É.K.

Padlizsános lencsesali

Tavaly elmélkedtem az újévi babonárkól egy lencsés malackás recept mellett. Ebben az évben talán elég lett volna ismét csak azt feltennem, hisz beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Akkoriban volt egy nagyobb lélegzetvételű eladási tranzakció az életemben, ami hosszú ideig elég döcögősen ment. Leginkább mert nem kezeltem hatékonyan, és hosszú idő után csak tavaly nyáron szedtem össze magam. Télen – azaz pont egy éve – úgy nézett ki, hogy van esély arra, hogy sikerüljön, így ezt a kis esélyt megtámogatván hívtam segítségül újévkor a szerencsehozó malackát, és a pénzt hozó lencsét. Később még rásegítettem egy kiadós levessel, és… hát mondjuk ennek eredményeképp… ;) márciusban sikeresen zártuk az akciót. Hogy ez után a sikerszéria után idén miért csinálok mást? Mert most épp nem tudok arról, hogy van mit eladnom. Viszont a következő év egy fontos projektje egy tudatosabb étkezés és alakformálás lesz. És ez egy olyan recept, ami ebbe a rendszerbe teljességgel beleillik, így újévkor nálam ezt szimbolizálja. Hisz finom, tele tápanyaggal, és vitaminnal, szóval abszolút, egy szuperegészséges étrendbe illeszthető fogás. A kezdéssel persze nem kell megvárni január első napját, vagy idén az ötödikét mikor úgy istenigazából elkezdődik az év. Akciós tornabérlet már megvan, ki is próbáltam, a receptek és az ötletek gyűlnek, a fogások szépen lassan készülnek és elfogynak. Bejgli már nincsen, a kuglófból még van mit enni, sőt valószínű szilveszterkor is lesz valami sütemény, sós tészta, amit idővel egy kicsit mellőzni kell, de a készülés, bemelegítés már beindult.

Padlizsános lencsesali

Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Elkészítési idő: kb. 1 óra + lencse áztatása
Mennyiség: 4 személyre

Hozzávalók:

  • 200g lencse
  • 2 közepes padlizsán (összesen kb. 500g)
  • 3 kis répa (kb. 140g)
  • 1 közepes hagyma
  • 1 kis cukkini (kb. 300g)
  • 200g koktélparadicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • szűk maréknyi kakukkfű (kb. 15 szál) apróra vágva
  • 1 maréknyi zöldfűszer (pl. petrezselyem, koriander, menta, kapor vagy ezek keveréke) nagyjából felaprítva
  • 1 evőkanál borecet vagy sherry ecet*
  • 2 evőkanál olívaolaj plusz a tálaláshoz
  • só, bors
  • 1-2 csipet barnacukor
  • a tálaláshoz tejföl vagy natúr joghurt

0. lépés
A lencsét megmossuk, és langyos vízbe áztatjuk fél óra-órára.

1. lépés (padlizsán sütése)
A padlizsánokat mossuk meg, szurkáljuk meg héját, és egy helyen vágjuk be hosszában. Grillsütőbe magas fokozaton (kb. 200 fokon) addig süssük, míg a héja feketére sül, nagyon ráncos lesz, valamelyest összeesik. Ez kb. másfél óra. Praktikus a padlizsánok alá fóliát tenni.

2. lépés (sült zöldségek)
Kockákra vágjuk (szűk 1 centisre) a cukkinit, a két répát, és félbevágjuk a koktélparadicsomokat. A fokhagymagerezdeket pedig kb. negyedbe. Egy kis serpenyőbe tesszük, meghintjük 1-2 csipet barnacukorral, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 percre a sütőbe tesszük a padlizsán mellé. A cukkini levet fog ereszteni, így miután ha kivettük a sütőből öntsük le a felesleges levet.

3. lépés (lencse főzése)
A lencsét tegyük fel főni. Adjuk hozzá a kis darabokra vágott hagymát, a kakukkfüvet, babérleveleket, és a megmaradt répát félbe vágva. Ezt a répa csak ízesítés miatt kell, de ha szeretjük a főtt répát, akkor a lencsében hagyhatjuk. (Én nem dobtam ki.) Sózzuk, borsozzuk, és főzzük a lencsét puhára. Ez kb. 25-30 perc.

4. lépés (összeállítás, tálalás)
Ha kész a lencse, akkor mossuk át, vegyük ki a babérlevelet, és a répát ha nem szeretjük. (Ha szeretjük, akkor vágjuk kis darabokra, mint a sült répát.) forgassuk át az ecettel, és olívaolajjal, majd adjuk hozzá a sült zöldségeket (2. pont), és keverjük hozzá a friss zöldfűszereket.

A tálaláshoz halmozzunk az adag tetejére kb. egy evőkanálnyit a padlizsánból, és ízlés szerint 1-2 evőkanál joghurtot vagy tejfölt. Ha van otthon, akkor díszíthetjük egy kis snidlinggel vagy kis karikákra vágott újhagymával/póréhagymával.

Padlizsános lencsesali3

Megjegyzések:

  • Az étel Jotam Ottolenghi receptje alapján készült.
  • Én nem nagyon kedvelem az ecetet, így először teljesen elhagytam. Úgy is nagyon jó volt, de egy kis ecettel valóban karakteresebb íze van az ételnek. Az eredeti recept egyébként 3 evőkanál ecetet ír.
  • Ha a répát a lencsével főzzük úgy is finom. A recept még ír egy darabka zellert ízesítőnek amit később ki kell dobni. Ez nálam nem volt, így kihagytam. De akinek van, főzze bele. Ellenben cukkinit nem ír az eredeti recept, de én ezzel gazdagítottam. Ha nem akarjuk, hogy levet eresszen, akkor sózzuk be, és hagyjuk állni kb. 15 percet.
  • Ha van otthon feta vagy egyéb fehér, friss sajt, kockázhatunk az ételbe.
  • Eredetileg petrezselyem, koriander és kapor keveréket ír a recept, friss fűszernövényként. Én most csak petrust kaptam, és így is finom volt.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

 

Padlizsános lencsesali

Padlizsános lencsesali6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s