Körtés édesköménygumó-leves

Azt gondolom, hogy akik a klasszikusnak mondható szilveszteri programot választották, azaz egész este buliztak, táncoltak, náluk talán semmi gond, lemozogták a karácsonyt.

Körtés édesköményleves

Nálunk egy kicsit öregesebb volt a program, vendégség, ahová mindenki a megbeszéltek szerint vitt valami saját készítésű finomságot. Volt pogácsa, kenyerek, finom sajtok, pate-k, kocsonya, csicseriborsó saláta fűszeres húsgolyóval, malacsült lencsesalátával és sült krumplival, madártej és csokitorta. A káposztából már inkább elhoztunk. Következő nap pedig anyunál lencseleves, másmilyen malacsült, máshogy sült krumplival. Ez a két program pláne közvetlen egymás után, lényegesen jobban telített, mint a karácsony. Szóval most lazítunk egy kicsit, egy nagyon egyszerű, és light levessel. Ha úgy érezzük telítődtünk húsokkal, nehezebb ételekkel, akkor ez egy kicsit könnyít a gyomrunkon.  Az íze nagyon érdekes, egyszerre édeskés, gyümölcsös a körtétől, ugyanakkor mégse azt érezzük, hogy desszertet eszünk. A leves elkészítés után finom, de második napra érnek igazán össze az ízek. Ekkor sokkal intenzívebben lehet érezni az édeskömény ízét, és sokkal jobban előjön a körte édessége, és íze is. Így javaslom, hogy előző nap, vagy fogyasztás előtt órákkal korábban készítsük el ezt a levest.

Körtés édesköményleves

Elkészítési idő: Kb. 1 óra
Nehézségi fok: Egyszerű
Mennyiség: Négy személyre

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb édeskömény gumó
  • 1 nagyobb körte
  • 1 közepes vöröshagyma vagy salotta hagyma apróra vágva
  • 1 dundi gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj, plusz a tálaláshoz
  • 600ml víz vagy zöldségleves
  • só, bors
  • kisebb csokor koriander vagy petrezselyem jó még a bazsalikom, thai bazsalikom, turbolya is.)

1. lépés
Egy lábosban az olívaolajon pároljuk meg a felszeletelt hagymát, majd kicsit később adjuk hozzá a felszeletelt vagy fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát.

2. lépés
Vágjuk apróra (kb. fél-egy centis kockákra) az édesköménygumót, és tegyünk félre kb. 4 evőkanál nyers gumót díszítésnek. (Vagy ezt meghagyhatjuk nagyobb darabban is.) Adjuk hozzá a hagymához, és pároljuk egy kicsit. (Kb. 5 perc.) Ha nagyon száraz lenne, adjunk hozzá a vízből vagy zöldséglevesből.

3. lépés
A végén adjuk hozzá a felszeletelt körtét, majd az összes zöldséglevest. Forraljuk fel, és főzzük addig, míg az édeskömény puha lesz. Ez kb. 40 perc. Ha kész, egy turmixgépben, esetleg botmixerrel pépesítsük. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.

4. lépés
A tálaláshoz merjük kis tálakba, helyezzük el a levesekben az elején félretett nyers édesköményt, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, tekerjünk rá egy kis borsot, és apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemmel díszítsük/ízesítsük.

Körtés édesköményleves Körtés édesköményleves Körtés édesköményleves

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s