Csokis-narancsos mascarponekrém

Ez egy nagyon egyszerű édesség, melynek alapja, hogy mascarponét összekeverünk olvasztott csokival. Ennyi. Vagy mégse ennyi?

Ez az édesség kiváló, ha könnyen-gyorsan kell valami kis nyalánkság. Továbbá, arra egyenesen tűzoltó ötlet, ha nagyobb csomagolásban vesszük meg a mascarponét, mert mondjuk most éppen csak azt lehet kapni, vagy mert ideális esetben így arányaiban olcsóbb, és azt gondoljuk, hogy jaj, hát ez finom, így a maradékból bármikor csinálok valami mégfinomabbat. Aztán csak nem történik vele semmi, hanem áll a hűtőben a megbontott csomagolásában, egyre hátrébb kerül a polcon, és néha idegesen észbe kapunk, hogy ez még van ám nekünk, és ha rövid időn belül nem nem kezdünk vele valamit, akkor dobhatjuk ki a pénzünkkel együtt. Ilyenkor jön jól ez az ötlet.

mascarpones csoki

Bár finom magában, pontosabban csak csokival keverve, de sokkal különlegesebb ha két perc plusz munkát bevállalunk, körülnézünk a kamrapolcon és az ott talált egyéb finomságokkal ízesítjük. Fahéj mindig jó kezdet, és szinte minden háztartásban folyamatosan van. A kardamom már kevésbé ismert, de érdemes ismerkedni vele, és inkább a magokkal mint a porral. Teljesen más az íze. A kardamom klasszikus párosítás a csokival is és a naranccsal is. Lehet bolondítani őrölt gyömbérrel, vagy ha van szirupban eltett gyömbér, ami szintén nagyon passzol a csokihoz, azt is használhatjuk. Ha narancs lekvár nincs, de mondjuk van málnalekvár esetleg cseresznye vagy meggylekvár azzal se nyúlunk félre. Egy kis rum, vagy ha maradunk a narancslekváros változatnál egy kis Cointreau vagy egyéb narancsos likőr (ami nekem sajnos nincs) a létező legjobb választás, amivel különlegessé tehetjük az édességet.

Ha nem pohárdesszertként szeretnénk használni, akkor kevert tésztákra, muffinokra, piskótákra, vagy kekszre is kenhetjük.

mascarpones csoki

Elkészítési idő: kb. 20 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: kb. 3 pohár

Hozzávalók:

 • 250g mascarpone
 • 100g tejcsoki*
 • 50g feketecsoki*
 • 2 kupak (evőkanál) amaretto, narancslikör, whisky, rum vagy más finom likőr** (elhagyható)
 • 2 zöld kardamom magjai, mozsárban összetörve**
 • ¼ kiskanál fahéj
 • 2 evőkanál narancslekvár
 • 1 narancs vagy körte, vagy banán ízlés szerint

1. lépés
A csokoládékat vízfürdőben*** felolvasszuk. Közben hozzáadjuk az amarettot.

2. lépés
Még a vízfürdő fölött egy kézi habverővel fokozatosan a csokihoz keverjük a mascarponét, a fűszereket, és a narancslekvárt.

3. lépés
A narancsot meghámozzuk, felszeleteljük, és  poharakba rétegezzük felváltva a krémet és a narancsokat. Narancs helyett finom még banánnal és/vagy körtével is.

Megjegyzések:

 • Ha van otthon valamilyen édesség ami nem fogy, pl. bownie, vagy egyéb sütemény, azzal is gazdagíthatjuk a pohárkrémet, úgy, hogy kis kockákra vágjuk, meglocsolhatjuk tejjel vagy alkohollal és ezt is a pohárba rétegezzük.
 • Tehetünk rá tejszínhabot is.
 • *A tejcsoki és a feketecsoki aránya ízlés kérdése. 100g feketecsoki és 50g tejcsoki is nagyon finom, de lehet csak egyik vagy csak másik is.
 • ** az alkohol elhagyható, és a kardamom nagyon erős fűszer. Ha használunk alkoholt, akkor bőven elég két kardamom magja, ha többet teszünk hozzá, akkor minden mást ízt elnyom. Ha nem használunk alkoholt, de kardamomrajongók vagyunk, akkor 3 kardamom összezúzott magja is mehet az édességbe.
 • *** a vízfürdő: egy lábosba vizet öntünk, amire ráteszünk egy tálat, úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Ebbe kockázzuk a csokit, és közepes lángon így olvasszuk fel. Vigyázzunk nehogy megégessük, mert akkor kemény massza lesz belőle, így vegyük le a gázról akkor mikor nagyjából elolvadt. Ha mégis kemény lett a csoki akkor vegyük alacsonyra a lángot és fokozatosan keverjük hozzá a mascarponet, kb. evőkanalanként. Idővel szépen kisimul.
 • A mascarponét a meleg csokihoz keverjük, így állaga szép folyós lesz. Ekkor egyszerűbben és szebben lehet a tálakba önteni, viszont hűtőbe téve kb. fél óra-óra alatt kissé megszilárdul.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

mascarpones csoki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s