Mont d’Or – Utazás a sajt körül 3. rész

A rozmaringos almazselé, és a sok magvas fűszeres kenyér után ezzel a recepttel lesz teljes a menü, azaz elérkeztünk a sajt sorozat utolsó részéhez, magához a sajthoz. Bár ne így lenne, de ez a recept, vagy inkább ötlet sajnos egy kicsit kirekesztő lesz. Ennek oka, hogy Főszereplőjét, a Mont d’Or sajtot itthon nagyon kevés helyen lehet kapni, ahol lehet, ott meg ráadásul ritkán, de ez utóbbinak szezonális okai is vannak. Persze mondhatnám, hogy „helyette” használjunk Tihanyi Camanbert, és akkor megkapnák azt a receptet, melyet Stahl Judit valamelyik első szakácskönyvében publikált, ahol a sajtba fokhagymát és fűszernövényeket szúrt, majd így megsütötte. Ezzel természetesen baj nincsen, csak egy – ugyan hasonló jellegű – ám teljesen más ízű ételt kapunk.

Mont d'Or

De térjünk vissza a Mont d’Or-hoz. Eredetével kapcsolatban a múltban adódott egy kis konfliktus, ugyanis a sajt Jura régióból származik, ahol található a Mont d’Or nevű hegy. Ez a sajt egyértelműen ennek a régiónak a sajátossága, viszont az érintett nemzetek szerencsétlenségére (vagy éppen szerencséjére) ez a régió átível Svájc és Franciaország határán. Így lényegében ugyanazt a sajtot készítették, sőt készítik a hegy egyik oldalán a franciák, mint a másik oldalán a svájciak.  Mikor tudatosult bennük, hogy mennyire egyedi terméket produkálnak, és ehhez kapcsolódhatnak bizonyos jogok, elkezdődött egy kis számháború, hogy ki milyen régóta készíti, és történelmi adatatok mélyére ástak, hogy bizonyítsák melyik nemzet kezei közül került ki első ízben. A csatát a franciák nyerték, így ma már biztosan kimondhatjuk, hogy a Mont d’Or egy francia sajt. A mai napig szigorú szabályok mellett készítik, meg van határozva, hogy mit ehetnek a tehenek, akiknek a tejét használják hozzá, milyen zsírtartalmú tejből (ez 50-60%), mely falvakban, milyen hőfokon, és milyen magasságban készíthetik ezt a sajtkülönlegességet. Mint feljebb említettem, abszolút szezonális a termék, kizárólag augusztus 15 és március 15 között készítik, amit csak szeptember 10 és május 10 között árulnak, minimum 3, de egészen akár 7 hétig tartó érlelési idő után.

A sajtot hívják még Vacherinnek is, ami leginkább arra utal, hogy tehéntejből készítik. Annak ellenére, hogy az eredetharcot a franciák nyerték, a svájciak továbbra is készíthetik és készítik is ezt a sajtot. A különbség annyi, hogy a svájciak sajátossága az, hogy pasztörizált tejet használnak, a franciák pedig olyan tejet használnak ahol elhagyták ezt az eljárást. Vacherin du Haut-Doubs-nak hívják Franciaországban és Vacherin Mont d’Or-nak svájcban. Ha valaki szezonjában arra jár, így találhat rá a helyi kereskedésekben.

Mont d'Or

Azt gondolom, hogy itthon nagyon lebutították a sajtok ízeit, és (természetes) aromáit, így tudom sokan idegenkednek a masszív francia vagy olasz sajtoktól. Nekik ez egy nagyon jó kezdet elindulni A Sajtok világába. Ennek a sajtnak van íze, és az pedig nagyon finom, selymes, kellemes, de messze nem olyan karakteres és erős mint például egy parmezán, rokfort vagy gorgonzola. Épp ezért legtöbb esetben száraz – klasszikusan Jura régióból származó – fehérborral, és fokhagymával szokták tovább ízesíteni. A sajt szélén többnyire megül egy kis nemes penész. Ettől nem kell megijedni, ez természetes. Abban az esetben ha nincs penészallergiánk, akkor a sajt nyugodtan fogyasztható. És persze nem biztosított, hogy mindig sikerül ugyanolyan ízűt választanunk. Hisz nem minden verziót csinálnak egyforma érlelési idővel, illetve ad egy kis ízbeli különbséget az is, hogy a fél éves készítési periódus melyik szakában készült a megvett sajtunk. Ami tovább fokozza a hangulatot, hogy szokták a fondue-höz hasonlítani. Annak okán, hogy sajtokat fenyőpolcon érlelik, majd vékony kerek fenyőháncs dobozban érlelik tovább, és ebben is árulják. Így csak annyi a dolgunk, hogy leszedjük a fedőfóliát, és dobozostul a sütőbe tesszük. Ha elkészül, egy kis kenyérrel vagy krumplival kimártogatjuk.
Ha vendégeket hívunk, de nem szeretnénk főzőcskézni, ideális választás megsütni egy Mont d’Or-t, mellé finom sonkát, szalámit, olíva bogyót, kenyeret, héjában sült burgonyát, vagy egy kis salátát vinegrette* öntettel tálalni. Persze mindig kérdés, hogy kit mekkora ételmennyiség elégít ki, de szerintem a fenti körítéssel, ha négy emberre számolunk, akkor senki se fog szédülni a kínzó éhségtől. ;) :)

 blog sajt3

Hozzávalók:

  • 1 doboz Mont d’Or sajt
  • 10-12 friss rozmaringlevél
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 dl száraz fehérbor

Előkészítés/elkészítés
A sajtot (a védőfólia leszedése után) a saját fa dobozában sütjük meg, de a doboz aljára készítünk egy kis alufólia tálcát, ami alul, és kb. másfél-két centi magasan szorosan befedi a fadobozt. Mindegyik változat esetében így tesszük majd a sütőbe, ahol 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük, míg krémes, folyós (fondue jellegű) állaga nem lesz.

1. verzió
A sajtot meg lehet csinálni minden egyéb hozzávaló nélkül, azaz csak önmagában megsütjük.

2. verzió
A sajtba késsel lyukakat vájunk, félbevágjuk a fokhagymát, és a rozmaringgal együtt a mélyedésekbe nyomkodjuk. Ezt követően meglocsoljuk a fehérbor felével, úgy, hogy a borból a mélyedésekbe is folyjon. Körülbelül a sütés felénél kivesszük a sajtot, és a maradék bort ráöntjük. A végén jól felkeverjük.

3. verzió
Ahogy jól esik. Elhagyhatjuk a fokhagymát vagy rozmaringot, vagy ízlés szerint tehetünk hozzá többet vagy kicsit kevesebbet. Csinálhatjuk csak a borral, de csinálhatjuk csak a fokhagymával és/vagy rozmaringgal. Rozmaring helyett próbálkozhatunk kakukkfűvel, esetleg zsályával.

4. verzió
Egy alkalommal ettem olyan változatban ahol a vendéglátó kb. 6-8 darabka kacsatöpörtyűt sütött a sajtba, megszurkálta és két részletben jött a fehérbor a fentiek szerint. Sose eszem tepertőt, de ez a változat nagyon finom volt, szintén ajánlom. Ennek mintájára, ha van otthon sült hús, esetleg finom, előzőleg zsírján megpirított húsos szalonna, vagy sonka, azzal is lehet próbálkozni. De vigyázzunk, ne tömjük velük tele a sajtot, csak konzervatívan adjuk hozzá, 6-8 töpörtőnyi mennyiségben.

 montdor

Megjegyzések:

  • Az alap vinegrette öntethez összekeverünk kb. 3 evőkanál olíva olajat, szűk 1 evőkanál fehérborecetet, 1 púpozott kiskanál dijoni mustárt, sóval, borssal ízesítjük, összekeverjük és ebbe forgatjuk a leveleire tépett fejes salátát.
  • Mond d’Or sajtot a Culinarisban szezonjában többnyire lehet kapni.
  • Ha nem kapunk ilyet, de mégis megpróbálnánk – már csak a hangulata miatt is érdemes – egyéb, úgynevezett mosott kérgű lágy sajtokkal próbálkozhatunk még. Vagy egy jobb minőségű, érleltebb camanbert vagy brie sajttal.

 https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog sajt alsó kép

4 thoughts on “Mont d’Or – Utazás a sajt körül 3. rész

  1. Szenzációs!!! Nagyon tetszik, ha lelek ilyen, vagy hasonló sajtot, tuti megcsinálom! Fokhagymára vagyok kiéhezve!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s