Fügés pohárdesszert – akár Valentin napra

Megszakítjuk ázsiai adásunkat.

Volt egy pillanat mikor bevillant, hogy meg kéne emlékezni a Valentin napról, és nagyvonalakban az is, hogy mivel. De az ázsiai folytatás javára, hamar lebeszéltem magam erről a kis projektről, mondván, jó lesz majd jövőre. Aztán jött Orsi, aki pedig gyorsan rábeszélt. A Kiskanál Blogon Valentin napi party van, és olyan kedves volt a meghívás, hogy nem bírtam ellenállni.

fügekrém

Viszont az eredeti bejegyzésnek szánt ötletem nem passzolt a zenés táncos mulatság hangulatához, így gondoltam előhozakodok valami mással, mégpedig az afrodiziákumokkal, egy kicsit tudományos megközelítésben. Bár első ránézésre úgy tűnik, a téma tökéletesen passzol ehhez a naphoz, de ennél ünneprontóbb ötlet aligha juthatott volna eszembe. A természetes (azaz nem modern kémiai eljárással előállított) afrodiziákumot nem ismeri el a tudomány. Létezését inkább sorolja a népi mondák, mint a bizonyított tények közé. Mi tagadás, ha egy nyolc-tíz főnyi kuglóffal számolunk, amit bő egy kiskanál fahéjjal fűszerezünk, és annak csak az egy-nyolcada, vagy egy-tizede jut nekünk – mondhatni elértük a homeopátiás hígítás szintjét – hát valóban nem számíthatunk újonnan kirobbanó vágyakra. Aztán a fránya matematika után ott van még a kémia is, ami nem csak a közlekedőedényekben létezik, hanem köztünk, emberek között is. És ha ez a kémia és szeretet nincs meg, hiába kockázzuk lelkesen a chili paprikát az osztrigára, nem lesz belőle szerelem, nem kelnek életre az igazi érzések.

Ugyanakkor az életet nem lehet – azaz lehet, de kár – minden esetben feketén-fehéren szemlélni. Hisz a világ színes. Nagyon színes. Amennyire életünk része a sok szabály, a bizonyított tények, hasonlóan része a mese, a játékosság, a humor, a kedves kis szertartások, és a hitünk az élet apróbb és komolyabb dolgaiban. Ezek nélkül minden szürkébb lenne. Afrodiziákumnak sokszor elég egy kedves szó, egy mosoly, és máris helyreáll a világ rendje. De vannak, alkalmak mikor úgy érezzük, ennél egy kicsit többet is tehetünk. Bálint nap is lehet egy ilyen nap, egy ilyen alkalom.

fügekrém

Erre a napra egy olyan édességgel készültem, amiben remélem mindenki megtalálja amit szeretne. Aki afrodiziákumot keres, talál benne fügét, fahéjat, vaníliát, egy kis szerecsendiót, és ahogy én is, piros gránátalma gyönggyel keverheti az édességbe a szerelem színét. Aki egyszerű receptet keres, szintén nem kell messze mennie, és aki pedig azt szeretné, hogy legyen egy kis szokatlan, különleges, egyedi desszert erre a napra, szintén jó helyen jár.  De ne felejtsük el, a desszert önmagában kevés. Kell hozzá a mosoly is!

fügekrém

Elkészítési idő: kb. 40-50 perc
Nehézségi fok: Közepesen egyszerű
Mennyiség: 2-3 személyre

Hozzávalók:

  • 100g aszalt füge
  • víz
  • 1-2 evőkanál mandula vagy egyéb likőr, esetleg rum (elhagyható)
  • 400ml tejszín
  • 3 tojás sárgája
  • 45g + 1 púpozott kiskanál cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
  • 1 rúd vanília vagy 1 kiskanál vanília aroma
  • ¼ kiskanál rózsavíz (elhagyható)
  • (1 csapott evőkanál liszt, ha úgy érezzük nem lesz elég sűrű a krém)
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • ½ gránátalma (vagy narancs, illetve mandarin is nagyon jó hozzá)

1. lépés (főtt füge)
A fügét vágjuk apró darabokra, és tegyük egy vastag falu serpenyőbe, kb. 2 evőkanál vízzel, és kb. másfél evőkanál cukorral. Forraljuk fel. Ha a víz elpárolog, tegyünk még hozzá, ne égjen oda a füge. Addig főzzük, míg szépen megpuhul, majd a végén adjuk hozzá a likőrt is. Ha elpárolgott a víz és az alkohol is, de már puha a füge, tegyük félre hűlni. (Ez kb. 10-15 perc)

2. lépés (főzött krém)
300 ml tejszínt tegyünk egy lábosba, a vanília kikapart magjaival, és a rúddal, illetve a félbe tört fahéjjal, majd forráspontig melegítsük fel. Közben válasszuk szét a tojásokat, és egy másik tálba a sárgáját keverjük össze a maradék cukorral. (Nem kell fehéredésig, és habosra, épp csak villával keverjük homogénre.) Ha a tejszín forr, öntsünk a tojáshoz, egy keveset, majd jól keverjük el, és ezen felül még két részletben adjuk a tejet a tojáshoz. (Azaz hő-kiegyenlítést végzünk, hogy ne kapjunk rántottát.) Majd a tojásos, tejszínes keveréket tegyük vissza lángra, és kézi habverővel kevergetve főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. (Ha ez nem nagyon megy, egy csapott evőkanál lisztet óvatosan hozzáadhatunk.) A vaníliát és a fahéjat, halásszuk ki.

3. lépés (összeállítás)
A félretett, és már kissé kihűlt fügét tegyük egy késes betű robotgépbe, és pépesítsük. Ha túl kevés a gépnek ez a mennyiség, akkor néhány evőkanállal tegyünk hozzá a főzött krémből. Ha kész a fügepép, keverjük a főzött krémhez.

4. lépés (összeállítás, befejezés)
A maradék 100ml tejszínhabot verjük habbá a bő kiskanál cukorral, majd ha kész a hab, adjunk hozzá két evőkanál joghurtot. Keverjük össze. Poharakba tegyünk egy réteg fügekrémet, egy kis gránátalma magot, és a tetejére pedig kanalazzunk a joghurtos tejszínből, és díszítsük gránátalmával. Ha van otthon, egy kevés narancslekvár, esetleg méz, egy keveset csorgathatunk a tetejére.

fügekrém

Megjegyzések:

  • Gránátalma ritkán van itthon, és nem is mindig olcsó, így a narancs és mandarin is nagyon jól passzol a recepthez. Pl. ha a felkockázott narancsot megszórjuk egy kevés fahéjas porcukorral. De a narancs és gránátalma is mindig jó párosítás.
  • A fügekrém nekünk nagyon ízlett, úgy ahogy van, de tény, hogy egy kicsit tömény, és ugyan eredetileg csak a fügekrém magában szerepel, szerintem nagyon kell a joghurtos tejszín a tetejére, hogy ellágyítsa és összhangba hozza egy kicsit az ízeket.
  • Ha van még otthon tejszín, verhetünk fel többet is, és 2-3 evőkanállal keverhetünk a fügekrémbe is. Vagy adhatunk hozzá mascarponét, mondjuk 3-4 evőkanállal.
  • Kíváncsi vagyok milyen aszalt datolyával. Legközelebb azt fogom kipróbálni, de még az aszalt sárgabarack vagy szilva is izgalmasan hangzik!
  • Az édesség Greg és Lucy Malof receptje alapján készült.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

fügekrém

Advertisements

4 thoughts on “Fügés pohárdesszert – akár Valentin napra

  1. Hát szóhoz sem jutok… annyira szép és megható ahogy a bevezetőben írsz. Komolyan elérzékenyültem :)
    A desszertet meg azért imádom, mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ugyanakkor egy igazán izgalmas ízvilágot hoz magával. Örülök, hogy nem hagytad ki végül és köszönöm, hogy csatlakoztál a partyhoz! <3

  2. Gondolataid csapongnak, és fogalmazni mindig is tudtál:))
    Azonban a desszertről se felejtkezzünk el, nagyon egyszerű, de ötletes, és az a pár szem gránátalma annyira csábítóvá teszi!
    Gratula, Szilvi

    • Mindig csaponganak… :) Vagy minden oldalról megközelítjük a témát. Köszi Szilvi!!! :) Tényleg nagyon jó lett, de már megvan az új verzió! :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s