Csicseriborsós édesköményleves – Krémleves tejszín nélkül

Kolbász nélkül egy jó kis vegetáriánus fogás

Ha már az előző bejegyzésben az itthon induló Konyha Ördöge és Bereznay Tamás két receptje volt a főszereplő, akkor most essen némi szó az eredeti, angol sorozatban szereplő konyha ördögéről, Gordon Ramsayről.

Csicseris édesköménygumó leves

Arról a Ramasayről aki az imént említett műsorban mindenkit a porig aláz, és sokakban ennyi is maradt meg róla. Hogy valójában milyen ember Ő arról fogalmam sincs, tulajdonképpen mindegy is, számunkra elég csak a munkáját kedvelni (vagy nem kedvelni). Mivel én magam legtöbbször nem a toporzékolós oldalát láttam, a kedvelői csoportjába tartozom. Ő az a szakács, aki extrém, és különleges ételeket tud készíteni. Olyan ételeket, melyeket legtöbbünk fantáziáját meghaladja, és amelyek biztosan nem kerülnek ki az otthoni sütőből, de még remek éttermek profin felszerelt konyháiban dolgozó nagyon jó séfek kezei közül sem feltétlen. Ezek azok az ételköltemények, melyeknek a hírnevét és a Michelin csillagjait köszönheti. És Ő az a szakács, aki rengeteg olyan könyvet írt, és mostanában egyre több olyan műsora van, ahol otthon könnyen elkészíthető, ízletes ételeket mutat be. A nélkül, hogy bárkit is elküldene egy másik éghajlatra. Bár mikor Indiában utazott, akkor én azért nagyon rákívántam arra a másik éghajlatra. És ha valaki kiakadt azon, hogy Keralában látványosan kiköpte a Toddy-t (azaz a kókuszból készült helyi párlatot) annak azt mondom, hogy legalább őszinte volt. Ellenben velünk akik, nagyon megszenvedtük, még kb. ugyanott azt az egyetlen egy kortyot, ami a szánkba került le bírtuk nyelni. És fejenként vagy két decit kaptunk, szóval kellett némi diplomáciai érzék, és meg nem szűnő mosolygás ahhoz, hogy az a Toddyval teli pohár sértődés nélkül kerüljön vissza a hasonlóan mosolygós feladóhoz, aki legalább tíz, szintén hasonlóan mosolygós helyi társaságában figyelte vidám érdeklődéssel történéseket. Bár szerintem inkább örültek annak, hogy a kifizetett, de szinte érintetlen piát ők ihatták meg. (És e tekintetben mi is őszintén együtt örültünk velük.)

Magyar nyelven még nem jelent meg az Ultimate Cookery Course című könyve, amit bő egy éve rendeltünk meg karácsonyra, és ahol a receptek mellett rengeteg tippet és információt ad, konyhai technikákról, fűszerekről, alapanyagokról. „Classics, with a twist” szokta mondani, azaz hagyományos ételek egy kis csavarral. És úgy érzem, hogy ugyanezt a vonalat képviseli ennek a könyvnek a folytatása az Ultimate Home Cooking is, illetve még néhány régebbi, akár itthoni üzletekben is kapható, és nem a szakmának vagy a hardcore gasztronómiai rajongók számára készült könyve. Azt képviseli, amit nagyon kedvelek a konyhában, pontosabban a tányéron. Olyan ételek, melyek egy kicsit régiek, egy kicsit modernek, egészségesek, viszonylag könnyen elkészíthetőek, de vannak benne olyan hozzávalók, melyek nem feltétlenül hétköznapiak, és a magyar üzletekben, piacokon viszonylag újnak számítanak. Híve vagyok, hogy éljünk ezekkel az újdonságnak számító alapanyagokkal, merjük őket kipróbálni, és használni. Értem én, hogy ez persze hátrány is lehet, hisz néha még itt Budapesten is tudni kell hová menjen érte az ember, és ahogy hallom, vidékre ezeknek a finomságoknak zöme alig jut el, vagy talán alig van rájuk igény.

Szóval bárkit bárhová is elküldött, számomra Ő az egyik olyan sztárszakács, akit igazán tisztelek. Ő az, aki megjárta a szakmája csúcsát, és közben igyekszik mindenki számára elérhetővé tenni az otthon elkészíthető jó minőségű ételeket, úgy, hogy mára már a fenntarthatóságra is figyelmet fordít. Így most nagyjából az Ő receptje jön, ami nálunk néha ünnepi, néha hétköznapi leves.

Csicseris édesköménygumó leves

Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: Szűk egy óra
Mennyiség: 4 főre

Hozzávalók:

  • 5-6 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 közepes vagy nagyobb édesköménygumó*
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • ½ liter zöldségalapé**
  • ½ liter víz** (plusz a végén, ha túl sűrű)
  • 2db szárzeller (elhagyható)
  • ½ teáskanál koriandermag (ha lehet frissen őrölve)
  • 2 db babérlevél
  • só és bors
  • 400g (1doboz) csicseriborsó konzerv
  • 15 centi (400-450g) vagy nagyon finom hazai kolbász vagy chorizo
  • Díszítésnek egy kis koriander esetleg petrezselyem

1. lépés
Vékonyan felszeleteljük a hagymát és az édesköménygumót, (szárzellert ha használunk) és 3-4 evőkanál olívaolajon megpároljuk egy fazékban. Pár perc után hozzáadjuk a szeletelt vagy a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát, és tovább pároljuk, amíg puha nem lesz, de nem barnul meg. Ez kb. 5 perc.

2. lépés
Felöntjük a vízzel és az alaplével, hozzáadjuk az koriandert és a babérlevelet, felforraljuk, és kb. fél órát főzzük. Ezt követően hozzáadjuk a csicseriborsó kb. egy-harmadát, és további 10 percig főzzük. (Minél több csicseriborsót adunk hozzá, annál sűrűbb lesz. De ezt a végén lehet korrigálni, hogy még egy kis vizet adunk hozzá.)

3. lépés
Botmixerrel simára pépesítjük (vagy turmixgépbe tesszük), megkóstoljuk, szükség esetén sózzuk, borsozzuk, és pépesítés után hozzákeverjük a maradék (egész) csicseriborsót.

4. lépés
A maradék olívaolajon 3-4 perc alatt megpirítjuk a vékonyra felszelt kolbászt, és egy papírra tesszük, hogy a zsír lecsöpögjön. A serpenyőben maradt zsírt megtartjuk.

Minden tálba szedünk egy kis levest, ráteszünk néhány szelet kolbászchips-et, és tálanként kb. 1 evőkanál aprított koriandert. A kolbász zsírjából csöpögtethetünk egy keveset a levesre.

Megjegyzések:

  • Kolbász nélkül egy tartalmas vegetáriánus étel. Kolbász helyett használhatunk aszalt paradicsomot.
  • *Mi csináltuk már egy édesköménygumóból, mert épp nem volt több. Úgy is jó volt, de minél több van benne, annál finomabb lesz. Három – négy is simán mehet bele.
  • **Kezdjük mindössze kb. 1 liter vízzel, és szükség, és ízlés esetén, a végén hígítsuk.
  • A spanyol chorizo titka, hogy képesek nagy mennyiségben is jó minőségű kolbászokat gyártani. Itthon szerintem nem egyenletes a minőség, de ha kapunk tényleg finom hazai kolbászt, használjuk bátran.
  • Forrás: Gordon Ramsay

 blog1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s