Mázas sonka

Ami az angoloknak a karácsonyi menü, nálunk húsvéti. Mondhatni. Ha megnézzük szinte bármelyik sztárszakács műsorát vagy belelapozunk a könyveikbe, szinte biztosan találkozunk az egyben sült sonkával, amit sütés közben egy finom mázzal meg-meg locsolnak, és a karácsonyi menü egyik főszereplője. Később, mikor tippeket adnak a maradék felhasználására, a sonka szintén többször felbukkan a receptekben. Tavaly Gordon Ramsay távsegítségével mi is kipróbáltuk, és nem csodálkoztunk azon, hogy ez annyira népszerű.

Sonka

A sonka, vagy inkább a csülök nálunk is tradicionális húsvéti menü. Nincs még egy olyan ünnep ahol ennyire kőbe vésetten tartanánk az étkezési hagyományokat. Ha addig kibírjuk, akkor húsvét vasárnapjától legalább három napon keresztül naponta kétszer esszük a sonka/csülök, tojás, vajas kalács, reszelt torma, újhagyma, paradicsom és retek kombinációját. Hihetetlen, de ez idő alatt nem unjuk meg, hanem inkább sajnáljuk, mikor látványosan apad a készletünk. Nem vagyok egy nagy húsevő típus, de  ilyenkor kifejezetten örülök annak, hogy nem vagyok vegetáriánus, és nem tiltja a vallásom, hogy malackát egyek. Pár éve elgondolkodtunk, hogy ha ennyire szeretjük, akkor miért csak húsvétra tartogatjuk ezt a fogást. Azóta évente még egyszer-kétszer elkészítünk egyfajta húsvéti menüt, így többször élvezhetjük az ünnep hangulatát. Van sonka, tojás, zöldségek, érdeklődő nyuszi folyamatosan, mindössze annyi a különbség az igazi Húsvéthoz képest, hogy ilyenkor nem vagyok meglocsolva. Most húsvétkor pedig az előrejelzések alapján talán annyi lesz még a különbség a többihez képest, hogy a vödrös locsolás tradícióját fel fogja váltani egy új program, a hónyuszi építése.

És ha már utazunk a receptek között, akkor itt található egy nagyon egyszerű, de annál látványosabb tojásfestési módszer. Érdemes kipróbálni.

Elkészítési idő: kb. 2 óra + kb. 2-3 óra hűtés + kb. 30 perc sütés, de érdemes egy nappal korábban kezdeni
Nehézségi fok: közepes
Mennyiség: sonka nagyságától függően 6-8 fő

sonka

Hozzávalók a főtt sonkához:

  • 1 sonka (másfél-két kilós)
  • 1 vöröshagyma nagy darabokra vágva
  • 1 póréhagyma nagy 2 centis darabokra vágva
  • 4-5 közepes répa meghámozva, nagyobb darabokra vágva
  • 1 kiskanál egész koriandermag enyhén megtörve
  • 1 rúd fahéj
  • 1 kiskanál egész feketebors
  • 3-4 babérlevél
  • 1 maréknyi szegfűszeg

 Hozzávalók a mázhoz:

  • 100g barnacukor
  • 125g méz
  • 25ml sherry ecet (vagy 20 ml egyéb ecet, pl. fehérborecet, fügeecet)
  • 50 ml madeira (vagy kései szüretelésű tokaji bor, vagy portói)

1. lépés
A sonkát egy nagy lábasba tesszük, öntünk rá annyi vizet, hogy elfedje, és a szegfűszegen kivételével a főtt sonka hozzávalóiból mindent a lábasba teszünk. Addig főzzük, míg megpuhul a sonka, azaz másfél-két órán át. Kb. ahány kiló a sonka, annyi órát számoljunk a főzésre. Néha szedjük le a habot.

2. lépés
A sonkát hagyjuk kihűlni a főzővízében. Ez nagyon fontos, így a legjobb, ha ezt a lépést a sütést megelőző nap elkészítjük.  A sonka főzőlevét érdemes kisebb adagokban lefagyasztani, így később más ételekhez alapléként használhatjuk.

3. lépés
A mázhoz a hozzávalókat egy kis lábasba öntjük, felforraljuk és ezt követően addig gyöngyöztetjük, míg sűrű szirupszerű állaga lesz. Ez kb. 5 perc.

4. lépés
A főtt sonkáról levágjuk a bőrét, és minimális zsírréteget hagyunk rajta. Ezt rombusz alakban beirdaljuk, és minden rombuszba egy szegfűszeget tűzünk. Ezt meglocsoljuk a máz felével, és 190 fokon 10-15 percig sütjük. Kivesszük, majd ráöntjük a máz másik felét, és nagyságtól függően további 25-35 percig sütjük. Közben néha kivesszük a sütőből, és meglocsoljuk a húst az edény aljára felgyűlt szafttal.

Megjegyzések:

  • Ahogy minden húst, ezt is érdemes szeletelés előtt 10-15 percig pihentetni.
  • Ha kisebb vagy nagyobb sonkát veszünk, akkor is maradhatnak a mennyiségek, ezeket nem kell patikamérleg szerűen betartani.
  • Ha kedveljük a sonka főzőlevébe dobhatunk egy fél csillagánizst. Ekkor még nem lesz ánizsos, de mégis ad egy kis pikantériát az ételnek.
  • A sonka főzőleve nagyon jól illik a lencsés ételekhez, ehhez ötlet itt, aztán itt és itt.
  • Az étel Gordon Ramsay receptje alapján készült.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

sonka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s