Szuperleves – Quinoaval és brokkolival

Értem ez alatt, hogy szuperegészséges. No és persze laktató is, annyira amennyire egy vegetáriánus zöldségleves laktató lehet.

quiona leves

Mostanában próbálok néhány kilót vagy inkább centit leadni, így elvesztegettem némi időt azzal, hogy megnéztem néhány aktuálisan futó fogyókúrás étkezési trendet. Volt olyan, amivel még a maga hendikepjeivel együtt is sokáig szimpatizáltam, és úgy gondoltam, majd ha majd elmúlik annak a sokmindennek a szezonja, aminek épp akkor volt, és ami egytől egyik tiltólistán szerepelt, akkor belekezdek. De számomra érthetetlen módon annyi egészséges és finom ételt zártak ki a kúrából, hogy valójában alig tudtam volna mit enni. Persze ha nem tud mit enni az ember, nyilván örült tempóban tud fogyni. Szóval megvan a siker kulcsa. Végeredményben minden módszerben találtam olyan ideológiát, ami távolabb áll tőlem, mint az univerzum a legközelebbi féregjárata. Sok esetben taszított, hogy tényként kezeltek olyan dolgokat, melyek nincsenek bizonyítva, vagy épp az ellenkezője a reálisabb. Szerintem.

Hosszú idő óta, egész a mai napig egyetlen egy fogyókúrás módszer tartja magát sziklaszilárdan, amit még senki nem döntött meg. Mégpedig az, hogy éld túl a napot a megszokottnál kevesebb kalóriával. Azaz vagy vigyél be az eddiginél kevesebbet, vagy szabadulj meg az eddiginél többtől, magyarán sportolj. A leghatékonyabb és legkellemesebb a két lehetőség kombinációja. A kevesebb étkezés vonalán elindulva, azt se tartom jónak, sőt egészségesnek se, ha sanyargatni kezdjük a testünket, és mindent megvonunk tőle. Nem csak a kalóriákat, hanem a vitaminokat, tápanyagokat, és az ízeket is. Éhezünk, nem tudunk gondolkodni, nevetni, mindössze az évés kontra nem evés foglalja le az agyunk kapacitásának zömét, aminek az lesz a vége, hogy egy ideig fogunkat összeszorítva tartjuk magunkat, majd rövidesen – jellemzően az éjszaka közeledtével – feltépjük a frizsider ajtaját és még ott álltában kitakarítjuk a hűtőből fél malacot, a hideg krumplipürével és a megmaradt süteménnyel együtt. Azaz egy teljes nap koplalás után zabálunk, mintha nem lenne holnap, majd fogat mosunk és elmegyünk aludni.

quiona leves

A leves kúra egy drasztikusabb módszeréről, amit tényleg csak nagyon rövid ideig lehet csinálni, néhány ötlettel kiegészítve már írtam. Ugyanakkor a leves kúrának létezik egy emberbarátibb módszere is, mikor olyan leveseket eszünk melyeknek van tartalma. Van benne valami, ami laktat, és ami a maga nemében biztosít némi tápanyagot és vitamint a szervezetünknek. Ha úgy gondoljuk, hogy napokig levesen szeretnénk élni, kivitelezhető, viszont arra figyeljünk, hogy fokozatosan kezdjünk hozzá. Pláne közvetlen Húsvét után ne csináljuk azt, hogy hétfő este vacsorára felfaltuk a maradék sonkát kaláccsal, majd megpukkadtunk, de azért még megettük a pogácsát, nehogy kárba menjen, aztán a holnaptól fogyózom gondolatsor mentén, lecsúszik két-három az anyu zserbójából, és azzal nyugtatjuk magunkat, hogy holnaptól úgyis csak a lé lesz. Ez így nem működik, ebbe bele lehet őrülni, és innentől már csak egy apró lépés azonnal feladni. Azaz életbe lép az előző bekezdés vége a frigóval. Egy-két napig együnk kevesebbet reggelire és ebédre, majd vacsorázzunk levest. Két-három ilyen nap után, ha van kedvünk, hozzákezdhetünk néhány leves-napnak, de szerintem az se rossz, ha a vacsorát kiváltjuk egy zöldséglevessel. Igyekezzünk este hét előtt megenni, és ha van rá lehetőségünk, ne várjuk meg még nagyon éhesek leszünk. Amint kicsit megéhezünk, együnk, és akkor tényleg beérjük egy tál levessel.

quiona leves

Nehézség: egyszerű
Elkészítési idő: Kb. 30-40 perc
Mennyiség: 4-5 személyre

Hozzávalók:

 • 1-2 evőkanál olívaolaj
 • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
 • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymaprésen átnyomva)
 • 2 közepes sárgarépa karikákra vágva
 • 1 szűk kiskanál édeskömény (morzsolva)
 • 1 szűk kiskanál koriandermag (morzsolva)
 • egy liter zöldség vagy egyéb alaplé (vagy fél liter víz – fél liter alaplé)*
 • 500g brokkoli rózsáira szedve
 • 100g quinoa (ha van sötét és világos, akkor vegyesen)
 • 100g póréhagyma vagy újhagyma felkarikázva
 • 1 evőkanál citrom vagy lime leve
 • só, bors
 • díszítésnek petrezselyem vagy korianderzöld

1. lépés
Egy lábosban kevés olajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, majd az őrölt édesköményt és koriandert. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.

2. lépés
Hozzáadjuk a levest, a quinoát, pár perc múlva a brokkolit és a pórét, majd kb. 15 percig főzzük**.  Sózzuk, borsózzuk, hozzáadjuk a citromlevet.

quiona leves

Megjegyzések:

 • *Ha nincs alaplé, akkor készíthetjük vízzel is. Bár mérsékelten vagyok híve, de adhatunk hozzá egy jobb minőségű zöldséglevest. Ha használok, akkor Bouillon-t szoktam venni, és abból kb. bő 1 evőkanálnyi kell ehhez a mennyiséghez.
 • **A csomagoláson nézzük meg, mennyi idő kell a quinoának. A fehérnek kb. 13, a barnának kb. 15 perc. Nálam az eddigi tapasztalat, hogy mindkét típusnak kellett a 15 perc, így nem volt gond, ha együtt mentek a levesbe. Akkor jó, ha egy kicsit „megnyílik” a mag.
 • **A brokkolinak is jó a 15 perc, de ez annak függvénye mennyire puhán vagy ropogósan kedveljük.

Egyéb laktató levesek:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s