Kókuszos reggeli keksz… vagyis cookie

Az egyik kedvenc keksz.

Valóban ez egy kedvenc keksz, és most kivételesen nem azért mert különlegesen fűszerezem, vagy egyedi hozzávalókat használok hozzá. Azt is nagyon szeretem, de ez most más műfaj.

kókuszos keksz

Munkanapokon nem itthon reggelizem. Megítélésem szerint hajnalok hajnalán kelek, és olyan borzasztó korán kell megjelennem a munkahelyemen, hogy míg itthon vagyok, semmi nem bírna rá egy villásreggeli, egy szendvics vagy akár gyümölcs és joghurt összedobására, elfogyasztására, majd a tartozékainak elpakolására. Valójában akkor még annyira sem ébredek fel, hogy bármilyen élelmiszert be tudjak fogadni. Így marad későbbre a joghurt, müzli és gyümölcs valamilyen kombinációja, vagy ha minden kötél szakad útközben egy péksüti. De az egyetlen dolog, amit majdnem minden reggel van kedvem, és időm megcsinálni az a tea. Ugyan ez most változóban van, de a reggelek zömének szertartása, hogy leülök a csendben a kanapéra egy bögre teával és öt percig csak ülök és kortyolgatom, töretlenül bízva abban, hogy némileg felébreszt. Néha csatlakozik hozzám A Nyúl, egy kis simire, és néha ha van hogy, a tea mellé jut egy kis keksz is, amit lehet nyammogni vagy a teába mártogatni. A nap elején öt perc csend és nyugalom. Aztán kezdődhet a stressz! Ezekre az alkalmakra nagyon szeretem ezt az enyhén kókuszos, és nem vad, hanem lágy ízű kekszet. Ilyenkor sokkal jobban esik, mint egy ízbomba csokis, mogyoróvajas, vagy tahinis változat.

blog keksz31

Kérdés, hogy milyen teát igyunk mellé. Persze bármilyet amit szeretünk. Amit most itthon – miután lényegében elfogytak a hongkongi import teáim – nagyon megszerettem, az az oolong tea, rózsával. Folytatva a sort, a kínai ízesített teák közül, a jázmin tea a legismertebb, és azt hiszem ez örökre top listás marad nálam. El kell ismernem, ezt nagyon egyszerű elrontani, de ha jól sikerül, akkor az egyik legfinomabb ital. Egy hongkongi teaüzletben persze nincs olyan, hogy kérek szépen egy csomag „jázminteát”. Ha ezt kimondod, akkor odébb visznek egy másik polchoz és legalább nyolc féle jázminnal ízesített teakeveréket mutatnak. És még azt a méregdrágát ami odébb, a hűtőben van. A különbségek egyike a jázmin virág és teafű aránya. Minél nagyobb arányban tartalmaz a keverék teafüvet, annál drágább. A másik hasonló virággal ízesített tea, amivel ott találkoztam először és halálosan beleszerettem, az osmanthusal ízesített oolong, amit igazi teaüzletekben már itthon is lehet kapni. A harmadik pedig a rózsatea. Ez sajnos ott nem kóstoltuk, mert erre gondoltuk azt, hogy ne költsünk rá ennyit, hisz itthon is megszerezhető. Ugyan más formában egy kicsit, de valóban lehet kapni rózsaszirommal kevert oolongot. Bármennyire is finomak a mostanában betört ízesített teák, vagy teakeverékek, valójában egy teától igen távol áll az, hogy marcipán vagy ír krémlikőr íze legyen. De ha tisztán a teát mégse igazán kedveljük, ellenben autentikusabb teázási élményre vágyunk, akkor rózsatea egy kiváló középút. Itt mégse „csak” a teafű ízét érezzük, hanem rózsa ad mellé egy kis ízt, egy kis jó értelemben vett finom aromát. Ez a keverék egyébként nem csak a kínaiak sajátja, hanem közel-keleten egy kicsit máshogyan ugyan, de szintén belefuthatunk. Aki járt például török bazárban, nagyon sok olyan keverékkel találkozhatott, amiben ott a szárított rózsa, vagy csak a kis rózsabimbó magában.

De visszatérve az ételre: Ez a keksz finom, enyhén édes, és valójában van íze, de nem túl erőteljes. Ami az is jelenti, hogy remekül lehet variálni. Én pl. szoktam csinálni fehér csokival, vagy tejcsokival. Lehet többel, kevesebbel, azaz fél táblától egy tábla csokiig bármennyivel kiváló. A feketecsoki viszont túl erős lenne már hozzá. Lehet kombinálni egy kis citrom esetleg narancshéjjal, és különféle aszalt gyümölcsökkel, goji bogyóval, de akár tehetünk hozzá pirított mandulát vagy pisztáciát. És nem kell mindent azonnal betolni.  Egy jól záródó dobozkába tesszük, és napokig majszolhatjuk a tea mellé, vagy vészhelyzet esetén uzsira.

blog keksz4

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: kb. 30-40 perc
Mennyiség: mérettől függően kb. 16-20 db

Az alaprecept:
• 125g puha vaj felkockázva*
• 50g barnacukor
• 100g fehércukor
• 1 kiskanál vanília aroma
• 1 tojás
• 290g liszt
• Fél kiskanál sütőpor**
• 100g kókuszreszelék***
• 50g fehér vagy tejcsoki (elhagyható)

További hozzávaló ötletek, amik közül vagy lehet választani, vagy akár többet a receptbe kombinálni:
• 40-50g aszalt meggy, cseresznye vagy áfonya. Lehet apróra vágott sárgabarack, vagy kis darabokra szeletelt aszalt mangóval vagy ananásszal egész ázsiai lesz.
• Lehet több csokit is adni hozzá, egy táblát (100g) elbír. Akár vegyesen is a fehér és a tejcsoki.
• 40-50g enyhén pirított magvak. A legjobb a mandula, pisztácia, vagy kesudió.
• Sokszor szoktam fél-egy citrom vagy lime héját belereszelni. Esetleg fél narancshéjat.
• Lehet kis fahéjjal vagy szerecsendióval fűszerezni.

A képeken az 50g tejcsokis, és 40g aszalt cseresznyés változat látható. Én legtöbbször vagy magában, vagy egy kis fehércsokival, és/vagy asztalt sárgabarackkal készítem. A fent leírtak miatt ehhez a kekszhez inkább a lágyabb ízű hozzávalókat kedvelem.

1. lépés
A vajat, a vaníliát és a cukrokat keverjük ki habosra, majd adjuk hozzá a tojást és ezzel is keverjük habosra.

2. lépés
Forgassuk a masszába a lisztet, a sütőport, majd a kókuszt***, és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Robotgéppel keverjük össze fél perc alatt. A tészta nem fog összeállni hanem morzsalékos lesz egy kicsit.

3. lépés
A kezünkkel bő evőkanálnyi gombócokat formázunk a tésztából, hogy összeálljanak. Sütőpapírra vagy szilikonlapra tesszük és lelapítjuk egy kicsit. Ha jól csináltuk a tésztát akkor nem fog szétfolyni, és nagyon szétterülni. 180 fokra előmelegített sütőben mérettől függően kb. 10-13 percig sütjük. Csak kicsit piruljon meg a teteje, és mikor kivesszük még kissé puhának kell lennie.

blog keksz2

Megjegyzések:
• *Ha nincs kedvünk megvárni, míg puha lesz a vaj, akkor kockázzuk fel, és rövid időre alacsony fokozatra tegyük a mikróba. Nem kell felolvasztani, épp csak annyira olvasszuk meg, hogy puha legyen.
• **Egyszer volt, hogy véletlen kimaradt a sütőpor, semmi baja nem lett, így néha a nélkül csinálom.
• ***Ha sütés előtt a kókuszt száraz serpenyőben egy kicsit megpirítjuk, épp addig, hogy enyhén barnás legyen, sokkal jobban előjönnek az ízek. Én se mindig csinálom meg ezt a műveletet, hisz e nélkül is működik, de ha van kedvünk, időnk, tehetünk ezzel is egy próbát.
• Számomra ebben a formában kellemesen édes, de akár 180-200g cukorig is elmehetünk.
• Bár nagyon hamar készen van, de a tésztát előző nap is elkészíthetjük, és hűtőbe tehetjük. Illetve a kész süti légmentes dobozban kb. egy hétig eláll(na).

https://www.facebook.com/HomeBisztro

IMG_6889

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s