Quinoa egytál étel

Folytatva a superfood projektet, az első új recept jön. Ez az étel lehetne egy jó kis köret hús, hal, sőt egy zöldség-pogácsa mellé. Viszont nem véletlen, annyi mindent pakoltam bele, hogy egy könnyed, ám teljes értékű ebédnek vagy vacsorának is megfeleljen. Nálam így funkcionált.

blog_quinoa3

A recept szerintem jó úgy ahogy van, ugyanakkor azt is állítom, hogy nem kell szó szerint követni. Adhatunk hozzá más zöldségeket, brokkoli helyett például karfiolt, így május közepén kombinálhatjuk spárgával és tojással, használhatunk zsenge zöldbabot, és nemsokára a piacról, de most akár a mélyhűtőből, kombinálhatjuk egy kis zöldborsóval. Sőt, tipikusan az az ötlet, ami minden maradék zöldséget képes „elnyelni”, így ha valami a hűtőben szomorkodik, akkor nyugodtan mehet az ételbe. A képen mini mozzarellával készült, de ha kaptam volna kecskesajtot akkor az került volna bele, vagy ha nincs hatalmas sor a sajtpultnál akkor feta vagy feta jellegű sajtot adtam volna hozzá.


Öntetként tudom, nem mindennap a teriyaki szósz. Szerintem érdemes beszerezni, és kipróbálni, de ha nem, akkor megfelel egy olívaolajos balzsamecetes szósz egy kis friss mentával, korianderrel vagy petrezselyemmel. Ha kapunk turbolyát, csillanjon fel a szemünk, bátran használhatjuk azt is. Illetve ennél a karfiolos bejegyzésnél szintén van egy nagyon klassz öntet, ami ehhez az ételhez is passzol.

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Mennyiség: 4 személyre

quinoa

Hozzávalók:

  • 100g világos quinoa (vagy 135g)
  • 35g barna quinoa (elhagyható, ez esetben 135g világos quinoa)
  • 1 fej brokkoli (kb. 500g)
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 1 kicsi cukkini (kb. 120-150g)
  • 40g kesudió vagy mogyoró
  • 1 közepes lila vagy vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér (elhagyható)
  • 100g friss koktélparadicsom elfelezve
  • 1 kis csokor petrezselyem vagy koriander
  • 100g mozzarella vagy kb. 100g kecskesajt vagy feta illetve feta jellegű sajt

 Hozzávalók az öntethez:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 25 ml teriyaki szósz (szűk másfél evőkanál)
  • 1 evőkanál friss reszelt gyömbér
  • 1 kiskanál lime leve (kb. fél lime)
  • só, bors
  • Ha kedveljük a csípőset adhatunk hozzá egy csipet chili pelyhet, vagy chili paprikát

 quinoa

1. lépés
Főzzük meg a quionát a csomagoláson lévő utasítás szerint. Ez kb. az lesz, hogy bő kétszeres mennyiségű vízben körülbelül 15 percig főzzük. Ha kész, öntsük át egy szűrőbe, és hagyjuk jól lecsöpögni. E közben szedjük rózsáira, majd főzzük meg a brokkolit is. Én szeretem, ha nem túl puha, egyébként ízlés szerint 10-15 perc alatt készen van. Szintén öntsük le róla a vizet, és tegyük félre. Ha sokkoljuk, azaz azonnal hideg vízbe tesszük egy percre, akkor még szebb színe lesz.

2. lépés
Aprítsuk fel a hagymát, és olívaolajon (esetleg kókuszzsíron) pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, és a  gyömbért ha használunk, majd magvakat, felvágott paprikát és cukkinit. Pároljuk össze.

3. lépés
A végén forgassuk össze a zöldséges ragút a már kész quinoával és brokkolival.

4. lépés
Az  öntethez egy kis tálban minden hozzávalót keverjünk össze, és forgassuk a kész ételbe, a zöld fűszerekkel együtt.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

 quinoa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s