Gourmet Fesztivál Vol.1

Gourmet ÉS eső 

Alapvetően kedvelem a Gourmet Fesztivált és jó ötletnek tartom, de mostanában kissé nehézkesen indul be nálam. Tavaly megfogadtam, hogy kihagyom, de ennek keresztbe tett a mainstream média, ami szinte mindent leszól, de ez esetben lelkesen tudósított arról, melyik étel milyen jó. Idén szintén megfogadtam, hogy nem megyek, mert máshol enném végig a kínálatot, de annyi apróság jött szorosan egymás utánjában, hogy mégis beadtam a derekam. Aztán, jött egy meghívás a Norvég Nagykövetségről, hogy menjünk el a rendezvényükre, ahol a norvég halakat szeretnék népszerűsíteni. Szakmai napon, akkor, mikor még alig vannak, kihagyhatatlannak bizonyult, és ezért hatalmas köszönet illeti őket. Elindultam egy kapucnis kabátban, fényképezőgéppel, esernyő nélkül – mert az csak zavar – és azért mert olyan látomásaim voltak, hogy határozottan szakadozik fel a felhőzet. Egy darabig ültünk a Mammut földszintjén és bámultuk a szökőkutat. Aztán ültünk a Mammut emeletén, ahonnan felváltva néztünk ki az ablakon vagy elemeztük az időkép.hu radart, majd felmértük az esernyő kínálatot. (Samsonite – van nagyon praktikus pici 8000-10000 Ft, Benetton 6500 Ft, Six 2000 Ft. Utóbbit megvettem.)

Gourmet fesztivál 2015 - Borkonyha desszert (libamáj linzerben)

Gourmet fesztivál 2015 – Borkonyha desszert (libamáj linzerben)

gourmet fesztivál 2015

gourmet fesztivál 2015

Egy kicsit megrémített a meghívás. Részben azért mert nem volt biztos, hogy el tudok menni egy munkanapon, másrészt pedig hadilábon állok a halakkal. Nagyon sok halételt megeszem, sőt néhányat kifejezetten kedvelek, és mikor ezeket eszem, mindig megbeszéljük, hogy több halnak kéne a tányérra kerülni. De ha egy bizonyos szintnél erősebben érzem a hal ízét, akkor nem megy. Egy tonhalkonzerves étellel pedig fittebb állapotomban még kergetni is lehetne. Féltem, hogy ki lesz rakva rengeteg rózsaszín rákocska kis citromcikkekkel, amit a legjobb helyeken ehettem volna, és hiába kóstoltam sorra, még mindig nem kedveltem meg. Szerencsére máshogy történt. Norvégiából jöttek a halak, melyeket The Big Fish étterem szakácsai remekül elkészítettek. Halevés közben pedig autentikus norvég környezetben (zuhogó esőben) értelemszerűen a halakról volt szó. Beszélgetés volt arról, hogy itthon nagyon alacsony a halfogyasztás, aminek részben földrajzi okai vannak, de még az édesvízi halak se annyira népszerűek, mint a húsok. Holott egészségesek, sokféleképpel el lehet készíteni, tele vannak vitaminnal, serkentik az agyműködést, szóval a legvonzóbb dolog, amit mondtak, hogy a halfogyasztás okosabbá tesz. Ennyi halétel után esküszöm gondolkodtam, hogy visszamenjek dolgozni, hisz rengeteg munkám van, és ennek tükrében talán hatékonyabb is lettem volna. Arról is volt egy érdekes beszélgetés, hogy melyik hal mikor finom, pontosabban mikor van a szezonja. Egy ott élő vándor tőkehal esetében, ami az egyik legfontosabb termékük, például januártól áprilisig tart a szezon. Ekkor indulnak útnak, ilyenkor van a párzási időszak, sokkal több élelmet vesznek magukhoz, egy kicsit felhizlalják magukat, és rengeteget úsznak a jéghideg vízben. Mindezek együttese teljesen megkülönbözteti a más időszakban fogott halaktól. A norvégok nagyon komolyan veszik a halászatot, jelenleg a világon a második legnagyobb hal exportőrei, rengeteget költenek a kutatási célokra, és a fenntartható halászatra. Ez utóbbi téma mélyebben érdekelt volna, viszont nem erre volt kiélezve esemény. A fenntartható halászatról az első pár kép, ami beugrik, az az amit Fülöp-szigeteken láttam. Ott sokan még a mai napig szigonnyal halásznak, és vödörben vitték haza a fogást. Sokan egy – két „pecabottal” ültek a kis csónakban, és hajnalban indultak útnak, de láttam olyat, aki egyedül úszott be éjszaka a sötét vízbe, néha felkapcsolta a fejlámpát és egyik kezében szigonnyal, másik kezében kis zacskónyi élelemmel mászott ki a partra, felült a biciklijére és elindult. Nekem inkább erről jut eszembe a fenntarthatóság, bár tisztában vagyok vele, hogy a Föld népességét ezzel a módszerrel nem lehet eltartani. Ugyanakkor, ha már most kitűzték célul, hogy ami ebben a pillanatban rendelkezésünkre áll ezen a bolygón, az maradjon meg az útókornak, mindenképp dicséretes.

gourmet fesztivál 2015 Norvég Nagykövetség - The Big Fish étterem

gourmet fesztivál 2015 Norvég Nagykövetség – The Big Fish étterem

gourmet fesztivál 2015 Norvég Nagykövetség - The Big Fish étterem

gourmet fesztivál 2015 Norvég Nagykövetség – The Big Fish étterem

gourmet fesztivál 2015Norvég Nagykövetség - The Big Fish étterem

gourmet fesztivál 2015Norvég Nagykövetség – The Big Fish étterem

És ha már ott jártunk, akkor azért elkacsintottunk másfele is.

Paprikás csirke

Minden évben van egy feladat, egy olyan étel melyet szinte minden kiállítónak a maga módján el kell készítenie. Idén a paprikás csirke volt a dedikált étel. Ezzel az ötlettel még inkább hadilábon állok, mint a halakkal. PRO: Részben tetszik az, hogy van egy adott étel, amit rengeteg helyen meg lehet kóstolni, észre lehet venni a különbségeket, a változatosságot, melyet a séfek egyénisége, ízlésvilága ad a fogáshoz. Elvileg ki lehet úgy jönni a fesztiválról, hogy megtudtam milyen a jó paprikás csirke. KONTRA: Ugyanakkor nem mindig örülök annak, hogy a jellemzően 3-4 ételből amit egy étterem ezen az eseményen tud prezentálni, az egyik mindenhol a paprikás csirke, a helyett, hogy valami az étteremre jellemzővel rukkolnának elő. És idővel azért telítődik az ember a paprikás csirkével. OKÉ mondhatnám, akkor választok a másik kettőből. De sok esetben ezzel a majdnem kötelező csirkepaprikással már ki is van lőve a főétel, így a helyett, hogy egy-két ételből választhatnék jó esetben egy előételt kóstolhatok az adott helytől, vagy desszertet. CSIRKEPAPRiKÁS PRO: Részben tetszik az, hogy megmutatják, nem csak egyféle paprikás csirke létezik, és az is, hogy egy adott étel hová képes elvinni a séfek fantáziáját. A Salon-nál így lesz a paprikás csirkéből egy popcorn tálalás, Erhardt nem továbbfejlesztette az ételt, hanem egész a tojásig visszagondolta, így lett egy újhullámos vegetáriánus paprikás csirke. Ez hatalmas poén, és bizonyos szempontból színessé teszi a fesztivált. CSIRKEPAPRiKÁS KONTRA: valójában sokszor úgy érzem, hogy paprikás csirke fedőnév alatt bármit eszem most, ami egyébként nagyon ízlik, csak épp ha nincs szemmagasságban elém írva, hogy „PAPRIKÁS CSIRKE” távolról se asszociálnék erre az ételre. Olyasmi volt a helyzet, mintha készítettem volna egy kelt tészta alapot, azt megöntöztem volna cointreau-vel, megkenem citrusokkal ízesített sajtkrémmel, mentás csokit aprítok rá, és a tetejét liofilizált meggyel díszítem, majd mosolyogva kiviszem a publikum elé, hogy „Feketeerdő torta. Újragondoltam.” Ez nem feketeerdő torta. Szóval mégse biztos, hogy ki lehet úgy jönni a fesztiválról, hogy megtudtuk milyen a jó paprikás csirke. Persze nem kérdés, ennek ellenére jókat és izgalmasakat lehet enni.

gourmet fesztivál 2015 ÉS

gourmet fesztivál 2015 ÉS

Azok közül, amiket kóstoltunk, hatalmas (és ritka) egyetértésben az az eredmény született, hogy a paprikás csirke feladatot legjobban az Aranykaviár teljesítette. Pelmenyibe töltötték a paprikás csirke ízeit és alapanyagait. Tényleg az az ízvilág volt, aminek lennie kellett, de olyan elegánsan, finoman elkészítve, hogy ha bárhol bekötött szemmel valaki a számba adja, azonnal érzem, hogy egy profi kezei közül került ki ez az étel. Ha valaki meg akarja tudni milyennek kéne lennie ennek az ételnek, annak ez a stand kötelező.

gourmet fesztivál 2015 Aranykaviár - Paprikáscsirke Pelemeni

gourmet fesztivál 2015 Aranykaviár – Paprikáscsirke Pelemeni

Nagyon tetszett még a NOBU, akik japán étterem lévén nem rukkolhatnak elő nagymamaféle verzióval, így a paprikáscsirkét sushiba töltötték. Hát ennek az íze formája is messze van a klasszikustól, de valahogy mégis olyan étel volt, amiben ismerős ízek mellett ott voltak a klasszikus japán ízek is. Ebből nem egy erőltetett mindenízű falat lett, hanem tényleg egy érdekes, harmonikus, és nagyon finom étel. Ami szerintem nagy szó, mert nem gondolom, hogy egyszerű feladat, a világ két egymástól ilyen távoli kultúráját egy ételbe tekerni. Ehhez tényleg szakácsnak kell lenni. Ha valaki idegenkedik a sushitól, a japán ízvilágtól ez egy jó belépő lehet.

gourmet fesztivál 2015 NOBU készül a paprikás csirke sushi

gourmet fesztivál 2015 NOBU készül a paprikás csirke sushi

A legjobb hangulat egyértelműen a Borkonyha standjánál volt. Náluk töltött emlékezetes vacsora élményeit már megírtam, és ez a találkozás pont ugyanolyan volt. Laza, vicces, közvetlen, komolyan ennyi fogsort egy helyen (sajnos) ritkán látni. És ha már a fogsoroknál tartunk, elég laborosra vették a figurát. Végigettük. Előétel egy nagyon finom kecskesajt gombóc volt, kémcsőbe tálalt céklalevessel. Főételnek pedig fekete – fehér csirekpaprikás volt. Például ez volt az az étel, ami nem igazán hozta a paprikás csirke élményt, de a gasztronómiai élményt annál inkább. A fekete – fehér csirkét, egy mediterrán jellegű „lecsó” ágyon tálalták, amiben volt sok zöldség, cseresznye, mandula.. nyáron sokat tudnám ebédelni. Desszert pedig elnyerte A Fesztivál Leggyönyörűbb Étele címet. Ahogy Sárközi Ákos (Michelin csillagos séf) mondta „ez egy egyszerű linzer, ahogy a mama csinálja…. na jó majdnem úgy” libamájjal töltve, paradicsomlekvárral, és elképesztően finom ízekkel. Egyébként nem szeretem a libamájat, de ez már a második, ami nagyon ízlett. Fura.

gourmet fesztivál 2015 Borkonyha - Sárközi Ákos és a kecskesajt golyó

gourmet fesztivál 2015
Borkonyha – Sárközi Ákos és a kecskesajt golyó

gourmet fesztivál 2015 Borkonyha paprikás csirke

gourmet fesztivál 2015 Borkonyha paprikás csirke

gourmet fesztivál 2015 - Borkonyha desszert (libamáj linzerben)

gourmet fesztivál 2015 – Borkonyha desszert (libamáj linzerben)

És itt véget ért a kapacitásunk. Utolsó erőnkből még megkóstoltuk még a Bábel paprikás csirkéjét, ezért beáldozva a Párizs – Budapest nagyon jól hangzó verzióját, és a Bábel vegán tökfőzelékes ételét. Ami nem hangzik túl csábítóan, de annál izgalmasabban nézett ki. Utólag másképp jártam volna el. Meglátogattuk a Sarki Fűszerest egy pohárka borra, ott már nem ettünk. Bár aki kagyló fan, annak jelzem, hogy ott jót tud enni. Kaptunk egy kis kóstolót. Desszertnek pedig a Costes isteni finom almás fagyiját ettük a zuhogó esőben. Egy meleg kínai tea jól esett volna mellé, de az nem volt. Ellenben jó hír, hogy kicsit odébb kávé viszont volt. Semmi bajom a Nespresso-val, sőt ha fiatalabbra váltanának, és Benedict Cumberbatch reklámozná a kávéjukat nem is innék mást, de tavaly azért bántam egy kicsit az egyeduralmukat. A hatalmas sort, amibe nem voltunk képesek beállni, és hiányoltam, hogy ha már gourmet a fesztivál miért nincsen valami izgalmas kávé, ne adj isten valaki az új hullámos kávézók közül vagy valamelyik kis pörkölő üzem miért nem képviselteti magát. Ezt most megtörte az ÉS Bisztró, ahol nagyon jó kávét lehet inni, és nekünk plusz, hogy még egy kedves ismerőssel is találkoztunk.

A fesztivált ott az esőtől egy kicsit depressziósnak éreztem, utólag pedig nagyon jó volt. Van még listánk azokról az ételekről melyeket nem kóstoltunk meg, pedig nagyon izgattak. És már süt a nap, és holnap még nyitva…..

gourmet fesztivál 2015 BÁBEL

gourmet fesztivál 2015 BÁBEL

gourmet fesztivál 2015 - ÉS

gourmet fesztivál 2015 – ÉS

gourmet fesztivál 2015 - COSTES

gourmet fesztivál 2015 – COSTES

G_21

gourmet fesztivál 2015 - COSTES

gourmet fesztivál 2015 – COSTES

gourmet fesztivál 2015 - COSTES

gourmet fesztivál 2015 – COSTES

gourmet fesztivál 2015 - SARKI FŰSZERES

gourmet fesztivál 2015 – SARKI FŰSZERES

gourmet fesztivál 2014

gourmet fesztivál 2014

gourmet fesztivál 2014

gourmet fesztivál 2014

Gourmet fesztivl 2014 CAKE SHOP bemutató

Gourmet fesztivl 2014 CAKE SHOP bemutató

gourmet fesztivál 2014 CAKE SHOP bemutató

gourmet fesztivál 2014 CAKE SHOP bemutató

gourmet fesztivál 2015 -  SARKI FŰSZERES

gourmet fesztivál 2015 – SARKI FŰSZERES

gourmet fesztivál 2015 NOBU tengeri pók (valójában rák)

gourmet fesztivál 2015 NOBU tengeri pók (valójában rák)

gourmet fesztivál 2015 Norvég Nagykövetség - The Big Fish étterem

gourmet fesztivál 2015 Norvég Nagykövetség – The Big Fish étterem

2 thoughts on “Gourmet Fesztivál Vol.1

  1. Edina, szuper képek ismét! És nagyon jó beszámoló! Szívesen elmentem volna, kicsit vérzik is a szívem… de a paprikás csirke olyan, de olyan távol áll tőlem, hogy elmondani sem tudom… Miután azon nőttem fel, és volt hogy hetente többször is azt ettem, ma a gondolatától is kiver a víz…. örülök, hogy nem vagyok ezzel egyedül :-)

    • Köszönöm szépen! :) Nálunk nem nagyon volt paprikás csirke, nekem ilyen komoly gondom azért nincs, csak ott egy kicsit besokalltam. De asszem értem a sztorit. Van egy ismerősöm aki csirkét nem eszik. Vidéken nőtt fel, és azt mesélte bármi történt levágtak egy csirkét és aztán még egy hétig azt ették. Megfogadta, ha elköltözik otthonról nuku csirke. Sítáborban még a virslit is leboltoltuk, hogy ne ő egye e csibéset.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s