Gourmet fesztivál VOL. 2

Gourmet ÉS eső Napsütés

Folytatva az előző bejegyzést, volt az a lista a telefonban, hogy miket kéne még kipróbálni, így csak visszamentünk. Le kell szögezni mission impossible mindent végigenni, még a szűrt listából is. Ha vidéki lennék, akkor még nagyobb bajban lennék, hisz akkor még a street food részlegből is bőven kéne kóstolni. Az volt az elmélet, hogy mivel pesti vagyok, ezektől a kiállítóktól nap mint nap 20 perc séta, két-három metró megálló, vagy 15 perc autózás választ el. Ezen kívül a street food mégis lényegesen megfizethetőbb, mint mondjuk egy Bábel, vagy Aranykaviár. Nem beszélve néhány vidéki étteremről, akik az ország olyan pontján találhatóak, amerre nem járok, de most adott a lehetőség, hogy belekóstoljak, mit főznek.

Gourmet Fesztivál 2015 - Gourmet ÉS napsütés, kacsatekercs

Gourmet Fesztivál 2015 – Gourmet ÉS napsütés, kacsatekercs

Anyukám Mondta féle banh mi-ről lecsúsztunk, csütörtökön már nem fért, vasárnap már nem volt. De, hogy maradjon a vidéki – ázsiai vonal a JANKOVICS KÚRIA almás kimchis kacsa pastramiját kóstoltuk. Ők még beállhattak volna abba a sorba, akik házi péksüteménnyel kínálják az ételt vagy valami izgalmasabb kiflivel, de ezen azért nem akadtunk fenn. Grillen megpirították a kiflit, és valami döbbenetesen finom volt a kacsa és a kimchi töltelék külön is és együtt is. És bár Koreában sajnos még nem jártam, gyanítom ott se a kiflit tolták volna túl, esélyesen egy zacsiból vették volna elő, így még autentikusnak is mondható. Ezt az ételt imádtuk.

Gourmet Fesztivál 2015 - IKON Debreceni, Jankovics Kúria almás kimcsis kacsa

Gourmet Fesztivál 2015 – IKON Debreceni, Jankovics Kúria almás kimcsis kacsa

IKON volt a következő, mondván debreceniek, ahol semmi dolgunk, így kevés az esély, hogy ott vacsorázzunk. Sajnos a zuzától mindketten idegenkedünk, így maradt a debreceni kolbász, ha már úgyis olyan jókat írtak róla. Valóban jó volt, és még jobb lenne, ha minden debreceni legalább megközelítőleg ilyen lenne, de valójában nem egy grill debreceniért jövünk egy ilyen fesztiválra. A fehér csokis – epres – bodzahabos desszertért később visszamentünk. Brutál bodza íze volt a habnak, és olyan finom volt, hogy azóta is hiányzik.

Gourmet Fesztivál 2015 - IKON epres. bodzás, fehércsokis desszert

Gourmet Fesztivál 2015 – IKON epres. bodzás, fehércsokis desszert

És akkor még egy grill étel a ZONA-tól. Csütörtökön mikor megérkeztünk, még nem volt, mondván nincs hozzá semmi. Se séf, se alapanyag. Aztán később visszakavarodtunk, akkor az volt, hogy „Krisztián már tényleg elindult, legalább egy órája”, de akkor nem döntöttünk úgy, hogy megvárjuk, majd ha megint kimegyünk. Nagyon szeretem a csevap-ot, a kajmakot, de úgy gondoltam, hogy pont a Zona valami extrémebbel is előállhatott volna. Aztán mikor ettem belőle már nem így gondoltam. Valami döbbenetesen jól volt elkészítve ez az étel. Nagyon finom puha, kellemesen fűszeres volt a hús, isteni a kajmak és a paprika, és a lepénynek olyan íze és állaga volt, ami előtt bármelyik montenegrói pék kolléga fejet hajtana. És az egész együtt, isteni finom volt. Nem igazán ez az étel ad ízelítőt a Zona minden napi menüjéből és stílusából, de megérte. Sóskafagyit most nem ettünk, azt már próbáltuk náluk pisztáciás galuskával. Szerintem ez egy megosztó desszert, és bár engem nem osztott egyik szélsőséges irányba se, de a fehércsokis mangós sütijük (amit a fesztiválra nem hoztak ki) nagyobbat ütött.

Gourmet Fesztivál 2015 - Mádi borok és ZONA csevap

Gourmet Fesztivál 2015 – Mádi borok és ZONA csevap

ROSENSTEIN NEW YORK kicsit ellentmondásos lett. A kínálatát végigettük volna, minden nagyon jól nézett ki, sőt az „Orero”-nak álcázott tőkehalmájas zsidótojásos alkotást folyamatosan meg akartuk kóstolni, de az utolsó pillanatban valamiért lemondtunk róla. A kacsaburgerjüket nem akartuk megkóstolni, de mikor megláttuk, akkor mégis, viszont már kezdtünk telni, így arról is lemondtunk. Végül maradtunk a listánkon jegyzett bao csirkepaprikásnál. Ez nagyon finom volt, de nálam nem győzte le az Aranykaviár paprikás csirkés pelmenyiét. Volt még flodni box-ban azért visszamentünk volna, de már hatalmas sor állt, amit nem volt kedvünk végigállni. Helyette jöttek a mini cannollik a Dolcissimatól, ami finom volt, de szerintem a flódnival jobban jártunk volna.

Gourmet Fesztivál 2015 -   Rosenstein, flódni in a box és paprikáscsirke bao

Gourmet Fesztivál 2015 – Rosenstein, flódni in a box és paprikáscsirke bao

SALON-nak volt egy – szerintem fantáziadús – csirkepaprikása ami popcornként volt tálalva. Mondhatni chicken mcnuggets high-end verziója. Ez a hasonlat ott ugyan nem jutott eszembe, de van egy barátom akiről tudom, hogy ez jutna eszébe. Nagyon finom volt, és a Rosenstein oreroja mellett, ennek volt talán a legnagyobb funfact-ja. De az a fránya Aranykaviár, ahol elsőnek kóstoltunk ételt, paprikás csirke tekintetében olyan magasra tette a mércét, ami megdönthetetlennek bizonyult. A desszertjük nagyon jó volt, engem leginkább az sushigyömbér sorbet alkotóeleme bűvölt el leginkább. Az nyáron még jól esne egy párszor. Ezen kívül pedig, séfük, Wolf András még az utolsó nap délutánján is, elképzelésem nincs hány-századszor,  mosolyogva volt képes mesélni arról, hogy melyik étel, hogyan készült, mi volt az előző napokban, hogy izgulták végig a monszunszerű esőzést, és a végén simán eladta nekünk még az uborkás alga szörpöt is, amit egyébként nem terveztünk be.

Gourmet Fesztivál 2015 - Salon étterem csapata

Gourmet Fesztivál 2015 – Salon étterem csapata

Gourmet Fesztivál 2015 - Epres sushigyömbér desszert a Salontól

Gourmet Fesztivál 2015 – Epres gyömbérsushis desszert a Salontól

Egyébként az tényleg szimpatikus volt, ahogy az ország legelismertebb séfjei napokon át képviselték az éttermüket. Sárközi Ákost és a Borkonyha csapatát (a Salon mellett volt a standjuk) még utolsó nap délutánján is csak mosolyogni láttam, Bíró Lajos pedig folyamatosan feltűnt valahol a Bock és a Séf Utcája mellett. Pataky Péter az IKON séfje se nagyon hagyta el a standot, még akkor se, ha épp nem főzött. Litauszki Zsoltba a Zsidai Gasztronómiai Csoport (Spíler, Baltazár, 21, ÉS) vezető séfjébe is belebotlottunk. Ó igen, náluk finom volt a kacsatekercs. A Bábel paprikás csirkéjét pedig szintén a séf, Lőrincz György adta a kezünkbe.

Az előző bejegyzésben említettem a kávé vonalat, hogy az ÉS már vitt nagyon jó kávét a fesztiválra, de ami szerintem csütörtök kora délután még sok minden más mellett zárva volt, az a Magyar Kávépörkölők Pavilonja. Később már ott is nagyon jó kávékat lehetett inni. Sőt a színpadon egy vidám hangulatú előadást is tartottak a kávékról.

Gourmet Fesztivál 2015 - Kávé előadás

Gourmet Fesztivál 2015 – Kávé előadás

Persze így is sok minden kimaradt, például a BÁBEL tökfőzeléke hamis fasírttal. Tény, hogy a fine diningot nem a vegetáriánusokra, vagy diétázókra szabták. De annyira örültem annak, hogy valaki kivitt egy ilyen helyre egy teljes értékű vegán ételt. Én ugyan nem vagyok vegetáriánus, de itt azért nagyon töltődtem a húsokkal. Ha nem lettünk volna tele és nem lett volna hosszú sor, még beálltunk volna a Funky Pho-hoz, illetve be kellett látni, hogy a street food részlegen is voltak olyan kiállítók, akikre nem tudom, hol találnék rá. Jövőre folytatjuk a kóstolást.

Gourmet Fesztivál 2015 -  Rosenstein orero és kacsaburger

Gourmet Fesztivál 2015 – Rosenstein orero és hamburger

Gourmet Fesztivál 2015 - Anyukám Mondta burrata focaccia

Gourmet Fesztivál 2015 – Anyukám Mondta burrata focaccia

Gourmet Fesztivál 2015 - ZONA csevap

Gourmet Fesztivál 2015 – ZONA csevap

Gourmet Fesztivál 2015 - Borkonyha

Gourmet Fesztivál 2015 – Borkonyha

Gourmet Fesztivál 2015 - Rosenstein orero

Gourmet Fesztivál 2015 – Rosenstein orero

Gourmet Fesztivál 2015 - NU

Gourmet Fesztivál 2015 – NU

Gourmet Fesztivál 2015 - PÖRC

Gourmet Fesztivál 2015 – PÖRC

Gourmet Fesztivál 2015 - PÖRC

Gourmet Fesztivál 2015 – PÖRC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s