Mandulatej

Mondhatni magvas tej

Szeretem a tejet ebben-abban, azaz turmixokban, kakaóban, kávéban, esetleg teában, például a híres chai masalaként, de magában utoljára az anyatejet ittam meg. Meg aztán, ahogy a superfood bevezetőjében írtam a tejet nem közvetlen a tehénből isszuk, olyannyira nem, hogy többek szerint a boltban kapható dobozos tejnek nincs túl sok köze ehhez az állathoz. Ellenben laktóz, mégis van a benne. Nem gondolom, hogy komoly laktóz érzékenységben szenvednénk, de vannak aggasztó jelek. Például, a munkahelyi reggeli cappuccino vagy egy tejesebb turmix után, sokszor úgy érzem magam, mint aki egy az egyben egy felfújt luftballont nyelt, így arra gondoltunk, hogy próbáljuk meg egy kicsit elhagyni, csökkenteni a tejtermékeket. Erre egy alternatíva a mandulatej, ami mindössze nevében és kinézetében tej, de semmi köze a valódi állati tejhez.

Mandulatej

Viszont kár leragadni pusztán a mandulatejnél, hisz bármilyen más magból meg lehet csinálni, sőt ha nem kávéhoz vagy turmixhoz használjuk fel, hanem magában isszuk tejként, ízesíteni is lehet. Így lépésekben ötletet fogok adni arra, hogy miből lehet készíteni, ezeket hogyan lehet ízesíteni, melyeket akár kombinálhatunk is, és egy következő receptben pedig jön egy egyszerű és szuperegészséges ötlet arra, mit lehet csinálni a megmaradt mandulából. Ez utóbbit sütibe még nem tettem, de idővel azt is tesztelem.

Ami viszont nagyon érdekes volt, kaptunk friss mandulát, amit mi törtük meg. Sokkal erőteljesebb, aromásabb íze lett ettől a tejnek mintha mikor pucoltból készítettük.

Mandulatej

A magok:

Tejet lehet csinálni mandulán kívül, szinte bármivel, például kesudióval, mogyoróval, földimogyoróval, dióval. Sőt, egyenesen diákcsemegével is, azaz vegyes magkeverékkel, amiben van dió, mogyoró, paradió, stb.. Az se baj, ha marad benne egy kis aszalt gyümölcs.  A kesudió például csupasz, de mandulából nem muszáj hámozottat venni. (Azért a kemény héj ne maradjon rajta.) Ha rajta marad a vékony barna hártya erősebb lesz az íze, és a piacon így olcsóbb is. Ha fokozni akarjuk az ízeket, száraz serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit a magokat, vagy ha épp megy a sütő, tegyük be 5-10 percre.
Esküszöm egy pillanatban felmerült a tökmagtej ötlete is, de ebben azért még bizonytalan vagyok.

A recept, azaz a mennyiségek:
Ezt nem annyira kell pontosan tartani, lehet variálni attól függően milyen erősen szeretnénk érezni a magok ízét.

Ha erősen:

  • 150g mandula vagy egyéb mag
  • 500 ml víz

Ha gyengédebben, és ez a jó a kávéhoz:

  • 60-65g mandula vagy egyéb mag
  • 500ml víz

Ebből fél liter tej lesz, de lehet duplázni.

Ízesítés:
Lehet tenni egy csipet sót a tejbe, de ezt elhagyhatjuk, illetve nekem jobban ízlett mikor cukorral készítettük. Ez esetben 1 evőkanál cukrot tettünk az italba, de ízlés szerint ezt lehet duplázni, vagy felezni. Ha tovább ízesítjük, szerintem a cukor jobban kihozza az ízeket.

Fűszeres ízesítés:
Finom lesz, ha egy vanília kikapart magjait adjuk a tejhez vagy vanília kivonatot. (Ez esetben a legjobb nem az aroma, hanem az a fajta kivonat, ami sűrű és tele van maggal.)

Ugyanakkor adhatunk hozzá őrölt fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, külön vagy vegyesen, de pl. a kissé télies speculoos fűszerkeveréket is hozzáadhatjuk.  Fél literhez ízlés szerint kb. egy kiskanál fűszert adhatunk. Bár arra vigyázzunk, hogy szerecsendió pl. elég erős fűszer, így abból kevesebb kell, vagy ha egész kardamomot használunk, ami szintén erős, két darab elég a tejbe.

Aszalt gyümölcsös ízesítés:
Használhatunk hozzá 4-5 szem aszalt gyümölcsöt. Például datolyát, fügét,  sárgabarackot, vagy bármit, ami megtetszik a pultban. Érdekes lehet aszalt mangóval, körtével, vagy ananásszal ízesíteni. Lehet használni kb. két evőkanálnyi mazsolát vagy aszalt meggyet, cseresznyét.

Az ízesítőket nem muszáj az elején betenni, a kész mandulatejhez fogyasztás előtt is hozzáturmixolhatjuk.

Elkészítés:
A mandulát vagy a magokat tegyük annyi vízbe, ami kb. két centire ellepi. Legalább egy éjszakán át vagy 10-12 órán át áztassuk. Szűrjük le, majd adjuk hozzá a receptben megadott mennyiségű tiszta vizet (ne azt amiben ázott) és turmixoljuk addig, amíg homogén lesz. Ez kb. 4-5 perc. Majd egy tiszta muszlin kendőn vagy konyharuhán szűrjük/nyomkodjuk át, és ha van időnk hagyjuk lecsepegni.

Eltarthatóság:
A tej hűtőben 2-3 napig tartható el, és így is érdemes steril üvegbe önteni. (Azaz jól mossuk ki az üveget, majd 100 fokos sütőben kb. 5 percig „süssük”.) Kis poharakba vagy jégkocka tartóba is lefagyaszthatjuk, ekkor kb. 2 hónapig tartható el.

Megmaradt mandula:
A megmaradt mandulát érdemes szétmorzsolni egy kicsit és hűtőbe tenni. Ez kb. 1-2 napig tartható el. Joghurtba, müzlibe, turmixba kiváló. Mandulalisztet is lehet készíteni belőle, úgy, hogy szétterítjük egy sütőlapon, 100 fokon kb. 1 órát sütjük, majd megkavarjuk és további egy órát sütjük. Azaz addig míg kiszárad, de ne nagyon piruljon meg Ezt követően késes robotgépben porrá, azaz lisztté zúzzuk. Arra azért érdemes figyelni, hogy ez a kis megmaradt mandula miatt ez esetben mennyi energiát használunk fel. Közel két órán keresztül csak e miatt használni a gázt, vagy villanyt, nem túl környezet és pénztárca barát. Így inkább praktikus valami mással együtt készíteni, pl. egy pavlovával, vagy a meleg sütőben hagyni száradni ahogy a habcsókot. Ha kicsit magasabb hőfokot használunk, hamarabb kavarjunk és vegyük ki, de ekkor a sütő alsó felére helyezzük.

MandulatejMandulatej

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s