Rebarbara projekt

Három ötlet, epres-rebarbarás alapra

Nálunk a piacon, többnyire egy helyen lehet rebarát kapni, minit. Semmi baj nincs velük, ízben pontosan ugyanazt tudják, mint a hatalmas verzió. De most, hogy másik piacon voltam, megláttam a nagyot, és nem bírtam ellenállni annak, hogy ne vegyek belőle néhányat, ne szuszakoljam be a telepakolt táskám felső harmadába és ne akadjak bele vagy háromszor.

rebarbara projekt

Az első dolog, amit készítettem egy üdítő volt. Pontosabban jeges tea. Nagyon ritkán, és nagyon kevés üdítőt iszom, de néha mégis jól esik olyan italt kortyolgatni, aminek azért van valami íze, és mindössze friss gyümölcsös íze, nem pedig túlcukrozott mű íze, ami hosszan nyomot hagy a számban. Erre egy bombabiztos megoldás, ha készítünk egy kis teát, lehűtjük, és hozzáadunk valamilyen szezonális gyümölcsből készült pépet. És nem csak otthonra, hanem egy kerti partyra vagy így a nyaralási szezonban, egy hosszabb autóútra is kiváló és tartalmas frissítő. Ebben a változatban az eper és rebarbara halmazállapota változott folyékonyra. A képen leszűrtem az italt, de valójában ez felesleges. A gyümölcspép idővel leválik, és az üveg alján megül, de fogyasztás előtt rázzuk fel, és kész.

Ha van otthon mascarpone, abból lehet készíteni egy nagyon egyszerű, gyors és nem utolsó sorban finom csokikrémet. De most, hogy itt a nyár, a könnyedebb ízek és színek jobban esnek, szóval a csokit most lecseréljük gyümölcsre. Ez lehet ismét egy pohárkrém magában, vagy annak alapja, kiegészítve friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, esetleg egy kis mézzel krémesre kevert túróval vagy ricottával, de tehetjük krémként piskótatortába, vagy két keksz, linzer közé.

Itt a Homebisztron régen szerepelt egy pavlova torta eperrel, rebarbarával, friss gyömbérrel bolondítva, és a terv elég hosszan az volt, hogy pontosan ugyanazt a tortát fogom elkészíteni. Aztán meggondoltam magam. Most ennek a régi tortának egy új verziója jön, ami egy kicsit megtévesztő, hisz úgy tűnik a mentától és a sok gyümölcstől, hogy az egész könnyed, light sütemény. Pedig állatira nem az.

Ha vége az eperszezonnak, simán rebarbarával, egy kicsivel több mézzel vagy cukorral is működnek a receptek.

rebarbara projekt

Epres rebarbarás jeges tea:

  • 1db nagy rebarbara (kb. 180-200g)
  • 4 evőkanál barnacukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, vagy 3-4 evőkanál méz)
  • 1 kiskanál aprított friss kakukkfű vagy 1 evőkanál menta (elhagyható vagy 1 kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér)
  • 70g eper (kb. 4db közepes eper)
  • 800 ml gyümölcstea (attól függően, hogy mennyire szeretnénk érezni az ízét, 1 vagy két filter, illetve 1 púpozott evőkanál teafűből. Mindegy milyen gyümölcs, de praktikus piros bogyós gyümölcsöset választani. Én eper-málna teafiltert használtam hozzá.)

A rebarbarát megmossuk, felszeleteljük, és egy kis lábosban a cukorral együtt melegítjük, azaz puhára főzzük. Ha lekvár állaga lesz, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a friss epret és botmixerrel simára pürésítjük. (Az epret lehet együtt főzni a rebarbarával, de én szerettem volna, ha frissen kerül a szószba.) Megfőzzük a teát, és hozzáadjuk a gyümölcspépet, majd hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt jól keverjük fel, vagy rázzuk össze.

rebarbara projekt

Rebarbarás epres mascarpone krém:

  • 2db nagy rebarbara (összesen kb. 380-400g)
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál méz
  • ¼ kiskanál fahéj
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1db lédús mandarin
  • 100-150g eper ízlés szerint (150g eper esetében már jobban dominál az eper íze a krémben, kevésbé savanykás, 100g epernél pedig még jobban érződik a rebarbara)
  • 250g mascarpone

A rebarbarát a cukorral együtt egy lábosban lekvár állagúra főzzük. Hozzáadjuk a mandarin levét, a fűszereket és a friss epret (az epret itt is főzhetjük a rebarbarával együtt is) és a legvégén a mézet. Az egészet botmixerrel siméra turmixoljuk. Ha kissé kihűlt a lekvár, hozzákeverjük a mascarpone krémhez.

rebarbara projekt

Epres rebarbarás pavlova

  • 4 tojásfehérje
  • 180g cukor
  • 1 kiskanál kukoricakeményítő
  • rebarbarás epres mascarponekrém (ld. fenn)
  • 1 db mandarin
  • 100g eper
  • 1 evőkanál amaretto likőr
  • 6db nagyobb friss mentalevél
  • 20g mandulapehely (finomabb, ha száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk)

1. lépés
A tojásfehérjék legyenek szobahőmérsékletűek. Kemény habot verünk belőlük, úgy, hogy közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, és a kukoricakeményítőt. Mikor készen van, sütőpapírra tesszük, formázunk egy lapos alapot, majd körberakjuk lágy csúcsokkal, ami mint egy mélytányér megtartja a tölteléket. 130 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, majd a sütőben hagyjuk kihűlni.

2. lépés
Egy kis tálba aprítjuk az epret, a mandarint (esetleg narancsot) aminek kissé a tálba nyomkodjuk a levét, hozzáadjuk a felszeletelt mentalevelet és az amaretto likőrt. Jól összekeverjük és hagyjuk állni.

3. lépés
A kész habcsók alapra rákanalazzuk az előző receptben írt rebarbarás epres mascarponét, rákanalazzuk a likőrös gyümölcskeveréket és megszórjuk az enyhén pirított mandulapehellyel.

rebarbara projekt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s