Joghurtos teasütemény

cseresznyével vagy más gyümölccsel

Ez egy elképesztően gyorsan és egyszerűen elkészíthető sütemény, amit azzal tettem némileg macerássá, hogy most épp cseresznyét álmodtam bele, amit aztán magozhattam, felezhettem…

cseresznyés teasüti

Használhattam volna epret is, de az sok esetben annyi levet ereszt, hogy olyan érzésem van, mintha egy óra sütés után is nyers tésztát ennék. Cseresznye helyett adhatunk hozzá meggyet, áfonyát, ribizlit, de szerintem sárgabarackot, szedret és málnát is. Sőt, próbálkozhatunk a nem túl népszerű egressel, ami lekvárnak, azaz megfőve meglepően finom. Ha az egres mellett döntünk, azt kombinálhatjuk a színek kedvéért más színű bogyós gyümölccsel. Egres-áfonya párosítás szerintem csodásan működne színben és ízben is, de ha bátrabbak vagyunk, tehetünk hozzá őszibarackot bazsalikommal vegyítve. Ősszel pedig próbálhatjuk szőlővel is, megbolondítva egy kis édes Tokaji borral. (Ez esetben a citromhéj elhagyható.)

cseresznyés teasüti

A kevés barnacukor és magok a tetején tényleg csak a non plusz ultra. A cukor és a kesudió ad egy más texturát a sütinek, és édesen roppanós lesz tőle a teteje. Cserébe persze, sokkal nehezebb vágni. De ez nem tántorít el a használatától, máskor majd nagy darabokra vágom a magokat, és akkor talán ezt az apró gondot is áthidaltuk. Mondjuk ez esetben viszont elvész az ürügy a vastag szelet vágásához, szóval döntsünk felelősségteljesen, és jól gondoljuk meg, melyik módszert válasszuk!!! Szerintem ez a süti nagyon finom magában akár reggelire is, egy teával vagy kávéval, de tudom sok esetben az a gond a kevert tésztás édességekkel, hogy nincs rajtuk krém mint egy finom tortában, márpedig mégis a finom krémes és maszatos desszert A Desszert. Bár ennek az édességnek nem feltétlen kell a szó klasszikus értelmében desszertnek lennie, de most ezt a problémát is áthidaltam, és készítettem mellé egy jolly joker krémet, creme fraiche-el és vaníliával. Nem minden esetben vagyok híve a puritán egyszerűségnek pláne, a prüszkölős tésztás sütiknek, de ez nem olyan! Ennek finom szaftos tésztája van – ha nem sütjük túl – jó íze, és tényleg egy tálban percek alatt összeállítható.

cseresznyés teasüti

Hozzávalók a süteményhez:

  • 150g vaj olvasztva
  • 150g fehércukor*
  • 140g joghurt (legjobb ha sűrű, görög)
  • 1 lime reszelt héja
  • 225g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 210g cseresznye (ez magozás után kb. 150-160g)
  • 1 evőkanál nagy szemű barnacukor
  • 20g kesudió vagy mandula

Hozzávalók a krémhez:

  • 100g creme fraiche
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 kiskanál vanília esszencia**

1. lépés
Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot a tojást, a lime héját, a vanília aromát, átszitáljuk a lisztet, a sütőporral, és az egészet homogénre keverjük.

2. lépés
Egy kb. 20×8 centis hosszúkás formába öntünk egy ujjnyi vastag tésztát, erre nem túl sűrűn rápakoljuk a magozott és felezett cseresznyét (vagy egyéb gyümölcsöt), a maradék cseresznyét (vagy egyéb gyümölcsöt) óvatosan a tésztához forgatjuk, és a cseresznyék tetejére a tálba tesszük.

170 fokon kb. egy órát sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük.

3. lépés (krém)
A porcukrot, creme fresht, és a vaníliát egy kis tálban összekeverjük. A sütemény mellé kínáljuk.

cseresznyés teasüti

Megjegyzések:

  • Nekem műanyag a keverőtálam, így először a vajat teszem be, azt a mikróba felolvasztom, és az így megolvadt vajhoz adagolom a többi hozzávalót. Így tényleg csak egy tálat kell használni az összeállításhoz. Cserébe, hogy ilyen hamar megvan a süti összeállítása, a liszt átszitálást ne lustálkodjuk el.
  • *Ez a verzió kellemesen édes, de ha valaki nagyon édes szájú, 180, akár 200 cukorig felmehet. Ha valaki faragni akar a cukor mennyiségéből, akkor még 120-130g is elég. A barna cukor is finom fehér helyett, vagy részben azzal készítve, de módosítja a sütemény ízét, jellegét.
  • ** A vanília esszencia szintén nem olcsó mulatság, és kevés helyen lehet kapni. Helyettesíthetjük 1 rúd igazi vaníliával, és / vagy 1 kiskanál jó minőségű vanília aromával.
  • Nagy a kísértés, hogy a sütibe még több gyümölcsöt tegyünk. Csak óvatosan. Részben azért mert szottyos lehet a tészta, és ez esetben meglesz, az a nem túl jó élmény mintha nyers tésztát ennénk. Illetve ha túl sok gyümölcs, pláne túl sűrűn van, akkor szétesik a sütemény. Ennél egy kicsit több gyümölcsöt használhatunk, de azért ne duplázzunk.
  • Télen fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk.
  • A sütemény kb. Donna Hay receptje alapján készült.

cseresznyés teasüticseresznyés teasüticseresznyés teasüti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s