Gyümölcsös ricotta torta

Ugye mindenki tudja, ha vendégségbe megyünk, vagy vendégeket várunk, akkor olyan étellel és süteménnyel kell készülni, amit már ismerünk, begyakoroltunk, így jó eséllyel mikor Helyzet van, nem hasalunk el, és mindenki megelégedésére valami jól kinéző finomsággal tudunk előrukkolni.

ricotta

Abban a bizonyos Helyzetben mikor ez a torta készült, épp mi mentünk vendégségbe. És úgy hozta a sors, vagy épp az itthon található élelmiszerek listája, hogy erre a Helyzetre nekikezdjek kísérletezni egy új süteménnyel. Ennek felfedezőkedvnek, pedig nem az irigylésre méltó magabiztosságom az oka, hanem a hűtő tartalmán kívül egyszerűen csak az, hogy kettőnknek szinte sose csinálok tortát, így akkor van lehetőségem próbálkozni, ha vendégségbe megyünk.


Miközben készült a torta, a Párom a fenn említett bölcsességet, sokszor elmondta, és mikor látta, hogy túl folyékony a krém, akkor szoros egymásutánjában még többször elismételte. Szóval izgalmas volt a szitu, még úgy is, hogy azt gondoltam, ha minden kötél szakad, akkor egy pohárkrémet viszünk. A történet legvége, hogy elkérték a receptet.

Hozzávalók kb. 23 cm tortaformához:

A linzertésztához:

  • 125g szoba hőmérsékletű vaj
  • 90g kristálycukor
  • 1 tojás
  • 250g fehér liszt

A töltelékhez:

  • 200g tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 250g ricotta
  • 100g natúr joghurt
  • 6-7 mentalevél
  • 3 zselatinlap
  • 2 evőkanál bodzaszörp vagy még 2 evőkanál cukor*
  • 200g eper apróra vágva vagy málna, cseresznye vagy egyéb bogyós gyümölcs

1. lépés (tészta)
A tésztához a vajat és a cukrot késes robotgépbe tesszük, keverjük még össze nem áll, majd hozzáadjuk a tojást tovább keverjük, és a végén a liszttel keverjük simára.  Vagy kézzel összekeverjük a cukrot, a lisztet és a vajat, míg morzsalékos állaga nem lesz, majd hozzáadjuk a tojást. Ha nem áll össze egy-két kiskanál hideg vizet adhatunk hozzá.

2. lépés (tészta)
Frissen tartó fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe rakjuk. Két fólia, vagy két sütőpapír között kinyújtjuk pénzérme vastagságúra és tortaformába fektetjük. A széleket levágjuk, és villával lukakat szúrunk a tésztába. Sütőpapírt teszünk a tésztára, rá sütőbabot és 190 fokon 15-20 percig sütjük. Majd levesszük a sütőpapírt és a babokat, és még kb. 10-15 percig sütjük, vagy még készre nem sül. A tésztát a tortaformába hagyjuk.

3. lépés
Felverjük a tejszínhabot 2 evőkanál cukorral (4 evőkanállal, ha nem használunk bodzaszörpöt), hozzákeverjük a ricottát, a joghurtot, és a bodzaszörpöt.

4. lépés
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre, majd feloldjuk kb. 3 evőkanál forró vízbe. Hozzákeverjük a krémhez, majd a krémhez adjuk a gyümölcsöket. A krémet a kész linzerbe öntjük, és kb. 3-4 órán át hűtjük, míg meg nem dermed.

ricotta

Megjegyzések:

  • A joghurt kivételével az alap hozzávalókat olyan mennyiségben adtam meg, ahogy többnyire csomagolva van. Így egy kicsit több készült, mint ami a formába kell. A maradékot pohárdesszertként egy kis gyümölccsel és tejszínhabbal megettük. De készíthetjük kb. 170g ricottával, 150 ml tejszínhabbal, és kb. 80g joghurttal is.
  • A tésztával sokszor csinálom, hogy mielőtt hűtőbe teszem fél órára, kinyújtom, behelyezem a formába, és úgy hűtöm legalább fél órát.
  • Ha valaki édesebben kedveli duplázhatja a cukor mennyiségét. Így finom volt, de 1-2 evőkanállal többet simán elbír.
  • A tésztát egy nappal korábban is elkészíthetjük, a linzernek csak jót tesz, ha áll egy napot.
  • Ha nagyon meleg van, ne tegyük azt amit én a képen, hogy megszórtam porcukorral, mert ez esetben úgy néz ki a torta mint aki futás közben jól megizzadt. :(

https://www.facebook.com/HomeBisztro

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s