Feketerdő Clafoutis

Clafoutis cseresznyével és csokival

Azon túl, hogy ez persze ízlés kérdése, azt gondolom egy ételfotó akkor jó, és akkor éri el célját, ha a középpontban maga az étel van. Az étel a lényeg, az étel a főszereplő, az ételről szól a kép. Minden más – tálkák, üvegek, textilek, háttér – tényleg csak kiegészítők, melyek tartalmilag a háttérbe szorulnak, hisz tényleg ott a helyük. Így a tekintet a lényegre, az ételre téved és ott is ragad. Fontos, hogy a kiegészítők, a hátterek csak szebbé, ízlésesebbé tegyék a képet, úgy, hogy ne domináljanak, hanem maradjanak semlegesek. Ezt gondolom én. És ezek a fotók, amiket erről az édességről készítettem a fent leírtakkal szöges ellentétben állnak. Jó ha a sok csodás hőlégballon között meg lehet találni, hogy mit is szeretnék megetetni.

fekete erdő clafoutis

Szerintem nem jó, ha ennyire mintás a háttér, és ilyen szinten nem semleges. Ugyanakkor annyi izgattak ezek a ballonok és egyéb nagyon szép minták a papíron (igen, van még…), hogy valamire rá kellett komponálni. És persze ott volt még a türelmetlenség is. A Clafoutis tésztája melegen egy kissé pudingszerű. Lehetetlen felvágni, gusztán tálalni. Ugyanakkor ha kihűl, olyan szépen lehet szeletelni mint egy tortát, kevert vagy piskóta tésztával. De ezt az állapotot, akkor nem volt időm megvárni, szóval egy kicsit rá kellett segíteni a képekre, ezért most láttam idejét bevetni a mintás háttérnek.

P.S.: Nem mellékesen a clafoutis nagyon jó volt. Nekem hidegen ízlett jobban, az Embernek inkább melegen. A cseresznyét jó ideig áztattam az alkoholba, amitől egy kissé söntés hangulata lett a lakásnak, de ezt senki se bánta.

fekete erdő clafoutis

Hozzávalók:

 • 350g cseresznye magozva
 • 2 teáskanál cseresznyepálinka / kirsch*
 • 1-2 evőkanál cukor (lehet barna vagy fehér)
 • 50g melaszos barnacukor**
 • 50g fehércukor**
 • 200ml tejszín
 • 100ml tej
 • 100g feketecsoki
 • 1 kiskanál vanília aroma
 • 2 tojás
 • 25g liszt
 • kis kocka vaj, és kb. 1 evőkanál cukor a forma kikenéséhez

1. lépés
Kimagozzuk a cseresznyét, egy tálba tesszük és összeforgatjuk a cseresznyepálinkával és 1-2 evőkanál cukorral. Hagyjuk pár órát, vagy esetleg egy egész éjszakát (ez esetben lefedve a hűtőben) állni.

2. lépés
A tejet és a tejszínt lábosba öntjük, forráspontig melegítjük. Közben apróra vágjuk a csokit és a vaníliával elkeverjük a meleg tejszínbe. A csoki egy pillanat alatt elolvad, így hamar homogénre keverhetjük. Majd tegyük félre egy kicsit hűlni.

3. lépés
Egy nagy tálba verjük fel enyhén a tojásokat a cukorral (nem kell fehéredésig, csak éppen homogénre) szitáljuk hozzá a lisztet, és jól keverjük el.

4. lépés
Adjuk a tojásos cukros keverékhez a kissé kihűlt csokis krémet, keverjük el, majd a levével együtt forgassuk hozzá a cseresznyét. Vajazzunk ki egy kb. 25×20 centis tálat, vagy egy kb. 24 cm átmérőjű piteformát (enyhén megszórhatjuk kb. 1-2 ek. barnacukorral), és öntsük a tálba a masszát. 180 fokon kb. 30 percig süssük.

Klasszikusan langyosan tálaljuk, de én hidegen egy kicsit jobban kedvelem. Kínálhatunk mellé vanília fagyit, tejszínhabot, vagy ahogy mi, ezt is vaníliás creme fresh-el ettük.

fekete erdő clafoutis

Megjegyzések:

 • * A cseresznyepálinkát el is hagyhatjuk, vagy helyettesíthetjük rummal, mandulalikőrrel vagy egyéb alkohollal.
 • ** Ezzel a cukormennyiséggel melegen, nekem kicsit édes volt, de hidegen pont jó. Ha kevesebb cukorral ennék 10-10g-ot levehetünk. Ha nincs melaszos vagy egyéb barnacukor, akkor szerintem elég 85g fehércukor.

https://www.facebook.com/HomeBisztrofekete erdő clafoutisfekete erdő clafoutis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s