Bazsalikomos krumpli – A köret

Ez az étel egy ideális köret, főleg olyan fogás mellé, ami esetleg nem túl laktató. Más zöldséges ételhez, natúr halhoz, esetleg csirkemellhez kiváló. És pont azért, mert egyrészt tombolnak benne az ízek, másrészt pedig mikor elkészül az egész adag, meglepően kevésnek tűnik, viszont meglepően kevéstől jól is lakunk vele. Mi magában ettük vacsorára, és hogy ellágyítsuk kicsit az ízeket, egy kis finom friss paradicsom volt mellé.

Bazsikrumpli

A mártás a „számegyenesen” egyébként a pesto és a salsa verde között van valahol. Azaz a pestohoz képest, hiányoznak a magok (fenyőmag vagy mandula) de mégis van benne sajt, amire a megjegyzésben írtam, hogy el is hagyható. Egészséges, nagyon finom, friss íze van, érdemes kipróbálni, míg van friss bazsalikom. Egyébként pedig használhatunk más fűszernövényt, kombinálhatjuk mentával, korianderrel, thai bazsalikommal vagy akár turbolyával.

Bazsikrumpli

Hozzávalók:

  • 800-850g újkrumpli (vagy régi krumpli)
  • 20g petrezselyem
  • 40+15g bazsalikom
  • 2-3 duci fokhagymagerezd
  • 50g parmezán vagy grana padano sajt*
  • 180ml olívaolaj**
  • só, bors
  • 130g borsó*
  • 4db főtt tojás (közepesen keményre főzve)

1. lépés
Főzzük meg a főzni valókat. Mérettől függően a burgonyát kb. 20 percig, míg puhák nem lesznek. (Én vagy kicsiket csináltam, vagy kis darabokra vágtam még főzés előtt.) e közben attól függően, hogy friss vagy mélyhűtött borsót használunk, főzzük kb. 3-8 percig, illetve ízlés szerinti keménységűre a tojásokat is főzzük meg.

2. lépés
Készítsük el a kb. pestot. Egy kés betétes robotgépbe tegyük a petrezselymet, 40g bazsalikomot, fokhagymát, sót, borsot, sajtot és kb. 150 ml olívaolajat. Turmixoljuk, és ha nem elég krémes, akkor fokozatosan adjunk hozzá még olívaolajat.

3. lépés
A főtt krumplit keverjük össze a borsóval, és a pestoval, adjuk hozzá a kb. 15g megmaradt bazsalikomlevelet, és a tetejére tegyük a tojásszeleteket.

Bazsikrumpli

Megjegyzések:

  • *Nem szeretem elhagyni a dolgokat, de már nem igazi a pesto mert se mandulát se fenyőmagot nem adtam hozzá. (Kb. 50-60g lenne jó ehhez a mennyiséghez, ha van hozzá kedvünk.) De itt simább mártást szerettem volna. Sőt, volt, hogy úgy éreztem a sajt se nagyon hiányzott volna, ha elhagyom, bármennyire is kedvelem. Volt úgy, hogy a borsó is elmaradt, de úgy is nagyon jó volt. A fényképeket ekkor készítettem.
  • ** Olívaolajból nekem 180ml volt ideális ehhez a mennyiséghez, de megesik, hogy valamelyik zöldfűszerből kevesebb van, így elsőre tegyünk kevesebb olajat, és inkább adjunk még az ételhez, ha nem elég krémes. Ha használunk magvakat, akkor egy kicsit több olaj kell, de ha elhagyjuk a sajtot, akkor egy kicsit kevesebb.
  • Ha a krumpli mennyiséghez esetleg sok a mártás, akkor kb. 3-4 napig eláll a hűtőben. Tésztára, salátákra, szendvicsekre felhasználhatjuk a maradékot.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Bazsikrumpli

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s