Szilvás kesudiós süti

Egy desszert – két desszert – három desszert

Közel-keleten, ha csak nem nyitnak egy nagyot a cukrászok, akkor desszertként leginkább a gyümölcsök, aszalt gyümölcsök jellemzőek valamilyen sziruppal locsolva, vagy például a mandula alapú édességek, sokszor szintén sziruppal átirtva. (Ez nem a teljes repertoár, de ezek bizton jellemzőek.) Manapság felénk is egyre népszerűbbek ezek a desszertek, részben azért, mert ha pusztán mandulalisztet (vagy darált mandulát) használunk, akkor könnyen varázsolhatunk egy gluténmentes édességet, és nem utolsó sorban pedig azon egyszerű oknál fogva, hogy isteni finom, szaftos tésztát kapunk. Egyetlen valós hátrányuk, hogy ettől jóval drágábbak lesznek. Hogy egy kicsit olcsóbb legyen, de mégse arról szóljon, hogy kispóroljuk „az anyagot”,  a desszertből, egy klasszikus, alapvetően mandulás süteményt, mint pl. az ugyan nem feltétlen arab frangipáne, vagy egy olívaolajos spanyol piskóta, lehet variálni egyéb olcsóbb magokkal, például dióval. Ettől persze nagyban megváltozik a süti íze, és igen… más, de szintén finom édesség lesz, viszont nem veszít az állagából, gazdagságából. Ezeket a próbákat én is megtettem. Most folytatva ezt a sort, a mandula (a most épp a piacon kb. 17%-kal olcsóbb), jellegében hasonló kesudióval cserélt helyet.  Ha majd az épp „egyszer élünk” hangulatomban leszek, akkor jön a pisztáciás, majd talán a fenyőmagos verzió is.

blog_süti2_main

Ennek az édességnek három fázisa van, a sütemény, a szirup, és az öntet. Ez így egy komplett desszert, pláne ha kiegészítjük még friss, vagy enyhén megfőtt (esetleg megsült) gyümölccsel. Viszont ha egyszerűsíteni szeretnénk, a sütemény teljes értékű önmagában szirup és öntet nélkül, illetve csak sziruppal is tökéletes, vagy azt elhagyva a frissítő mézes joghurttal is.

Nálunk ez a süti ügy valahogy úgy néz ki, hogy elkészül egy átlagos adag, amiből ugyan eszünk, de bármennyire is csípjük az édességet, nem tolunk be egy fél tortát vagy kuglófot fejenként, így a kollégák örömére következő nap reggel cipeljük magunkkal. Hát ezt nem cipeltük. Délelőtt 11-re elkészült, és este 8 körül pakoltam a mosogatógépbe a tálat, amire fotózás után kitettem a szeleteket.
Itt most szilvával készítettem, de a szilvát cserélhetjük, almára, körtére, barackra, és most ősszel egy finom fekete szőlőre, vagy akár el is hagyhatjuk a gyümölcsöt az édességből.

blog_süti1blog_süti5

Hozzávalók a süteményhez:

  • (90-)100g puha vaj
  • 50g cukor
  • 75g méz
  • 2 tojás
  • 35g liszt (lehet rizsliszt)
  • 125g kesudió
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • ¼ kiskanál fahéj (elhagyható)
  • 3-4 db szilva
  • 1 kiskanál porcukor, 1 kiskanál melaszos barnacukor, ¼ kiskanál fahéj, és csipet szerecsendió keveréke (elhagyható)

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 40g méz
  • 90ml narancslé (6evőkanál)
  • 1 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj félbetörve, vagy két darab fahéj

Hozzávalók a mézes joghurthoz:

  • 150g joghurt
  • 20ml méz (kb. másfél evőkanál)
  • Fél kiskanál narancsvirágvíz (elhagyható)

1. lépés (tészta)
A puha vajat habosra keverjük a cukorral (kb. 5 perc), hozzáadjuk egyenként a tojásokat, a mézet, lisztet, sütőport, vaníliát és fahéjat, majd homogénre keverjük. Ki vajazott kilisztezett (20-23 cm átmérőjű vagy kb. 10x35cm) tortaforma, öntjük.

2. lépés (tészta)
Ízlés szerint negyedekre vagy félbe vágjuk a szilvát, ha csinálunk hozzá, akkor megforgatjuk a cukros fahéjas keverékbe, és elhelyezzük a tortán. 170 fokon kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A tészta puha, szinte puding szerű lesz, de a tűnek tisztán kell kijönnie.

3. lépés (szirup és joghurt)
A sziruphoz a mézet a narancsot és a héját a fahéjjal és a csillagánizzsal egy kis lábosba tesszük, és felforraljuk, hogy egy kicsit szirupossá váljon. (Kb. 8-10 perc). A mézes joghurthoz pedig a mézet és a joghurtot elkeverjük, és narancsvirág vízzel ízesíthetjük.

blog_süti4

blog_süti3

Megjegyzések:

  • A sütit készíthetjük mandulával, sőt akár dióval is.
  • A tésztát megbolondíthatjuk még egy citrom vagy egy kisebb narancs héjával.
  • A tésztát előző nap is elkészíthetjük, és nyersen a hűtőbe tesszük, így következő nap csak ki kell sütni.
  • Ha kedveljük a narancsvirág víz helyett használhatunk rózsavizet is, de abból kicsit kevesebb is elég.
  • Nem nagyon édes a süti, 60-70g cukorig felmehetünk, de 30-40g-ra is csökkenthetjük, főleg ha szirupot is használunk. Vagy mézből is vehetünk vissza 10-15g-t.
  • Ha azt akarjuk, hogy jobban kijöjjön a kesudió íze, ne használjunk fahéjat és citrushéjat, a nélkül is finom.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog_süti2

Advertisements

2 thoughts on “Szilvás kesudiós süti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s