Ricottás szendvics fűszeres szilvával vagy fügével

Ez most édesség vagy nem édesség?

Nem édesség, bár némi rugalmassággal azt is tudja helyettesíteni. Mikor nekiláttam ennek a kombinációnak éreztem, hogy jót fogok enni. Nyilván, ellenkező előérzettel nem indulok neki az akciónak, de most a végeredmény sokkal finomabb lett, mint vártam.

Szilvás ricotta szendvics

Szilvás ricotta szendvics Az, hogy számomra várakozáson felülire sikerült, benne van az is, hogy néha vannak fenntartásaim a ricottával, így volt bennem egy kis félsz. Ezt enyhítve nagyobbat nyitottam a pénztárcámon és tényleg jó minőségűt vettem.

Ezzel szerencsére nem volt gond, és ha elég krémes nem is feltétlen szükséges a tejföl. Aztán jött a szilvalekvár, ami ugyan egy jó kis csoportban szerepelt már a blogon, és amiből most kimaradt a csillagánizs. Nagyon finom lett, de tényleg masszívan fűszeres. Ez a szilvalekvár dolog egy örök dilemma, hisz nagyon szeretem ezt a fajta nem kifejezetten konzervatívan fűszerezettet is, amit nagy darabokban hagyok, és nem főzöm túl, illetve azt is, amit ugyanezzel a módszerrel készítek, de igencsak konzervatívan fűszerezek, és ahol pont a kevés főzés és a fűszerek hiánya miatt pusztán a A SZILVA ízét érezzük. Itt a natúr ricotta és a fűszeres szilva, hozzá a borsos aromájú rukkola nagyon jól kiegészítették, és ahol kell ellágyították egymást. Ez az étel a legjobb reggelire, illetve egy tipikus brunch fogás. Egy üveg szilvát és az ötletet érdemes elmenteni karácsonyra. Nagyon jó ünnepi vendégváró lehet belőle.

Ha pl. egy fogyókúra miatt visszafogjuk a kenyér evést, akkor ezzel fel tudunk dobni egy abonett féle fogyókúrás szeletet.Szilvás ricotta szendvics

Szilvás ricotta szendvics

Hozzávalók a szilvához:

 • 750g szilva
 • 10g fehér cukor (szűk evőkanál)
 • 40g barnacukor (bő két evőkanál)
 • 1 kiskanál fahéj
 • ¼ kiskanál szerecsendió
 • 1 kardamom
 • 1 csipet só és bors

Hozzávalók a szendvicshez:

 • 1 bagett vagy paillasse kenyér
 • 200-250g ricotta
 • 1-másfél evőkanál tejföl
 • 1 marék rukkola
 • kevés só, bors

1. lépés (szilvalekvár)
A szilvát kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, a fűszerekkel együtt edénybe önjük, és kb. 10-15 percet főzzük. Ha nem ereszt elég levet adunk hozzá egy kis vizet. (Kb. 100ml)

2. lépés (ricotta krém)
A ricottát összekeverjük a tejföllel, enyhén sózzuk borsozzuk.

3. lépés (összeállítás)
A kenyeret szeletekre vágjuk, megpirítjuk, megkenjük ricottával, ráhelyezünk pár levél rukkolát, és a tetejére kb. egy evőkanál lekvárt teszünk. Nagyon finom fügével, ehhez az a legjobb ha a fügét pár percre szendvicssütőbe tesszük, vagy sütőben megsütjük.

Megjegyzések:

 • Ha van otthon finom extra szűz olívaolaj, érdemes egy keveset a tetejére locsolni.
 • A szendvicssütő grill lapján pirítottam a kenyereket és a fügét. Ez azért is praktikus, mert ha nem tömegeknek készítjük, akkor idő és energiaigényes csak 2 füge miatt begyújtani a sütőt. Ilyen esetre a grill-lap sokkal környezet és pénztárca barátabb megoldás.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Szilvás ricotta szendvicsSzilvás ricotta szendvicsSzilvás ricotta szendvicsSzilvás ricotta szendvicsSzilvás ricotta szendvics

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s