Fűszeres szilvaleves mézes joghurttal

Valahol fejtegettem (szerintem egy csoportban történő csevegés alkalmával), hogy kedvelem az édesebb gyümölcsleveseket, de inkább második fogásnak. Szeretem a klasszikus, tejszínes gyümölcs vagy meggy levest, de sose esett jól, hogy ez után kellett enni a rántott húst és a krumplit. Így idővel megcseréltem a sorrendet és kvázi desszertként eszem az ilyen típusú leveseket. Nálam működik.

blog_szleves1 fő

Ennek a levesnek az ötlete nem hiszem, hogy újszerű lenne, hisz a szilvához adja magát a fahéj és a fűszerek, no meg az alkohol is. De más is, például a rozmaring, így egy ideig döntésképtelen voltam, hogy melyik ízesítéssel készítsem. A fűszeres győzött, de aztán egy hét múlva csak megcsináltam a rozmaringosat is. Innentől kezdve ismét egy döntési helyzet lett, hogy melyiket tegyem fel most, és melyiket hagyjam meg jövőre. Az előző recept után a rozmaringos talán logikusabb lenne, hisz másabb. De mivel mostanában extrém módon idő szűkében vagyok, és ez a bejegyzés már nyolcvan százalékig össze volt rakva, maradt most az eredeti verzió. De egy kép erejéig jön egy kis előzetes mi lesz jövőre.
Egyébként nem hagyhatom ki, hogy bár levesként definiáltam a művet, de valójában egy mártásnak is jól működik. Ugyan nem túl édes, de kínálhatjuk sütemények mellé, fagyira, fordíthatunk az arányokon és keverhetjük natúr joghurtba, ehetjük reggeliként müzlivel. És tálalhatjuk esetleg malacka, vagy más hús mellé. És a megjegyzésnél fontos infók lesznek.blog_szleves2

Hozzávalók:

  • 1kg szilva
  • 150ml bor*
  • 50ml víz
  • 2 evőkanál barnacukor**
  • 1 evőkanál fehércukor**
  • 1 csillagánizs
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál friss gyömbér (reszelve)
  • csipet só, és 2-3 „tekerés” bors

Joghurthoz:

  • 150g natúr joghurt
  • 2 evőkanál méz
  • Ízlés szerint egy csipet fahéjat vagy kardamomot is adhatunk hozzá.

1. lépés
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, edénybe tesszük, hozzáöntjük a vizet és a bort, majd kb. 10-15 percet főzzük. A csillagánizst kihalásszuk, majd botmixerrel pépesítjük a levest. Ha túl sűrű teszünk hozzá még egy kis vizet. Kóstoljuk, és ha szükséges még ízesíthetjük mézzel vagy cukorral.

2. lépés
Mézes joghurthoz a hozzávalókat elkeverjük

blog_szleves4

Tálalási ötletek:
Mézes joghurt helyett használhatunk natúr joghurtot esetleg egy kis tejszínhabot, vagy joghurttal kevert tejszínhabot. Ha lett volna itthon creme fresh, ezzel a vaníliás verzióval tálaltam volna a levest.

Megjegyzések:

  • A BOR: Nem kell a híres helyi vagy külföldi borászok csúcsborait használni, de arra mindenképp figyeljünk, hogy olyan bort adjunk a leveshez, amit magunk is szívesen meginnánk. Főzés közben veszít a bor az ízéből és alkohol-tartalmából, de pont a bor „aromája” fog az ételben maradni. És ha ez a bor nem jó, akkor nem is fog jó ízt hagyni maga után. Elsősorban vörösbor, ami passzol, abból is lágyabb, fiatalabb, gyümölcsösebb, mediterrán borok. (Pl. kékfrankos, merlot, zömében a spanyol borok, a lassan megjelenő új borok, pl. a híres francia Beaujolais Nouveau , vagy ezt a hagyományt itthon is életre hívó Bogyólé.) Fura, hogy pont egy tanninosabb bor volt most itthon, de azzal is működött. Fehér borral nem próbáltam. Ha próbálnám, akkor egy kevésbé savas, illatosabb, gyümölcsösebb bort választanék hozzá. (Pl. Irsai Olivér). Ami ugyan nem bor, de szerintem Sangriával még jobban működik. Ha nincs otthon jó bor, vagy eleve nem szeretnénk alkohollal inni, akkor el is hagyhatjuk, úgy is remekül működik.
  • A cukor mennyisége az ízlésünkön kívül függ a szilva édességétől is. Rakjunk kevesebbet a leveshez, és kóstolás után szükség esetén még egy kicsit. A levesnek egyébként nem kell édesnek lennie, épp csak annyira, hogy minden ízt szépen kihozzon, és ellágyítson a cukor.

elozetes_8968blog_szleves3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s