En papillote – hallal

„En papillote” olyan elegánsan hangzik. És annak ellenére, hogy az egyik legjegyszerűbb sütési egyben párolási technika, mégis van benne egy kis varázslat, ahogy titkon sülnek az ételek a kis batyukban, és amint kibontjuk a gőzölgő tasakot egy teljes fogás fekszik előttünk.

Blog_hal1 7528

Ezzel a módszerrel a legtöbbször halat készítenek, mert ennek a párolási ideje nagyjából megegyezik a vékonyra szeletelt zöldségekével. Én ugyan ízesítem egy kevés finom olívaolajjal, sőt vajjal is gazdagítom, de ezeket elhagyva, vagy jócskán csökkentve szinte zsiradékmentesen is elkészíthetjük, ami egy diétánál nem hátrány. Gyakorlatilag a főétel és köret megvan egy kis tasakban, de ha már franciázunk, akkor egy graten burgonya, vagy egy saláta azért jól jön hozzá.

blog_hal2_7476

Hozzávalók:

  • 4 szelet kb. 120-150g halfilé (pl. pisztráng, lazac, sügér, vajhal, tőkehal)
  • 2db répa (kb. 200g)
  • 1db édesköménygumó (kb. 450g)
  • 1db kisebb lilahagyma
  • 4x 2-3 ág friss kakukkfű*
  • 4 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • só, bors, extra szűz olívaolaj, vaj, citrom

Blog_hal4

1. lépés
A répát vékony csíkokra vágjuk, vagy zöldséghámozóval szalagokat vágunk, az édesköménygumót is vékony darabokra vágjuk a lilahagymával együtt.

2. lépés
Készítsük elő az alufóliát vagy a sütőpapírt. Az adagok az ebből készült „kis batyukban” fognak sülni. Osszuk el a zöldségeket a négyfelé, ezeket tegyük a sütőpapírra (vagy alufóliára), úgy, hogy két oldalt, illetve alul és felül maradjon annyi hely, rés mentesen be tudd csomagolni a halat és a zöldségeket. Fűszerezzük kakukkfű harmadával, egy kiskanálnyi vajjal, sóval borssal, kevés olívaolajjal, és ha használunk, egy kis fokhagymával. A tetejére tegyünk egy egész kakukkfüvet.

3. lépés
180 fokon kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor ízlés szerint locsoljunk rá egy kis citromlevet.

blog_hal2_7476blog_hal3

Megjegyzések:

  • Ha nincs friss kakukkfű, akkor használjunk szárítottat. Halanként kb. egy kiskanálnyit.
  • Tovább ízesíthetjük, ha a halat sütés előtt megkenjük egy kevés dijoni mustárral.
  • Egy nagyobb tasakba két adagot is készíthetünk.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s