Padlizsánsaláta pirított magokkal

Valami hasonló ételt akár devoni River Cottageban is ehetnénk. Nem azért, mert hirtelen ennyire profi lettem, hanem mert az étel a River Cottage séfje, Gillon Meller receptje alapján készült. Viszont itt nem pontosan abban a formában írtam, ahogy Ő publikálta, hanem áthangoltam az én ízlésemre. blog padli4Ő az öntethez lényesen több citromot használt, konkrétan egy egészet (persze igencsak változó, hogy abból mennyi lé jön ki…) én viszont kevésbé kedvelem, ha egy étel erősen citrusos. A tahini ízét szeretem, de egy kicsit lágyabban, így több joghurtot használtam. Mézből talán több csúszott az öntetbe, mint egy evőkanál, de még mindig nem annyi, mint amit Ő írt az az eredeti receptben. Ezekkel az arányokkal szerintem az öntet megtartotta a különleges íz világát, de kissé lágyabb, és a hazai ízlésvilággal kompatibilisebb lett. Mi önmagában ettük, egy könnyű vacsoraként, de húsok, halak, fasírt, vagy akár egy vegetáriánus zöldségpogácsa mellé is remek köret. Ha a hozzávalókat beszerezhetetlennek vagy idegennek érezzük, akkor lenn a megjegyzésnél van még néhány egyéb ötlet.blog padli8

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 2-3 padlizsán (összesen kb. 750g)
  • 2 evőkanál só
  • 3-4 + 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • Kevés só, és bors
  • 1 kisebb fej saláta (lehet lolo, római, vagy, madársaláta, bébispenót, stb..)

Hozzávalók magkeverékhez:

  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 3 evőkanál tökmag
  • 2 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • negyed kiskanál barnacukor,
  • egy kevés só és bors

Hozzávalók az öntethez:

  • 2 evőkanál tahini
  • 5 evőkanál natúr joghurt
  • 1 (esetleg 2) evőkanál méz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 csipet só

1. lépés
A padlizsánt mossuk meg és vágjuk egy centis karikákra. Kenjük be a karikák két oldalát sóval, és hagyjuk pihenni 20-25 percig. Öblítsük le a sót, és konyharuhával itassuk le a vizet a padlizsánról.*

2. lépés
A 3-4 evőkanál olívaolajat keverjük össze egy kevés sóval és a zúzott fokhagymával, kenjük be a padlizsánokat, és fektessük egy rétegben szilikon-lapra (vagy sütőpapírra). 180 fokon kb. 30-40 percig süssük, azaz addig, míg megpuhul.

3. lépés
Keverjük össze magkeverék hozzávalóit, és kb. 5 percet pirítsuk egy serpenyőben, míg enyhén míg illatosak nem lesznek. (Vagy tegyük be a sütőbe a padlizsánokhoz szintén kb. 5 percre.) Ezt követően egy másik tálban keverjük össze az öntet hozzávalóit.

4. lépés
Egy nagy tálat ágyazzunk meg a salátalevelekkel, forgassuk össze 2-3 evőkanál olívaolajjal, ízlés szerint kicsit sózzuk-borsozzuk, fektessük rá a sült padlizsánkarikákat, locsoljuk meg egy kevés öntettel, és szórjuk meg a pirított magokkal.

blog padli5

Megjegyzések:

  • A saláta frissen a legfinomabb.
  • * A sózás elvileg elveszi a padlizsán kesernyésségét, de ez a művelet el is hagyható, e nélkül is finom lesz. Sőt, a karikákat süthetjük gázon egy serpenyőben is, de szerintem ez macerásabb és hosszabb művelet egy ekkora adagnál.
  • A magvas keveréknél a római kömény nem összekeverendő a köménymaggal. Egyébként kiegészíthetjük még egy kiskanál édesköménnyel, és gazdagíthatjuk egy szűk evőkanálnyi apróra vágott dióval is.
  • Az öntetet kóstoljuk meg, ízlés szerint kevesebb joghurtot is használhatunk vagy több citromot. A tahinit nem nagyon tudjuk helyettesíteni, és ad egy különleges diós ízt az öntetnek. Ettől lesz különleges. De ha nincs, és nem akarunk venni, akkor készíthetjük kb. tahini helyett egy bő kiskanálnyi dijonis mustárral, és/vagy keverjünk pl. 1-2 evőkanálnyi aprított petrezselymet vagy korianderzöldet az öntethez. Ez teljesen más ételt eredményez, de az is finom lesz.
  • Érdemes kevés öntetet és magot tenni a salátára, és külön tálba tálalni, hogy mindenki ízlés szerint keverje be a salátáját.
  • Recept Gillon Meller / River Cottage receptjéből kiindulva.

Padlizsánból nagyon finom levest is készíthetünk, ami tipikus őszi étel. Ennek receptje itt.
A tahinit például használhatjuk egy másik hasonló, szintén finom öntethet ez alapján.
Továbbá tahinit keverik kekszbe is, mely receptje hamarosan itt lesz.

Naprakész infókért pedig látogass el kérlek a facebook oldalra.

blog padli7blog padli2blog padli9Blog padli6blog padli10blog padli3blog padli2

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s