Gyors quinoa egytálétel

Ez egy hirtelen felindulásból jött étel, és bejegyzés. Semmi magasztos gondolat nincs mögötte, hogy hozzuk be a tavaszt és a színeket a november egyik legrondább szürkéit és barnáit felvonultató, nem mellékesen esős és hideg napjába. Mindössze az a helyezet, hogy nem bírok kimozdulni a lakásból, még olyan szavak hallatára se, hogy „jó kávé”, „süti”, „kocsival”, stb.. Szerintem a legjobb dolog, amit ma tenni lehet (ha már a hasznosra nincs kedvem), hogy továbbra is nézzük a Big Bang Theory randomszerűen kiválasztott évadának részeit és folyamatosan röhögünk rajta.Blog2_2

De ha életben is akarunk maradni, akkor még enni is kell. Ebből se csináltunk nagy ügyet, legyen egy szendvics, nekem pedig valami fogyókúrásabb, például azért mert mindössze egy kifli van itthon. Így összekavartam néhány superfood alapanyagot, amit a kamrafiókban találtam és magam is meglepődtem, hogy milyen jó lett. Az elmúlt hónapokban többször éltem ezen, szóval tényleg, a maga nemében tud ez jó is lenni. Némelyik nemhogy vállalhatóan, hanem kifejezetten jól sikerült. De mitagadás, ki lehet hozni belőlük olyan ételeket is, amik rettenetesen unalmasak. Melyek azért járulnak hozzá hatványozottan a fogyókúra sikeréhez, mert annyira íztelenek, hogy nincs kedve az embernek többet enni belőle, és azt mondja elég most ennyi, majd még áldozom magam vacsoraidőben is, ha már ennyit fizettem érte.  Ez ennél lényegesebben izgalmasabb és finomabb lett. Bár nem merném azt mondani, hogy ez önmagában mindenkit kielégítene egy ebéd vagy egy vacsora gyanánt, de azt igen, hogy remek, egészséges vega köret lehet belőle, ami télen is elérhető alapanyagokból készül.

Ez nem egy cukrászsütemény, szóval az arányokon és a hozzávalókon lehet változtatni. A mérlegem súlyos – de remélem gyógyítható – betegsége miatt, nem tudtam mérni, így most jön az űrtartalom.

Blog1_2

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250 ml quinoa (én fehéret használtam, de mindegy melyik típus)
  • 150 ml vörös lencse
  • 80 ml mogyoró
  • 200 ml zöldborsó (fagyasztott)
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanálnyi vaj
  • 2 kisebb vagy egy nagy lilahagyma
  • 4 duci gerezd fokhagyma átnyomva
  • 1 db kb. 3-4 centis darab gyömbér reszelve
  • 1 kápia vagy egyéb paprika
  • 1 kiskanál citrom vagy lime leve
  • fél kiskanál zataar fűszerkeverék (elhagyható)
  • só, bors

1. lépés
A quinoát átöblítjük, majd sós vízbe tesszük főni a vörös lencsével, mogyoróval, és zöldborsóval. 12-15 percig főzzük, majd leszűrjük.

2. lépés
A hagymát felvágjuk, és az olaj és vaj keverékén megpároljuk. (Nem kell teljesen puhára, üvegesre párolni.) Hozzáadjuk a fokhagyma és gyömbér keverékét, a paprikát, majd 1-2 perc múlva hozzáforgatjuk a leszűrt quinoát. Sóval, borssal, citrommal, és ha van kedvünk egy kis zataar fűszerkeverékkel ízesítjük.

Díszíthetjük petrezselyemmel, koriander zölddel, vagy kiegészíthetjük egy kis rukkola salátával.

IMG_blog3272 IMG_3271 IMG_3263IMG_3274

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s