Narancsos limonádé

Újév első napján mikor az ágyban söprögettem a telefonom, azt láttam, hogy szinte mindenki arra ad tanácsot, hogyan vészeljük át az év első napját, ami nyilvánvalóan mindenkinek macskajos. Persze én is tisztában vagyok azzal, hogy a szilveszter még mindig dedikáltan a bulik napja, csak idén olyan érzésem volt, hogy ezt most senki nem műveli. Sokakkal beszéltem, akik T-1 napon még nem tudták mit fognak csinálni, és azt se, hogy azt hol és kikkel. Volt olyan, aki azt mondta nem hívta őket senki, és ők se hívtak senkit, volt olyan, akit hívtak ugyan, de inkább otthon maradt, volt olyan aki kiment volna az utcára, de a hallván a titkosszolgálatok baráti információit, megspékelve az időjárás jelentéssel, inkább elengedte ezt az ötletet. Szóval az volt az érzésem, hogy idén a buli elmarad, így akkor most kinek miből kell kigyógyulni egy csomó rántottával, teával, c vitaminnal és vízzel?

blog_tea1

Nekem mindenesetre a cél az volt, hogy a náthából gyógyuljak, ne a másnaposságból. Nem vagyok ellene a modern orvoslásnak, de ha az ember szervezetében elindul valami, azt nem lehet pillanatok alatt megállítani. Bármilyen forró vízbe önthető port is raknak télidőben a patikák szemmagasságban lévő polcaira, semmi nem fogja egy nap alatt elmulasztani a náthát, és semmit nem fogok tudni bevenni, meginni vagy elszopogatni amitől pik-pak megszűnik az orrdugulásom. De a biztos gyógyulás kedvéért azért én is megadom az esélyt egy-két dolognak. Szóval az Aspirin C és a Strepfen nem a legjobb része a betegségnek, de nézzük a jó oldalát. Meg lehet gyújtani egy gyertyát, és egész nap lehet lustálkodni, szaloncukrot lopni a fáról majd visszacsomagolni és intenzíven semmit tenni. Vagy az elfoglaltság látszatát keltve megnézni néhány jó sorozatot. Többre amúgy sincs energia. Lehet liter szám inni a finom osmanthus teát, amire azt írták a hongkongi teamúzeumban, hogy segít légúti betegség esetén, és amivel a hétköznapokban sokkal spórolósabb vagyok. És citrom híján lehet finom narancsos gyömbéres italt csinálni. Ettől se gyógyulunk meg, de nem árt, ha természetes vagy kevésbé természetes módon adunk ilyenkor egy kis pluszt a szervezetünknek. Hasonló ital már van a blogon, de most egy másik változat jön.

blog_tea2

Hozzávalók:

  • 3,5 dl víz
  • 1 narancs leve
  • 1 rúd fahéj félbetörve
  • ½ csillagánizs (elhagyható)
  • 1-2 kiskanálnyi reszelt gyömbér
  • 2-3 karika gyömbér
  • 2 evőkanál méz

Egy kannába tesszük a fahéjat, csillagánizst, reszelt és szeletelt gyömbért, és a mézet. Hozzáadjuk a narancs levét, és leöntjük kb. 80 fokos vízzel. Állni hagyjuk legalább 10 percet. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy zöld vagy fekete teát. (A zöld teát kb. 2-3, a fekete teát 5-6 perc után vegyük ki.)

blog_tea4blog_tea3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s