Zöldséges egytálétel

A tél tipikusan a robosztus húsos melengető ételek ideje. Ilyenkor nem elérhetőek a friss paradicsomos saláták és nem is feltétlen kívánunk egy extra light ételt.  Így adja magát, hogy együnk egy húsos, boros ragút, ami tényleg laktat és melenget. De mi van akkor, ha mindezt hús nélkül szeretnénk megoldani. Azt gondolom így már egy kicsit csökken a választék. Ez a kissé indiai konyhára hajazó étel ezt a feladatot próbálja megoldani. Tele olyan zöldségekkel melyek télen is kaphatóak, egészségesek, és még jól is lakhatunk vele.

Blog_karfi1 3156

A képen pagoda karfiollal készült, amit az elmúlt években csak fotókon láttam, de mostanában egyre többször futok bele. Mikor ez először megtörtént otthagyhatatlan darabnak minősítettem, aztán csak szomorkodott a hűtőben, végül ez az étel lett belőle. Ha folytatódik ez a tendencia jövőre már lila karfiolunk is lesz. Persze a szokásos fehér is kiváló, vagy lecserélhetjük, illetve felét helyettesíthetjük brokkolival is. Ebben a verzióban csicsóka is szerepel, aminek a kalóriatartalma lényegesen alacsonyabb, mint a burgonyáé, a vitamintartalma pedig lényegesen magasabb. Ez az információ inspirált arra, hogy belekombináljam az ételbe. Azt nem mondanám, hogy elrontotta, de be kell valljam pusztán krumplival egy kissé finomabb volt.

Blog_karfi2

Hozzávalók:

  • 4 közepes krumpli (kb. 450-500g)
  • 3 db csicsóka (kb.270-300g) elhagyható illetve használhatunk csak burgonyát
  • 1 közepes karfiol (kb. 500g levél nélkül)
  • 50 ml olívaolaj és 1 evőkanálnyi vaj vagy kókuszzsír
  • 1 hagyma apróra vágva
  • 5 duci gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi friss gyömbér reszelve
  • 1 teáskanál mustármag zúzva*
  • 1 teáskanál római kömény porrá zúzva
  • ½ teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál édeskömény porrá zúzva
  • 4 paradicsom apróra vágva**
  • 150-200g spenót
  • só, bors, esetleg egy kiskanál barnacukor, citromlé
  • díszítésnek újhagyma, vagy petrezselyem illetve korianderzöld
  1. lépés

A zöldségeket feldaraboljuk kb. 2 centis kockákra, illetve a karfiolt rózsáira szedjük. Előfőzzük sós vízben kb. 10-12 perc alatt. (A csicsóka gyorsabban puhul, így ha azt is használunk, azt legutoljára tegyük a vízbe.) Leöntjük a főzővizet (egy nagy pohárral félre teszünk, ha esetleg később hígítani kell) és félretesszük a zöldségeket.

  1. lépés

Olajon és a vajon (a vajat helyettesíthetjük kókuszzsírral) üvegesre pároljuk a hagymát (kb. 5-6 perc) hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a fűszereket, majd további kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a szeletelt paradicsomot és további 5 percig főzzük. (Itt akár botmixerrel összekeverhetjük a hozzávalókat, így szép homogén állaga lesz.)

  1. lépés

Ezt követően hozzáadjuk a leszűrt zöldségeket, és felöntjük kb. 200-250 ml főzővízzel (ld. 1. lépés) vagy vízzel, és addig főzzük, még a zöldségek megpuhulnak. (Kb. 10-15 perc.) Az utolsó 3 percben pedig jöhetnek a spenótlevelek. Kóstoljuk meg, és egyenlítsük ki az ízeket egy kis sóval, borssal, esetleg cukorral vagy egy kevés lime vagy citrom levével.

Blog_karfi3

Megjegyzések:

  • Az ételt ehetjük magában, tálalhatjuk rizzsel, lapos-kenyérrel.
  • *A fűszereket lehet kapni por formában, de a legjobb ha egészben vesszük és használat előtt mi magunk zúzzuk porrá egy mozsárban. Most a mustármag egy részét egészben hagytam, ettől egy kicsit szebb a tálalás, de jobb ha porrá zúzzuk.
  • **Ha nincs friss paradicsom, akkor a (400g) konzervparadicsom, felével esetleg kétharmadával helyettesíthetjük.
  • Tálalhatjuk egy kevés joghurttal.

Blog_karfi4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s