Sajtos brokkoli leves

Technikai okok miatt (nem fogyókúra, bár ezt a mellékhatását sem bánom) a napokban csak pépes ételt eszem. Azaz turmixokon, leveseken, reszelt gyümölcsön, joghurton élek, sőt ha kész ételt vennék, arra az esetre még ajánlották a bébiételeket, de csak azokat amik 4 hónap alatti gyerekeknek készültek, mert azok nem darabosak.
blog_leves1

Így többek között egy brokkolival készültem a hétvégére, hogy majd kókusztejes brokkoli krémlevest fogok enni, mert az nagyon finom. Aztán kaptunk egy jókora darab rokfort jellegű, tokaji borral ízesített sajtot, ami olyan erősre és karcosra sikerült, hogy senki nem ette meg. Szerintem azért ennél lényegesen jobb volt, hogy senki ne egye meg, de ahogy Edmond Dantes mondta a jobb ellensége a jónak, így a sok igazán finom sajt mellett ez hoppon maradt. Így jött az ötlet, hogy jó lesz a levesbe. Ami egyébként elég nagyképűen hangzik, mert ez a nem kicsi darabka ami nálunk kötött ki, szerintem egy kisebb vagyont képvisel. Így kókusztej elmentve a következő levesbe, és helyette maradt a tejszínes változat a sajttal. Nagyon jól feldobta és persze laktatóbbá is tette a levest.
Ha használunk parmezánt, vagy hasonló sajtot, akkor szinte mindig megvesszük a sajt szélét is, ami nagyon kemény, így nem igen lehet felhasználni. Ezeket érdemes a hűtőben egy jól záródó dobozban gyűjtögetni, és egy hasonló levesbe beledobni. Magát a sajtot ilyenkor se tudjuk megenni, nem fog a levesbe olvadni, de legalább az ízét átadja.
Hozzávalók:
  • 1 db vöröshagyma
  • kb. 2 evőkanál olaj
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 brokkoli (kb. 500g) rózsáira vágva
  • Fél liter zöldségalaplé, kb. fél liter víz (annyi, hogy ellepje a brokkolit)
  • 100 ml tejszín
  • 40-50g erőteljes sajt (rokfort, stilton)
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • só, bors
1. lépés
A hagymát vágjuk apróra és pirítsuk meg az olajon a fokhagymával együtt. Adjuk hozzá a rózsáira vágott brokkolit majd, majd öntsük fel alaplével és vízzel. Néhány rózsa brokkolit félretehetünk levesbetétnek.
2. lépés
Ha puha a brokkoli, botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a sajtot, hogy felolvadjon és a tejszínt. Adjuk hozzá a szerecsendiót és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és főzzük még kb. 5 percig.
A krutonhoz:
1-2 szelet kenyeret kis kockákra vágunk, száraz serpenyőbe rakjuk, öntünk rá kevés olajat, megforgatjuk, és átsütjük.
blog_leves2
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s