Rizses zöldség

Expectations Vs Reality –  Elvárások versus a valóság

Megjelent a Bored Pandán egy elsőre jópofa cikk arról, hogy mit vár az ember egy utazási célponttól, és mit kap valójában. Persze a képek a két szélsőséget mutatják be, a tökéletes képeslap fotókat, aztán az elviselhetetlen tömeget és szemetet. A Bored Panda-t én is kedvelem, és sokszor találkozom azzal is, hogy mainstream vagy kevésbé mainstream média vesz át tőlük cikkeket. Ezen felül pedig rengeteg megosztásuk van, így rohamtempóban terjed, hogy a Kínai Nagyfalon valójában csak tömeg van, a Maldív szigetek egy szeméttároló, a  riói elviselhetetlen tengerpartról ahol csak pusztán hatalmas tömeg van, még véletlen se épp koncertsorozat… és a többi. Persze valóban probléma, hogy a nagyüzemivé váltak az Everest túrák, amik ebben a formában pláne veszélyesek, és én is verekedtem át magam némi szemétkupacon vagy kisdisznókon ahhoz, hogy lejussak a tengerpartra. Sőt nyolc év távlatában mikor visszamentem „ugyanarra” a helyre, átéltem az „emlékeim alapján egy kicsit másra számítottam” érzést is. Szóval nyilván nem hazugság az egész, de látván néhányat ezek közül, vagy akár hasonló célpontokat, azért többnyire nem is ilyen durva a helyzet. Persze főszezonban egy turistacsoporthoz csatlakozva simán ki lehet fogni a képen bemutatott a horrort, de saját szervezésű úttal (ahogy mi szoktuk) nemcsak sokkal olcsóbban meg lehet úszni egy utazást, hanem el lehet kerülni, de legalább optimalizálni lehet ezeket a helyzeteket. És persze van az az álláspont, hogy túl turistás valami, ezért elkerüljük. Mondván nem életszerű arra számítanunk, hogy a Taj Mahalnál mindössze néhányadmagunkkal leszünk. Hát valóban nem életszerű. De nem is véletlen van ott ennyi ember, és ahol nincsenek sokan, ott sok esetben nincs is izgalmas látnivaló. Az imént említettek nagyon különleges pontjai a világnak, és bár járhat némi kényelmetlenséggel, ha sokadmagunkkal vagyunk, de nem érdemes pusztán egy ilyen cikk miatt legyinteni ezekre a helyekre, pláne kihagyni. Ha tehetjük, inkább menjünk el, nézzük meg, éljük át, tényleg nagy élmény és hatalmas nyomot tud hagyni egy utazás ezen célpontok egyikén. De röviden a lényeg, hogy amit egy kiránduló szemével lehet látni, azaz az igazság, valahol a két kép között van félúton. Lenn, ahogy az én kamerám látta.

blog_IMG_5206

IMG_1275És ez a recept is ilyen. Az elvárás (elképzelés) valami olyasmi volt, hogy készítek egy zöldséges ételt, melynek alapja a kétféle rizs keverése, külön megfőzve, pergősre készítve. Ehhez keverek többféle zöldséget, egyszerűt és érdekesebbet, esetleg gyümölcsöt úgy, hogy finom és minél színesebb legyen, majd a végén keresek hozzá valami izgalmas szószt, mondjuk egy kínai jellegűt vagy valami hasonlót, mint amit Ottolenghi használt ennél a karfiolos receptnél, és a tetejét megszórom mondjuk koriander és petrezselyem keverékével. A valóság annyi volt, hogy nem vettem elő két edényt a rizsnek, és belefeledkeztem a kanapén néhány cikkbe, így egy kissé túlfőtt. Itthon mindössze három féle zöldség volt, amit fel tudtam használni, nem volt min gondolkodni, és nem volt mit kombinálni. Szószt pedig nem volt kedvem keresni, és friss zöldként mindössze a Nyuszi répalevelét tudtam volna használni, na de azt mégse. Annak ellenére, hogy nem egy kifinomult étel lett belőle, valójában egész jól sikerült, amit simán bekanalazgattam a kanapén miközben olvastam a fenn említett mainstream média informatív cikkeit a napjaink eseményeiről…

Blog_rizs1

Hozzávalók:

  • 140g vörösrizs
  • 70g jázminrizs
  • 1 evőkanál olívaolaj és kb. 1 evőkanál vaj vagy kókusz zsír
  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 kis chili paprika vagy kevés chili pehely ízlés szerint
  • 1 ág (kb. 8-10cm) rozmaring apróra vágva
  • 1 cukkini (kb. 200-230g) kb. 1 centis kockákra vágva
  • 1 kápia paprika vagy kaliforniai paprika kb. 1 centis kockákra vágva
  • 5-6 koktélparadicsom negyedbe vágva
  • só, bors

A tálaláshoz:

Használhatunk egy kevés joghurtot vagy tejfölt az étel tetejére, illetve locsoljuk meg tálaláskor kevés olívaolajat. Díszíthetjük petrezselyemmel, korianderrel, rukkolával.

  1. lépés

Leöblítjük, majd megfőzzük a kétféle rizst a csomagoláson lévő útmutató szerint, annyi sós vízben ami bőven ellepi. Nálam a vörös rizs, kb. 30-35 perc volt és a jázminrizs 10 perccel kevesebb, így később adtam hozzá a jázminrizst. Ha kész, leöblítjük majd félretesszük.

  1. lépés

Az olaj és a vaj (vagy kókuszzsír) keverékén üvegesre pároljuk a hagymát, később hozzáadjuk a fokhagymát, a chilit és a rozmaringot. Ha majdnem üveges akkor hozzáadjuk a feldarabolt cukkinit és paprikát. A paradicsomot csak az utolsó pár percben adjuk hozzá. Ha a zöldségek puhák, a serpenyőbe öntjük a rizst és ahogy a tésztával tennénk hozzáforgatjuk a rizst.

blog_rizs IMG_5195

IMG_1241IMG_1491IMG_k5354IMG_k5735IMG_k5834IMG_k6071IMG_3608

IMG_k5705IMG_k6683 kisfiuIMG_k6910 autoganeshaIMG_k7102 famIMG_k2066_annapurnaIMG_2606IMG_3183aIMG_3219

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s