Lusta Bakewell torta

Kösz Rachel

Rachel Allen a Sütinaplójában ezt a tortát Bakewell-nek hívja, bár szerintem nem igazán az. Az eredeti angol bakewell tortának az alapja az édes omlós tészta, és ezt kenik meg a lekvárral (klasszikusan málnát vagy cseresznyét használnak), esetleg lekvár helyett gyümölccsel gazdagítják, majd jön a masszív mandulás frangipane krém. Ez utóbbinak még mindig menthetetlenül rabja vagyok. Volt már itt mandulával, kesuval, és dióval is. Ennek a tortának viszont nincs linzertészta alapja, hanem az egész egy kevert tészta. Így kissé könnyedebb, de a vajtól és mandulától mégis megtart valamit a torta jellegzetességéből pláne szaftosságából. Hasonlóan ehhez a mogyorós tortához.

blog_torta1

Nem mondom, hogy egy linzer tészta elkészítését nem lehet térben és időben optimalizálni, de van az az élethelyzet mikor a készítés is és az evés is jobb nélküle, mint vele. Nekem most pont ez az élethelyzet áll fenn, szóval igazán hálás vagyok az ötletért. Alább az én verzióm, megjegyzésben pedig az eredeti és még néhány ötlet.

blog_torta4

Mennyiség: kb. 18-20 centis forma 4-5 fő
Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: Kb. 25-30 perc előkészítés + szűk 1 óra sütés

Hozzávalók:

  • 150g puha vaj
  • 150g cukor (nálam 110g normál, 40g nádcukor)
  • 2 tojás
  • 50ml tej
  • 1/8 teáskanál mandula aroma (azaz pár csepp)
  • 130g liszt átszitálva*
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 170g hántolt mandula darálva (vagy fele mandula fele kesudió)*
  • fél kiskanál fahéj, és egy kevés szerecsendió (elhagyható)
  • 1 evőkanál mandula likőr (elhagyható)
  • 1 kiskanál vanília aroma
  • 150g málna vagy egyéb bogyós gyümölcs (lehet fagyasztott, de lehet pl. apróra vágott körte)
  • 25g szeletelt mandula vagy apróra vágott mandula
  1. lépés
    A vajat és a cukrot bő 5 perc alatt krémesre keverjük. A tojásokhoz keverjük az aromákat, majd 3 részletben a cukros vajkrémhez adjuk, és elvegyítjük. A végén pedig a masszába keverjük a lisztet, sütőport, mandulát, és a tejet. Homogénre keverjük.
  1. lépés
    Óvatosan a nyers tésztába forgatjuk a gyümölcsöket, kb. 18-20 centis tortaformában 180 fokon 50-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

blog_torta3

Megjegyzések:

  • Fontos, hogy ha használunk mandula aromát, azzal ne legyünk olyan bátrak, mint a vaníliával. Még a legjobb minőségűből is elég pár csepp, különben műanyag íze lesz a süteménynek.
  • Gyümölcsből fagyasztottat is használhatunk. Így bőven a málna szezonon előtt én is így készítettem. Ugyanakkor almát körtét, mangót is darabolhatunk a sütibe, illetve más bogyós gyümölccsel vagy azok keverékével is finom. Sőt valójában gyümölcsök nélkül is.
  • Gyümölcs helyett néhány lekvár csíkot is húzhatunk a tésztába.
  • Ha nincs hántolt mandula, akkor néhány szelet alma karikával is díszíthetjük a sütit, de volt, hogy egy bő evőkanálnyi fűszeres barnacukorral szórtam meg. (Kb. 1 evőkanál barnacukor, fél kiskanál fahéj, és egy kevés szerecsendió.)
  • *Az eredeti recept 150g liszt és 150g mandula keverékét használta, ami nagyon finom volt, de több mandulával szerintem egy kicsit finomabb. Illetve az eredeti receptben nem szerepelt alkohol, vanília, és a fűszerek se.
  • Vajból zsírosabb típust válasszunk. Volt, hogy kvázi teavajjal azaz vizesebb vajjal készítettem, és nem lett olyan jó az íze és az állaga mint egy kevésbé vizes vajjal.
  • Forrás: Rachel Allan / Sütinapló

blog_torta 5_5244

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s