Ragacsos piskótadesszert gyömbérrel és csokival

Önszószoló módszerrel

Klasszikus angol sütemény a gőzölt piskóta vagy inkább puding, ami gyakorlatilag egy kevert tészta datolyával és egyéb finomságokkal megspékelve, amit órákon át főznek. Talán ezt egyszerűsítik le például az ausztrál sztárszakácsok, akiknek a repertoárjában szinte mindig szerepel valamilyen „önmagát szószoló” piskóta desszert.

blog_6_montázs.jpg

Akár kicsi tálkákban mondjuk körtével és csokival, vagy egy hatalmás tálban, például banánnal, vagy nyáron citromosan egy kis málnával megsütve. Ez a desszert kevert tészta egyszerűségét, és egy puding szaftosságát egyesíti. Bűnös élvezet tud lenni, de annyira egyszerűen és gyorsan készen van, illetve nagyon jól lehet kombinálni, kísérletezni vele, (ld. megjegyzések) és nem utolsó sorban mutatósan tálalni. Illetve attól, hogy ilyen „önszószoló” módszerrel készül, bőven veri azokat a muffinokat amik sokszor szárazra és fojtogatósra sikerülnek.

blog_2_IMG_5164

Mennyiség: 3-4 személyre a forma méretétől függően (Az átlagos kb. 150 ml formában 3 adag jön ki)
Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: összeállítás kb. 10 perc, sütés kb. 35 perc

Hozzávalók a piskótához:

  • 90g fehérliszt átszitálva
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 50g fehércukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 90 ml tejszín
  • 1-1,5 kiskanál vanília aroma
  • 1 tojás
  • 65g olvasztott vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
  • 40g csokoládé apróra vágva (én fekete csokit használtam)*
  • 25g (4db) kandírozott gyömbér apróra vágva*

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 evőkanál a gyömbér szirupból (vagy gyömbérlekvárból)
  • 45g melaszos barna cukor
  • 120 ml meleg víz
  • 15ml (1 evőkanál) rum, brandy, mandulalikőr, vagy amit kedvelünk, de el is hagyható

Díszíthetjük:

kevés porcukorral, szeletelt mandulával, illetve idénygyümölcsöket is tehetünk a tetejére. Ehhez a verzióhoz illik egy kis karamellizált körte, banán, narancs, meglocsolhatjuk egy kis csokiszósszal, de kevés fagyit, mascarponet is adhatunk a sütemény mellé.

  1. lépés

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a nedveseket, azaz a piskóta összes alapanyagát és keverjük simára. Hogy sütés után is puha maradjon a tészta, épp csak addig keverjük, míg nem lesz túl csomós.

  1. lépés

Keverjük össze a szósz hozzávalóit, és várjuk meg míg a cukor feloldódik. Ha lekvárt használunk, és / vagy nem melaszos barna cukrot, akkor főzzük össze pár perc alatt, míg minden hozzávaló szépen feloldódik.

  1. lépés

Osszuk el a piskótatésztát a kis kivajazott tálakban, és öntsük rá a szirupot. 180 fokon kb. 30 percig süssük.

blog_5_montázs

Megjegyzések:

  • Ha nincs kandírozott gyömbérünk, természetesen el is hagyhatjuk vagy helyette kb. 40g mazsolát, apróra vágott datolyát, fügét vagy egyéb kandírozott gyümölcsöt is adhatunk. Ezt akár pár percre vízbe vagy teába is áztathatjuk.
  • Ha nem használunk gyömbért, adhatunk a süteményhez gyömbérport, esetleg egy kiskanálnyi reszelt gyömbért.
  • Fűszerezésnek finom lehet még a mézeskalács vagy speculoos fűszerkeverék is.
  • A csoki elhagyható, de szerintem finom volt hozzá. Max. 70%-os legyen, az ennél keserűbb itt már nem lesz harmonikus.
  • Ha nincs kis ramekin formánk, akár a citromos desszerthez hasonlóan kis üvegekben is süthetjük, vagy nagyobb tűzálló tálban. Ez esetben egy kicsit növeljük a sütési időt.
  • Arra vigyázzunk, hogy a piskótát ne süssük túl, hisz akkor nem „szószolja” önmagát, azaz nem lesz szaftos, és ezzel elveszti a desszert a lényegét.
  • A kis formákat tehetjük egy nagyobb tepsibe, amit félig megtöltünk forró vízzel, de ezt a sütit e nélkül csináltam és így is nagyon finom volt minden alkalommal.

blog_4_montázs

blog_1_IMG_5164

blog_3_IMG_5164

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s