Datolya krém és mézes joghurt

Két édes kiegészítő

Az egyik, a mézes joghurt. Ahhoz, hogy ezt a triviális kombinációt felfedezzem szó szerint a Föld másik féltekéjére kellett utaznom. Indonéziában nem kifejezetten tradicionális alapanyag se a méz, se a joghurt. Ugyanakkor számomra misztikus, de sokak számára inkább evidens módon, ott úgy gondolják, hogy ha valaki hozzájuk utazik, akkor pont olyan ételt enne ott, mint ahonnan útnak indult. Az ilyen távol-keleti utazásaim alkalmával tudtam meg, hogy mi nyugatiak – értem ez alatt európaiak és amerikaiak – reggelire sokszor eszünk főtt tojást pirítóssal, egy kis vajjal és lekvárral. (Continental breakfast.) Ha nem mozdulok ki a kontinensről, sose tudom meg, hogy ilyeneket eszem. De visszatérve a mézes joghurtra, az egyik szállásunkon a választható reggelik között szerepelt egy gyümölcstál, és egy alkalommal azt kértem. Mangó, ananász, papaya, görögdinnye (az ott is helyi) volt felszeletelve, és e mellé tálalták mézes joghurtot. Imádtam azt a szállást, az atmoszférát, ami ott volt, és persze az ominózus reggelit, ami szinte egy teljes napra ellátott energiával. Ugyan a papaya (ami egyébként nagyobb arányban tartalmaz vitamiokat, mint ízeket), a helyben érett mangó és ananász, a teakfa bútorok, a frangipanai virágok, a rizsföld és a tenger nagyon hiányzik, de legalább ezt a kis részt haza tudtam hozni onnan. Mai napig sokat használom a mézes joghurtot süteményekre krémkért vagy azok mellé, a reggeli müzlihez, vagy ahogy ott is, csak egyszerűen gyümölcsökhöz.

Blog_2

A datolya sziruphoz nem kötnek ilyen emlékek. Jamie Oliver az egyik műsorában készített egy hasonló mártást a marokkói M’hanncha nevű klasszikus mandulás süteményhez. De mikor ott jártam ezt a süteményt mindig magában kínálták, datolya mártással sajnos nem találkoztam. Ennek ellenére persze elkészült egy párszor a mártás. Egy csepp cukor nincs benne, így sokakban felmerülhet, hogy milyen jól menne hozzá egy kis méz, de ezt azonnal felejtsük el. Így is elképesztően édes. Épp ezért remekül működik a mézes joghurttal együtt bármilyen sütemény tésztára. (Most is így csináltam, de a süti nem lett olyan jó, hogy blogosítva legyen…) Egyébként a minap pont a Simply Nigella sorozatban láttam, hogy egy hasonló datolyás mártást használt „ragasztónak” egy müzli szeletet. Nagyon jó ötlet, ugyan a műsorban nem voltak túl pontosak az arányok, de ennek biztosan utána nézek és kipróbálom. Amit viszont kipróbáltam és működik, hogy banán, körte, vagy bármilyen reggeli turmixot ezzel édesítek.

Blog_4

Blog_1

Mézes joghurt

Az arányok persze ízlés szerint illetve annak függvényében, hogy milyen ételhez használjuk, változhatnak. De körülbelül:

  • 250g natúr joghurt
  • 3 evőkanál (45ml) méz

Összekeverjük a hozzávalókat.

Ízlés szerint fűszerezhetjük egy kis fahéjjal, szerecsendióval esetleg fél kiskanálnyi friss reszelt, vagy szárított gyömbérrel. Sütemények, gyümölcsök vagy reggeli müzli/granola mellé kínálhatjuk.

Blog_3

Datolya mártás

  • 380 ml víz
  • 190-200g datolya
  • 100-120 ml frissen facsart narancslé
  • Egy csipet só

Magozzuk ki a datolyát, tegyük egy tálba a vízzel, és forraljuk fel, majd főzzük addig amíg puha nem lesz. Ez kb. 10 perc. Adjuk hozzá a narancsot és botmixerrel pépesítsük.

Blog_5

Megjegyzések:

  • Ez egy olyan recept, amit nem kell hajszálpontosan betartani. Tehetünk hozzá több-kevesebb vizet vagy narancslevet, attól függően, hogy mennyire folyós állagot szeretnénk.
  • A narancs mellé vagy helyette használhatunk egy kis citromot is, de abból elég egy kiskanálnyi.
  • Próbálkozhatunk más aszalt gyümölccsel, fügével, sárga barackkal, aszalt szilvával, stb.
  • Nagyon erőteljes íze van a krémnek, így önmagában egy kissé tömény. Adhatunk hozzá ízesítőket, pl. fahéjat (én is adtam hozzá), szerecsendiót, narancsvirág vizet, vagy narancslikőrt. Ne keveset, mert nagyon tömény, így egy késhegynyi fahéjat nem érzünk meg. Kb. fél kiskanálnyi kell bele.
  • Nagyon jó görög joghurttal, vagy mascarpone, illetve sajtkrémet kiegészítve vagy turmixok ízesítésére.
  • Elvileg botmixer nélkül, villával is össze lehet törni. Illetve ha szirupot szeretnénk, akkor nyomjuk át szitán a datolyát, azaz csavarjunk ki minél több vizet belőle.

Blog_6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s