Gourmet Fesztivál 2016

Az év egyik tanulsága, hogy ha a minden szempontból tökéletes gumicsizma 40%-os akcióban van, akkor azt meg kell venni. Nem pedig férfiakat is megszégyenítő logikus ellenérveket sorolni, hogy már nincs hova tenni, így se olcsó, és különbenis évente max. ötször venném hasznát (mondjuk akkor nagyon), és nem kell hősködni, hogy el tudom engedni. Bár nem tudom, hogy Bíró Lajos (Bock, Séf Utcája, Buja Disznók) gondolkodott e ilyenen, hogy milyen praktikus ruhadarabot hagyott a boltban vagy otthon, Őt egy üres kukás zacskóból rögtönzött esőkabátban láttuk. :)
Szóval idén is esett, most is esik, de a jó hír, hogy legalább monszunszerűen teszi mindezt az eső, így egy kiadós zuhanyt követően van esély pár kb. napsütéses órára. Ha mégse ilyen idilli a helyzet, akkor sok helyen be tudunk húzódni az asztalok fölé állított sátortető alá. És mindezt az alábbiak miatt érdemes megtenni.

Costes Burger volt az első, amit kóstoltunk. A burger zsömléje nem édes briós tésztából készült, és már abba beledolgozták a rukkolát, így nagyon mutatósra sikerült, benne krém és lazacsteak. Finom volt, de nem hagyott olyan mély nyomot bennünk, mint amire Tőlük számítottunk. Sőt, valójában itt el is vetettük a hamburgerevést, mondván szinte bármikor van lehetőségünk gasztro-burgerekre, és ide pont azért jöttünk, hogy olyan ételeket kóstoljunk, melyek nem ilyen triviálisan elérhetőek.

1_IMG_6255

Gourmet Fesztivál 2016 – Costes Burger

Úgyhogy belecsaptunk a rendezvény rázós részébe. A Borkonyha, villanykörtében tálalta a levest, melynek alján fehérrépa krém volt zöldségekkel, és sárgarépaleves a tetején. Ha ezt jól összeráztuk, részesei lehettünk a készítési folyamatnak, hisz mi magunk tettük meg az utolsó simításokat a levesen. Valamiért a Rázós leves nevet adták az ételnek…:) Azon kívül, hogy ennek hatalmas volt a funfact-ja, finom is volt, ahogy a szarvasos bao zöldségágyon. Ez utóbbi egy kicsit emlékezetett a tavalyi „paprikás csirkéjükre”, de ez nem vett el semmit az élvezetből. Ezt követően az Erhardt-nál ráztuk össze a zöldfűszeres szuvidolt szarvas kockákat a friss mangós salátával, némi nyüglődés után, hisz először a HotFishDog-jukat szemeltük ki, de annyit meséltek arról, hogyan készült a szarvas, és annyira jól hangzott, hogy visszakerült a helyére a mini kifli. Ami hasonló étel volt, csak tradicionálisan, azaz minden rázás nélkül fixen tálaltak, a Kistücsök szarvasborjú-kolbászmorzsa volt bodzaecetes salátával. Itt nem sajnálták a húst, és nagyon különleges íze volt, az egyik legérdekesebb étel, amit kóstoltunk.

Montázs3

Gourmet Fesztivál 2016 – Borkonyha

Anyukám Mondta idén újított. Eddig a foccacia-n mindig sonka, rukkola, burrata volt, a sonkát most lecserélték porkettára (malacsült néven), a burrata megmaradt és a tetejére pisztácia került. Szerintem remek húzás volt.

Montázs4

Gourmet Fesztivál 2016 – Anyukám Mondta

És itt volt egy kis pihenés. Ez idő alatt összefutottunk a Flying Culinary Circus tagjaival, akiket ezt megelőzően két nappal láttunk munkában, ami tényleg hatalmas élmény volt, így lassan erről is meg fogok emlékezni. Szinte mindent végigettek és végigittak, standról standra jártak, alig hagytak ki valamit. Számomra hihetetlen volt, hogy bevallásuk szerint szinte nap mint nap találkoznak számukra is új ételekkel és ötletekkel. A Tanti az oldalasát kimchivel és popcorn mártással tálalta, ez utóbbi pl. annyira tetszett nekik, hogy ki is nyomozták a know-how-t, illetve abban is egyetértettünk, hogy a Rosenstein tálalása sikerült a legizgalmasabbra. (Bár akkor Ők a Borkonyhát még nem látták.) A félbevágott üvegben a sóletnek mi se tudtunk ellenállni. A Viator spárgáját kóstoltuk együtt, és elismerő nyilatkozatok születtek. Ha jól emlékszem pénteken este repültek haza, így velük idén a fesztiválon már nem lehet találkozni, de talán egy év múlva…

6_IMG_6295FCC

Gourmet Fesztivál 2016 – Flying Culinary Circus civilben

A pihenés után jött a NOBU kóstoló tálja, jakab kagylóval, eredeti wasabival (nem zöldre festett tormával) és algával. Ez fut szasimi-kóstolótál néven. Részben nagyon finom volt, részben pedig számomra ez egy olyan étel, ami jelképezi, hogy miért megyek el erre a fesztiválra. Tényleg ízelítőt adott az étterem konyhájából és ízeiből, és abban a hitben jöttem el, hogy egy kicsit belekóstolhattam az igazi NOBU-ba. Ezt követően a desszertek előtt már csak az Innio marha káposzta kombinációra maradt hely, és ez egész jó zárás lett.

Montázs5

Gourmet Fesztivál 2016 – NOBU

A legtöbb mosoly egy helyen” győztese idén egyértelműen a KIOSK lett. Ott tényleg hihetetlen barátságos és vidám volt a hangulat, annyira, hogy fizetésnél megremegett a kezünk, hogy esetleg még hátha fér egy miniburger (de azt korábban megfogadtuk, hogy nem) vagy biztos jól csinálják a chevice-t, és az még light is, de maradt a végén a pisztácia meglepetés. Spoiler: szóval van benne egy kis piskóta, ami finom szaftos, aztán egy kis keserűs csoki, és jó vastagon a pisztácia krém. Tetejét briós chips és tojásnak álcázott zselé díszíti, amiből kibuggyan a finom mandarin krém. Hűűűű, ez nagyon ott volt.:) A másik édességadagot a Marangona-nál ettük. Ugyan cél volt olyan helyeket kipróbálni melyek nehezebben elérhetőek, és hát ez nekem nem lenne olyan nehezen elérhető, de valahogy még sose jutottam el hozzájuk, annak ellenére, hogy régóta kíváncsi vagyok milyen sütiket készítenek. Ezek után el fogok jutni.

11_IMG_6316-2

Gourmet Fesztivál 2016 – KIOSK pisztáciás meglepetés

10_IMG_6324

Gourmet Fesztivál 2016 – Marangona

Amit nem kóstoltunk (mert még nem voltak készen) és ezt nagyon sajnáltuk az a Célpont és az Egy Füst Alatt BBQ. Ez utóbbi – mondjuk így – egy POP UP hely, azaz nincs éttermük. A sertésoldalasokat hosszan pácolták, ezt követően legalább négy – öt órán át lassan sütötték, majd körülbelül két órán át pihent a hús mire kínálták. Szerintem elképesztően finom lehetett.

4_IMG_6285

Gourmet Fesztivál 2016 – Egy Füst Alatt BBQ

5_IMG_6288

Gourmet Fesztivál 2016 – Egy Füst Alatt BBQ

Aztán pedig vannak azok a helyek, amiket azért nem néztünk meg, mert bármikor lehetőségünk van kipróbálni őket, sőt valójában jól is ismerjük őket. Így pl. a Hold utcai piac gasztrotábora (Buja Disznók, A Séf utcája, Moszkva tér, Szabó Győző féle Steamboo) kimaradt. Ahogy többek mellett sajnos kimaradt a Pomo d’Oro pedig desszertjük extrém jól hangzott, illetve a Robinson étterem is, amire azért voltunk kíváncsiak, mert már tényleg nem csak az extra benne, hogy a város egyik legszebb helyén van, hanem egyre jobban fejlődik a konyhájuk is.

Borokat most az én személyes kedvencemnél Szent Tamás Pincészetnél kóstoltunk majd ezt követően Szokolai Máténál éreztük magunkat a legjobban, aki a 2HA pultnál volt, és az aBorbolt kötődik most a nevéhez. És nem csak azért éreztük jól magunkat, mert addigra mát több pohár boron túl voltunk.

Szóval mindenkit bíztatni tudok, hisz a sok finomság mellett hétvégén vannak a legjobb programok, és élménybeszámoló a Bocuse d’Or európai döntőjét megnyert csapattal.

Dress code: gumicsizma, esőkabát. :)

2_IMG_6259

Gourmet Fesztivál 2016 – COSTES

8_IMG_6290kistucsi

Gourmet Fesztivál 2016 – Kistücsök

Montázs2

Gourmet Fesztivál 2016 – Borkonyha

7_IMG_6283

Gourmet Fesztivál 2016 – Céltorony

Montázs8

Gourmet Fesztivál 2016 –  Rosenstein

3_IMG_6266

Gourmet Fesztivál 2016 – Borkonyha

Montázs9

Gourmet Fesztivál 2016 – A belépőhöz járó miniburgerek

12_IMG_6313

Gourmet Fesztivál 2016 – Innio

Montázs6

Gourmet Fesztivál 2016 – Marangona

9_IMG_6292

Gourmet Fesztivál 2016 – Viator Apátsági Étterem és Borbár

Montázs7

Gourmet Fesztivál 2016 – Rosenstein

13_IMG_6298

Gourmet Fesztivál 2016 – Erhardt

Montázs1

Gourmet Fesztivál 2016 – Costes

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s