Epres túrómisu

Most, hogy május közepén farmer és ing helyett még mindig kabátban és pulcsiban járok, miközben azon sopánkodom, hogy mégiscsak hiányzik egy gumicsizma a szekrényemből, valahogy csak kikerült egy frissítő pohárdesszert a konyhából.

Blog_IMG_5944

Az édesség ötletét a megmarat túró adta, és az, hogy végeztem egy kis alakítást a blogon. Mikor a Breton torta fotóihoz jutottam, ott egy kicsit leragadtam. Részben kedvelem a képeket, amik arról az édességről készültek, részben pedig mindig elbűvöl, hogy egy annyira alap sütemény, mint Breton, hogy lehet annyira finom. Este tízkor mindössze azért nem estem neki megcsinálni, mert hiányoztak a polcról némi alapélelmiszerek, úgymint liszt és cukor.

blog mont 1

A desszerthez nincs szükség egy egész adag bretonra, sőt ha esetleg megmarad, akkor pont jól használhatóak a már kevésbé friss szeletek. De jó hozzá a kedven piskótánk, kevert tésztánk, és tökéletesen működik bolti babapiskótával is.

blog_IMG_5919

Hozzávalók 4-6 pohárhoz:

  • 70g méz (az eper édességétől függően egy kicsit több vagy kevesebb)
  • 400g eper
  • 250g túró
  • 200 ml tejszín, habbá verve
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 20g kandírozott citrushéj (narancs és citrom vegyesen)
  • 1 citrom vagy lime héja
  • 40 pisztácia (elhagyható)
  • 250g mascarpone
  • 6-8 db babapiskóta, egyéb piskóta vagy kevert tészta, vagy breton torta

Díszítéshez: Néhány szál friss menta vagy bazsalikom, friss eper.

  1. lépés

Az epret mérettől függően felezzük vagy negyedeljük, összefőzzük a mézzel úgy, hogy ne legyen teljesen lekvárszerű az állaga, hanem kissé tartsa meg a formáját. Ez bő 5 perc. Tegyük félre hűlni.

  1. lépés

A tejszínt verjük habbá, 1-2 evőkanál cukorral. A túrót keverjük krémesre és dolgozzuk hozzá a mascarpone majd a tejszín felét. Keverjük hozzá a citromhéjat, pisztáciát ha használunk, és a kandírozott gyümölcsöket. Ízlés szerint adjunk hozzá 1-2 evőkanál mézet vagy cukrot. A maradék tejszínt és mascarponét keverjük össze, adjuk hozzá a vaníliát és szintén ízlés szerint ízesítsük 1-2 evőkanál cukorral.

  1. lépés

A rétegezéshez helyezzünk a pohárba egy réteg süteményt, epret, turóhabot, ismét kevés epret és tejszínhabot.

Változat: Az eper egy részét (kb. harmadát) a tejszínes mascarpone krémhez turmixolhatjuk, és így rétegezhetjük.

blog_IMG_5929blog mont 4blog_IMG_5912blog mont 2Blog_IMG_5967blog mont 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s