Flying Culinary Circus

A 2016-os év 19. hete a finom ételek heteként vonult be a naptárunkba. Ezen a héten kóstolgattunk a Gourmet Fesztiválon, részt vettem a Maki Food Keleti gombócok kurzusán, a hét legnagyobb híre, hogy Széll Tamás és Csapata nyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét, ezek után ezt a hetet mi mással, mint egy jó cukrászdával illet zárnunk. Ugyanakkor számomra a hét kezdete volt a legnagyobb élmény.

FCC_6085-2

FCC_mont3

A Norvég Nagykövetség szervezésében, került megrendezésre a Norvég halak, magyar borok ünnepe, melynek egyik célja a norvég halak népszerűsítése. Részben az éttermek, részben pedig a lakosság körében, hisz már akár a Metróban, MOM Spár-ban, Budagyöngyében a halasnál, akár a Budaörsi Halpiacon (The Fishmonger) elérhetőek a lazacok, tőkehalak, laposhalak és társaik. A helyszín az Aria hotel High Note SkyBar volt, és akiket felkértek, hogy bemutassák milyenek is azok a norvég halak, a norvég Flying Culinary Circus három tagja, akikhez tiszteletbeli tagként, erre az alkalomra csatlakozott Ferencz Gábor, a High Note SkyBar séfje.

FCC_IMG_6084

FCC_IMG_6094

Aria – High Note SkyBar

A norvég formáció 2005-ben alakult, azt követően, hogy New Yorkban, a Central Parkban egy eseményre voltak hivatalosak, ahonnan a vacsora vendégek késtek. Ők pedig csak vártak, borozgattak, még tovább vártak, … és mire a vendégek megérkeztek addigra a néhány pohár bor feloldotta az eddig elfojtott humorérzéküket, és egy hihetetlen jó hangulatú spontán esemény kerekedett a formális vacsorából. Az egyik vendég ekkor ihletett kapott, és máris jött az újabb meghívás. Ezen az úton elindulva az elmúlt tíz év alatt legalább ötven országban főztek rendezvényeken, vendégül látták a norvég királyi családot, asztaluknál ült többek között Shakira, Eva Longoria, a Depeche Mode, illetve részt vesznek helyi (értem ez alatt, hogy norvég) gasztronómiai fesztiválokon. Beindították a Flying Culinary Tv-t, azaz rövid videókon jelentkeznek receptekkel, poénokkal, már ha otthon vannak, hisz Mathias Spieler Bugge a kérdésünkre úgy becsülte, hogy évi 150 napot töltenek a világ egy, az otthonuktól távoli pontján.

FCC_mont10

Tíz év távlatában, és így, hogy már a harmadik x körül vannak a srácok, azt tervezik, hogy egy kicsit változtatnak a koncepción. A mottójuk szerint nem arról szól a munkájuk, hogy milyen híres embereknek főznek, hanem arról, hogy megmutassák, hogy főzni, közösen enni igenis élvezet. Azt mesélték állati jó dolog ejtőernyővel az égből pottyanni egy eseményre, vagy a tengerből búvárkodva kijönni, és úgy bemutatni a halakat, de ezek a show elemek nem annyira triviálisak, így rengeteg időt kell gyakorlásukra fordítaniuk. Szóval ezekből egy kicsit visszavesznek, és még több figyelmet fordítanak az ételekre. Rosszmájúan mondhatnánk azt, hogy na akkor végre főzni is megtanulnak és nem csak show elemekkel kápráztatják a népet. De az a helyzet, hogy főzni állatira tudnak. Fiatal koruk ellenére mindegyikük neves, akár Michelin csillagos éttermekben dolgozott, sőt egyikük tagja volt annak a csapatnak, amelyik Charles Tjessem oldalán 2003-ban elvitte a kupát a Bocuse d’Or a világversenyén. Annak ellenére, hogy a net alapján úgy tűnik négyen alkotják a csapatot, nemrég bővültek, és már öten vannak a fronton. Ők azok:

FCC_mont2

Flying Culinary Circus és a Tiszteletbeli Tag. Balról: Michael Valborgland, Ferencz Gábor, Mathias Spieler Bugge, Jorgen Kramprud Arnesen

Mathias Spieler Bugge – elsősorban a levesek és szószok szakértője, aki azt mondta, ő a legjobb képű srác a csapatban, és az egyik legfinomabb levest főzte erre az estére, amit valaha ettünk. Erre a két állítására azóta se találtam ellenérveket.

Jørgen Kramprud Arnesen – Ő a zöldséges ételekben a legprofibb, így ha valakitől tanulnom kéne, lehet, hogy Őt választanám.

Michael Valborgland – Ő a csapatban a főszakács már ha a headshef-nek ez a tökéletes fordítása, a legújabb tag, és aki a legtöbbet mesél.

FCC_mont7

Michael Valborgland és az általa készített Smokey

Akik most nem voltak itt:

Hans Kristian Larsen – a hússpecialista

Trond Svendgård –  a halak szakértője, illetve Ő volt a 2003-ban a Bocus d’Or-on aranyérmet nyert csapatnak egyik tagja.

A High Note SkyBarban ezen az estén a helyszín három különböző helyén három asztalt állítottak fel, ahol a norvég ételeket kóstolhattuk, és körbejárt egy pincér aki a magyar menüt, Ferencz Gábor gulyás levesét, paprikás csirkéjét kínálta, ami már abszolút modern felfogásban készült. Aki pont összefutott ezzel a pincérrel, dicsérte, én a hazai felhozatalból csak az utolsó somlói galuskát tudtam megszerezni. Nagyon szépen volt tálalva, nem klasszikusan, hanem inkább egy kicsit tiramisu-like lett, de elképesztően finom volt.

FCC_IMG_6176

Aria Hotel – somlói galuska

A halas ételek kapcsán – mint mindig – most is féltem egy kicsit, hisz konzervatívan állok hozzájuk, azaz annak ellenére, hogy sok halas ételt kedvelek, akad olyan is, ami kapcsán még a kóstolásra is képes lennék nemet mondani. Így nálam valóban mérhető az a kockázat, hogy bárki, bárhogy is készíti, bármilyen jóképű, nem fog ízleni. Itt az ételek az előétel, esetleg a party falatok kategóriában mozogtak, így volt olyan pillanat mikor azt gondoltam, sőt mondtam, hogy valószínűleg nem ez az alakalom mikor kifeszítették a teljesítőképességük határait. És ez biztosan igaz is, de még így is, olyan ételeket ettünk, amelyek teljesen elbűvöltek. Egy fogást leszámítva fine dining volt a javából.

Három asztalnál zajlottak az események:

Az egyiknél Ferencz Gábor és Mathias Spieler Bugge által készített ételeket szolgálták fel. Ferencz Gábornak egy klasszikus norvég étel party változata jutott. Az eredeti étel posírozott lazac tejföllel, uborkával és főtt burgonyával. Ez volt az egyetlen fogás, ami házias volt, nagyon finom és amit hasonlóan jól otthoni körülmények között és el lehet készíteni. És most jön az igazán izgalmas rész:

FCC_mont4

Ferencz Gábor – Norwegian Classic

Mathias Speiler Bugge egy Good Karma Soup névre keresztelt, ázsiai levest készített, aminek jellege inkább a pho leveshez hasonlított. Az alaplevet hús nélkül, pusztán zöldségekből készítette, jó sok halszósszal (ezt Ázsiában a só helyett használják, és ugyan nem csak sóz, hanem ízesít is, de nem lesz tőle az ételnek tömény hal íze). Használt még thai citromfüvet, szerintem kaffir lime levelet, enyhén megvoltak az édes ízek, és egy jó adag lime lé tette a levest pikánssá, frissítővé, könnyedé. Szójababcsírával, korianderzölddel, és nyers lazaccal tálalta, ami kisség megfőtt a leves melegétől. Nekem ez volt a személyes kedvencem. Ismerem a pho-t, az ázsiai leveseket, és ez a változat visszahozta ezt az érzést, de mégis beletett egy számomra eddig ismeretlen, és nagyon kellemes csavart.

FCC_mont5

Mathias Spieler Bugge – Good Karma Soup

FCC_IMG_6153

Mathias Spieler Bugge – Good Karma Soup

Michael Valborgland egy professzionális konyhai technológiával állt elő, Ő a 45 fokon hőkezelt lazacszeleteket melegen füstölt. Egy nagy tál volt letakarva fóliával, beengedte a füstöt és úgy pihent a hal tálalás előtt. Mindezt kevés uborkával, retekkel, mikrosalátával, és avokádó krémmel tálalta. Viszont ami csavar volt, hogy egy kis panírt tett a hal tetejére, ahol a morzsát sóval és koriandermaggal ízesítette. Ennek és a füstöléses technikának köszönhetően kijött egy olyan ízvilág, amihez hasonlót még nem nagyon éreztem. Ez az íz volt az ami, legjobban megragadt bennem, annyira, hogy még este otthon is motoszkált a számban, a fejemben és az érzékeimben.

FCC_mont6

Michael Valborgland – Smokey

Jørgen Kramprud Arnesen – lazac sashimit kínált saját késztésű ponzu szósszal. A sashimi mindig valamilyen nyers halételt jelöl, a ponzu pedig egy klasszikus japán szósz, aminek fő összetevői között szerepel a rizsbor, rizsecet, hal, melyet összefőznek, leszűrnek majd valamilyen citrussal ízesítenek, pl. citrommal vagy juzuval. Ő egy kanálra rakott egy vékony szelet nyers lazacfilét, meglocsolta ponzu szósszal, almás wasabit tett a tetejére, és bébisalátával díszítette. Nagyon látványos volt, és nagyon trükkös volt az ízélmény is. Először volt egy kis hal íz, ami szépen ment át enyhén savanykásból a kellemesen fűszeresbe, és a végén pedig az édes ízek érződtek. Fantasztikus volt, ahogy az egy kanálnyi falat így végigutazott az ízek palettáján. Ilyenkor jön rá az ember, hogy mekkora szakmai tudást lehet csempészni egy kiskanálba. Így a három étel közül ez volt az, ami legváratlanabb élményt adta, és a legjobban elvarázsolt.

FCC_mont1

Jorgen Kramprud Arnesen – The Asian

FCC_IMG_6166

Jorgen Kramrud Arnesen – The Asian

A desszert enyhén gyömbéres creme brule volt, fagyasztott eperrel. De nem ám akkor kapták ki a mélyhűtőből, hanem jött a magic, és folyékony nitrogénnel fagyasztották a gyümölcsöt látványosan pillanatok alatt. Bár erre a technológiára Heston Blumenthal azt mondta, hogy folyékony nitrogént simán rendelhetünk a netről közvetlen az otthonunkba, ha le akarjuk nyűgözni a vendégeket, én mondjuk ebben a szituációban hamarabb asszociáltam arra, hogy a szomszéd rámhívja a tűzoltókat.

FCC_mont9

Creme Brule

Bár nem ez volt az első fine dining élményem, de biztosan a meghatározó gasztro élmények között van a helye. Egy jó filmhez tudnám hasonlítani. Amit mikor néz az ember, tetszik neki, gondolatokat ébreszt benne, és miután vége, még mindig a hatása alatt van, és percekkel, órákkal, esetleg napokkal később alakul a véleménye, a gondolatai. Térben és időben elválva Michael és Mathias is azt mesélte, hogy ázsiai konyha az egyik kedvencük, és az, ami leginkább inspirálja őket. Ez érezhető is volt a menün. Michael szerint az ázsiaiak az ételek ízesítéséhez sokféle fűszert használnak, és a mellett, hogy ez rengeteg lehetőséget ad, ugyanennyi kihívást is rejt magában, hogy ezeket a hozzávalókat úgy használjuk, hogy egymással tökéletes harmóniában legyenek. Ami tényleg nem egyszerű. Ezen az estén elhittem, hogy Ők képesek rá.

FCC_IMG_6192

FCC_mont8

Pár nappal később kb. civilben összefutottunk velük a Gourmet Fesztiválon. Fel nem merült, hogy meg fognak minket ismerni, ehhez képest integettek, mosolyogtak, odajöttek egy kicsit beszélgetni, és együtt kóstoltunk egy ételt. Kedvesek, közvetlenek voltak, szóval köszönöm a meghívást a Norvég Nagykövetségnek, és várjuk Őket vissza.

FCC best_IMG_6297_2

FCC_IMG_6196

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s