Comte soufflé – Tour de France Moirans-en-Montagne / Berne

Moirans-en-Montagne / Berne

Mindenki tudja, hogy ha valaki bármilyen – pl. gasztro – blogot ír, az adott téma többnyire az életének és figyelmének mindössze egy szelete. Ezen felül ott a család, ismerősök, munka, egyéb hobbik és érdeklődések. Ez természetes. Ennek ellenére igen sokat kellett volna gondolkodnom, mire magamtól eljutok oda, hogy némely blogos Kolleginának az egyik hobbija, pont a Tour de France követése.

blog_1_IMG_8000

Nem is amatőr szinten művelik, hanem ismerik a szakaszokat, a nehézségeket, szinte mindenkiről tudják, hogy kicsoda, milyen eredményeket ért el eddig, és együtt dobban a szívünk, hogy Alberto Contador (ebben a klubban csak így hívjuk: Berci) karja meggyógyuljon és eredményesen tudja folytatni a versenyt. Chiliitől tudom például azt, hogy a verseny előtt a hardcore rajongók végigbicikliznek bizonyos szakaszokat, sokszor a legújabb csillagászati árú, biciklijükkel, olyanokkal amilyenek még a versenyzőknek sincsenek. (Ennek itt pont nem a pénzhiány az oka, hanem az, hogy a versenyzők olyan kerékpárral induljanak, amit már jól ismernek, amivel már összeszoktak.) Fura, de ahogy érzékelem a lányok lelkesedését, valami ragad. Megnéztem néhány videót a versenyről, vagy mikor kapcsolgattam a TV-t nem nyomtam tovább mikor megláttam a Tour de France közvetítést, és tényleg van benne valami. Hihetetlen hangulata van annak, ahogy az emberek fantasztikus tájakon bicikliznek, és elképesztő energiák szabadulnak fel, ahogy a tömegek mennek ki szurkolni, és próbálnak egy rövid szakaszon futni a versenyzők mellett, tapsolnak, kiabálnak, és bíztatják őket. Én se bánnék egy olyan napot ahol kimegyek szurkolni – mondjuk Bercinek – aztán túrázni egy jót és a végén pedig valami helyi specialitást követően egy francia desszerttel csillapítanám az éhségem. Bármelyik szakaszon.

Ebből a rajongásból egy fantasztikus, és nagyon értékes projekt született. Ahogy halad a verseny szakaszról szakaszra, Magyarország maroknyi gasztroblogos versenyzője, úgy főz le napi egy receptet, az adott régió ételeiből. Pontosan onnan, ahol épp javában zajlik a verseny. Ez a Tour de Serpenyő. Én magam nem bírnám ezt az ütemet, de most a Moirans-en-Montagne-tól Berne-ig tartó szakaszra beugrottam. Ez a Jura régióban található, amiről egyszer már szó volt itt a Mont d’Or sajt kapcsán. Most pedig a régió még híresebb sajtja a Comte adta az ötletet, hogy erre a szakaszra egy tipikus francia fogást hozzak a soufflét, melyet itt leginkább ebből a sajtból készítenek.

Blog_3

És, hogy a versenyt se hagyjuk szó nélkül, az én szakaszomnak (2016/07/18) az a különlegessége, hogy a versenyzők itt hagyják el Franciaországot és lépik át a svájci határt. A mai napon 209 km-t kell biciklizniük sík szakaszon.

Tdf_térkép

Forrás: Tour de France

Szóval ma kezdhetjük a szurkolást, annak tükrében, hogy mi történt vasárnap (2016/07/17). Ma a rajt után ahogy lenni szokott „azonnal megindultak a támadások az első emelkedő csúcsáig mindössze Rafal Majka (Tinkoff) és Ilnur Zakarin (Katusha) kettősének sikerült ellépnie, előző be is gyűjtötte a pontokat. Ezt követően viszont egy igencsak nagy létszámú elmenés alakult, melybe pontosan harminc kerékpáros keveredett bele, közte olyan nevekkel, mint Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Vincenzo Nibali (Astana) vagy éppen Daniel Navarro (Cofidis).

A második hegyi hajrát Thomas Voeckler (Direct Energie) zsebelte be, míg a harmadik során Serge Pauwels (Dimension Data) volt a legszemfülesebb, viszont Majka mindkét alkalommal gyűjtött pontokat, s mivel a pöttyös trikós Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) nem került bele a szökésbe, így a lengyel bringás ráment a hegyi összetettre. A Grand Colombier első mászásakor darabjaira hullott a szökevénycsoport. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Jarlinson Pantano (IAM Cycling), Vincenzo Nibali (Astana) és Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) kvartettje menekült előre, ám túlságosan sokáig nem tudták tartani előnyüket, a hegy végéhez közeledve ismét Majka és Zakarin akciózott. A kiemelt kategóriás hegyre Majka ért fel elsőként ezzel átvéve a hegyi összetett első pozícióját.

Lejtmenetben Jarlinson Pantano (IAM Cycling) és Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) kettőse érte őket utol, ám Alaphilippe és Zakarin is technikai gondokkal küszködött, így a Colombier második mászásakor már csak Majka és Pantano kettőse volt az élen. Majka az utolsó hegyi hajrát is megnyerte, ám Pantano egy fantasztikus lejtmenetet produkálva előbb megfogta, majd a hajrában le is sprintelte őt. A szakaszt tehát a kolumbiai Jarlinson Pantano (IAM Cycling) nyerte Rafal Majka (Tinkoff) és a szökésből elől maradó Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) előtt. „

És ami fontos még, hogy Berciről itt azért nem esett szó, mert balesete miatt sajnos feladni kényszerült ezt a versenyt, és az olimpiát is. Viszont reméljük augusztus 20-ra valamelyest felépül, és a Vuletán viszont láthatjuk.

Azt, hogy belecsöppentem a Tour de France világába, és rengeteg soft infó birtokába jutottam, elsősorban Chilii és Csokinak és Dalla Cucinának köszönhetem. A mai naprakész információt a versenyről pedig a velo.hu jóvoltából tudtam ilyen pontosan szállítani.

Hozzávalók:

  • 300 ml tej
  • 30g vaj (2 evőkanál) + a formák kikenéséhez még kb. 1 evőkanálnyi
  • 30g liszt (3 evőkanál)
  • Só, bors,
  • negyed kiskanálnyi szerecsendió
  • 3 tojás szétválasztva
  • 160g comte sajt (reszelve)
  • 1-2 kiskanál dijoni mustár (elhagyható)
  1. lépés

Kissé melegítsük fel a tejet, és készítsünk besamelt. Azaz: Közepes fokozaton a vajat melegítsünk meg egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet, keverjük pár percig, majd öntsük hozzá a meleg tejet, sózzuk, borsozzuk és reszeljük hozzá a szerecsendiót. Ezt követően addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. (Ez kb. 5-7 perc, illetve ha nem vagyunk elég gyorsak, itt érdemes lehet kézi habverőre váltani.) Tegyük félre hűlni egy kicsit.

  1. lépés

Míg hűl a besamel, a tojások fehérjéből verjünk kemény habot, keverjük a besamelhez a sajtot, a mustárt ha használunk és ha már langyos, adjuk hozzá a tojások sárgáját, és a tojások fehérjéből egy keveset (max. a harmadát). Majd jól keverjük el. A maradék fehérjét pedig óvatosan forgassuk a tésztához.

  1. lépés

Vajazzunk és lisztezzünk ki 4 ramekin formát, osszuk el bennük a tésztát, és 220 fokon kb. 12-15 percig süssük. (Ha nem kis formákban készítjük, hanem egy nagyobban akkor a sütési időt növelni kell, kb. 20 percre.)

Ezt az ételt egy egyszerű, ám tipikus francia salátával tálaltam. Vettem egy fej salátát, most adtam hozzá egy kis paradicsomot, és a maradék kapri bogyót. Öntetnek pedig a franciák alap salátaöntete a vinegrette volt. Ehhez körülbelül 1dl olívaolajhoz adtam egy-két kiskanál borecetet, két kiskanálnyi dijoni mustárt, sót, borsot.

Blog_2

Megjegyzések:

  • Sajnos comté sajtot nem mindenhol lehet kapni, és nem is olcsó. Én egyébként egy közepesen érleltet kértem, ami elég aromás volt. Mivel Jura régió átível Svájcba is, ezt az ételt Gruyére sajttal is szokták készíteni.
  • Ha egyiket se kapunk, mindenképp karakteres sajtot válasszunk, és bár ezzel a lépéssel elhagyjuk Franciaországot és Svájcot, de adhatunk hozzá parmezánt is.
  • A soufflé frissen, közvetlen sütés után finom. Ha úgy érezzük, nem ennénk meg az egészet, inkább ne süssük meg, a nyers tészta kb. 2-3 napig eláll a hűtőben. Sütés után egyébként elég hamar összeesik, de ettől az íze még finom marad.
  • Az eredeti comte sajtos verzióban nem nagyon találtam mustárt, ugyanakkor más sajt souffléknál igen. Mindkét változattal kipróbáltam, és mindkét verzió finom volt.

Homebisztro a facebookon is megtalálható.

blog_4_IMG_8018

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s