Szilvás süti

Mikor menjünk strandra, szombaton vagy vasárnap? Mindegy. Na de mégis? Melyik nap milyen idő lesz? Egyforma. Jó, akkor menjünk vasárnap. Indulunk? Hát nem tudom. De megbeszéltük. De baromi nagy esőfelhő van fölöttünk. Nem baj, nézd meg a radart, északra tart, ez el fog menni Budapest felett. Menjünk akkor, ha már nem csak a virtuális valóságban ment el észak felé Budapest felett, hanem úgy igaziból is. Addigra késő lesz. Remélem nem bánjuk meg, hogy befizettük a belépőt, délben sötétedik, bármit is mutat a radar. Huszár Krisztián főz, most többminden van mint múlt héten, pörkölt is, együnk. Most ettünk, nem vagyok éhes, és már tényleg nem bírok több húst enni. De ez hamar elfogy és Krisztián egyet félre tett nekünk. Jó egyél, a tiédet majd megkóstolom. Szent Habakuk, hogy lehet ennyire jó egy pörölt???!!! Grilleztem. (Grillezte a pörköltet.)

blog_2

Mégis tudok enni, vegyünk még egyet. Tényleg csak bankkártyát hoztál? Igen. Akkor így, hogy ittam egy hosszúlépést még egy pörire pont van pénzünk, és marad 160 forintunk. Nem baj legalább spórolunk, ez most határozott célom. De múlt héten is csak kp-ban lehetett itt fizetni, miért nem hoztál több pénzt? 2016-ban egy hét alatt simán lehet telepíteni egy POS-t, honnan tudtam volna, hogy még mindig nincs? Elég depressziós a szürkületben és ennek ellenére hatalmas tömegben strandolni. Menjünk be a meleg vízbe. Menjünk, de itt se vidámabb. Most száradjunk le. Próbáljunk. Találtam egy süti receptet, este megcsinálom. Rengeteg benne a fahéj, és alma helyett szilvát teszek bele. Rendben. Fürdünk még? Szerintem nem, nem érzed most annyira jól magad itt. De ha már megvettük a belépőt éjfélig maradunk. Jelezte az időkép, hogy egy órán belül zivatar jön, látod itt mutatja a radar. Zivatarban nem jó strandolni. Erre nincs ellenérvem. Akkor menjünk. Nincs cukor, még annyi se amennyire leredukálnám azt a kereskedelmi mennyiséget, amit egy pici tepsi sütibe ír. Nem baj, lemegyek a kisboltba. Már nyersen is finomnak tűnik, szerintem megtartjuk a receptet. 30-35 perc a sütési időt ír, aztán ehetjük. Mintha kezdene kisütni a nap. De a radar szerint amit a strandon emlegettél kb. most kéne  ideérnie a zivatarnak. Ja-ja, de még nem ért ide, kicsit késik. A zivatar késik ahhoz képest amit a radar mutat róla, értem. 50 perc után a sütemény halmazállapota már mutat olyan jeleket, amitől elhiszem, hogy egyszer tényleg meg fog sülni. Addig kávé, tea.

IMG_8576 face

Fagyi jó lenne hozzá, van? Nincs. És tejszínhab? Az sincs. De volt. Igen, volt. Elhúzom a függönyt és bekapcsolom a légkondit, mert melegem van. Hát ez se a zivatar jele. Kimegyek a nyuszihoz az erkélyre. Itt úgy tűnik mintha a történelem során soha nem lett volna felhő a város felett. Igen, feloszlott. Nem reagálom le. Nyugi nem égett oda, a tetején fahéjas cukor van, attól sötétbarna. Nagyon jó a süti, finom fahéjas, szaftos, nekem a joghurtos öntet nélkül is bejön, de nem fotogén. Hát nagyon nem. Majd szép tányérra teszem, attól hátha jobban elhiszik, hogy valójában ez sokkal jobb, mint amilyennek kinéz. Tényleg fél tepsivel megettünk? Most pont fél tepsivel van, szóval kijön a matek. Ha kihűlt jobban néz ki. De már alig van. Holnap munka után ismét lefotózom, ne vigyél a munkahelyedre. De viszek, jó az a kép ami van. Igen, szép rajta a tányér. 23:50, megjött a zivatar. Még strandolhattunk volna egy kicsit.

blog_IMG_8627

Hozzávalók:

  • 75g + 120g fehércukor
  • 2+1 teáskanál fahéj vagy részben mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál rum vagy egyéb alkohol (elhagyható)
  • 185g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 2 tojás
  • 180 ml tej
  • 140g vaj olvasztva
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • kb. 600-620g szilva (vagy egyéb gyümölcs pl.: kb. 3db: alma, körte, barack, banán) feldarabolva

A tálaláshoz adhatunk még tejszínhabot, vaníliát vagy egyéb fagyit, mézes joghurtot vagy vaníliás creme fraiche-t.

  1. lépés

Keverjük el a 75g cukrot a 2 teáskanál fahéjjal. Ebből tegyünk félre kb. két evőkanálnyi fahéjas cukrot, a maradékot pedig forgassuk össze a darabolt gyümölccsel és az alkohollal ha használunk.

  1. lépés

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szerecsendiót, tojásokat, tejet, vajat, vaníliát és a maradék 1teáskanál fahéjat.

  1. lépés

Egy tűzálló (kb. 18×25 cm vagy kb. 20 cm átmérőjű) tálat vajazzunk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. Alsó rétegként helyezzük el a gyümölcsök felét, majd öntsük rá a tésztát, és a tetején osszuk el a gyümölcsök másik felét, és szórjuk rá a félretett 2 evőkanálnyi fahéjas cukrot. 180 fokon kb. egy órán süssük, de félidőben ellenőrizzük.

blog_1

Megjegyzések:

  • A sütési idő eredetileg 30-35 perc lenne, de nekem bő 60 perc alatt sült meg 180 fokon. Ez függ attól, hogy milyen gyümölcsöt használunk és az mennyi levet ereszt. Így 30-35 perc után, már érdemes ránézni, aztán pedig folyamatosan, a sütemény közepénél tűpróbával ellenőrizni.
  • A süteménynek teljesen más íze és jellege van, még langyosan, és hidegen. Szerintem mindkét verzió finom.
  • A tészta a 110g cukorral nem nagyon édes. A szilvás verzióban ez pont jó volt így, hisz a gyümölcsnek volt annyira édes és intenzív íze, hogy együtt tökéletesek voltak. De ha édesebb sütiket kedvelünk, vagy kevésbé édesek a gyümölcsök tehetünk a tésztába további 20-30g cukrot is.
  • A tálat nem feltétlen kell kibélelni sütőpapírral, de érdemes, mert a gyümölcs ugyan nem ég oda, de lesül az aljára, és kihívás mosogatni embernek is, és gépnek is.
  • Jól mutat, ha kisebb tálakban készítjük, ekkor a sütési időt csökkenteni kell.
  • Forrás: Donna Hay alapján

IMG_8611k

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s