Mézes joghurtos fagyi olívával

II in I – fagyi és tortakrém egyben

Szóval ott van benne az az olíva olaj, ami talán félelmetesen hangzik. De ha onnan nézzük, hogy az olaszoknál állítólag előfordul, hogy masszívan locsolják vele a vanília fagyit, akkor már inkább egy visszafogott receptről van szó. Tény, hogy egy finom, tavaszias, és tényleg jó minőségű olívaolajat használtam, ami nagyon érdekes ízvilágot hozott össze a mézzel. Mindezt a nélkül, hogy kóstoláskor megmondanánk, hogy ebben bizony olaj van. Egyúttal ez egy multifunkcionális alapanyag. Nyáron mélyhűtőbe rakva, kiváló fagyinak, leginkább idénygyümölcsökkel (barackkal imádtam) egyéb hűvösebb időszakokban pedig egy egyszerű krémnek lehet készíteni, ami lehet pohárdesszertek alapja, tortákra, süteményekre használhatjuk egyszerű krémként.

Blog_1_IMG_7896

Hozzávalók:

  • 750g natúr joghurt
  • 500g mascarpone
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 110g méz
  • 2 evőkanál porcukor
  • 150g natúr zsíros joghurt
  • 2 kiskanál vanília kivonat
  • 1 lime héja és kb. 1-2 kiskanál a levéből
  • 12g olíva olaj (kb. 2 evőkanál)

Tálaláshoz:
Kevés idénygyümölcsöt szeleteltem a fagyira, meglocsoltam egy kis mézzel, és szórtam rá kevés fahéjat. De adhatunk hozzá pirított diót, fűszeres cukros mandulát, vagy aprított törökmézet.

Kiegészíthetjük még:

  • Volt, hogy  krémbe kb. fél tonkababot reszeltem
  • Ehhez felkockáztam kb. 40g tejcsokoládét (ekkora mennyiséget nem volt értelme olvasztani, ha lett volna itthon 100g, akkor olvasztottam volna.
  • Érdemes pürét készíteni gyümölcsből, vagy lekvárt adni hozzá, hogy márványos legyen.
  • Tejkaramella vagy dulche de leche is jól megy hozzá akár bolt, akár saját.
  • Magvakkal amiket kedvelünk.
  1. lépés

A 750g joghurtot egy muszlim kendőbe tesszük, a kendő végeit összecsípjük és felakasszuk egy fakanálra vagy a hűtő egyik rácsára lógni. Vagy a kendőt (benne a joghurttal) együtt fektessük egy tésztaszűrőre. Tegyünk alá egy mély tálat, ahová a joghurtból ki tud csöpögni a víz. Lehetőség szerint egy éjszakán át, de legalább 4 órán át hagyjuk csepegni. Az így keletkezett vízre nem lesz szükségünk.

  1. lépés

Keverjük össze az így kapott sűrű joghurtot az összes többi hozzávalóval.

  1. lépés

Ha van fagyigépünk, akkor innentől rábízhatjuk a feladatot. Ha nincs (ahogy nekem sincs), akkor tegyük egy műanyag tálba, majd a mélyhűtőbe. Ez esetben viszont 2-3 óránként jól keverjük át, különben inkább parfé lesz belőle, mint krémes fagyi.

Ha használunk pl. lekvárt, csokit vagy karamellt és azt szeretnénk, hogy márványos legyen, akkor ne a többi hozzávalóval keverjük át, mert akkor  a több keverés következtében homogén lesz.  Hanem adjuk hozzá akkor mikor már félig megfagyott a krém.

Blog_f4

Blog_2_IMG_7896

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s