Paradicsom Salsa

A salsa eredeti jelentése (spanyolról fordítva) mindössze mártás, szósz. Ami igen, lehetne csokoládé szósz is. És egyben jelent egy klasszikus mexikói ételt is. Ezt jellemzően nem magában fogyasszák könnyed salátaként, hanem köretként húsok mellé, illetve mártogatósként is használják, pl. tortilla chipshez, zöldségekhez. És az egyik fő alkotóeleme a Mexikó egyik híres utcai ételének, a Carnitasnak is, melynek a másik fele a következő bejegyzésben lesz.

blog_img_8897

Hozzávalók:

  • 6-7 közepes paradicsom (én most sárgát és pirosat vegyesen használtam)
  • 1 kisebb lilahagyma (vagy salotta, vagy dupla adag újhagyma)
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1 csokor (kb. 50g) korianderzöld aprítva (ha nem kedveljük, akkor petrezselyem)
  • 1-2 jalapeno vagy chili paprika, ízlés szerint (de el is hagyható, ha nem kedveljük a csípőset)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 evőkanál lime lé
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • só, bors

A zöldségeket apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket összezúzzuk, majd hozzáadjuk a lime levet, olíva olajat, és ízesítsük sóval vagy borssal.

A salsa egy másik változata, mikor homogén krémet készítünk, ekkor botmixerrel vagy késes robotgéppel, minden hozzávalót turmixolunk.

Illetve még egy változat, mikor apróra vágjuk a zöldségeket és kb. csak a harmadát turmixoljuk a salsának. Ekkor a sűrű krémbe még bőven maradnak zöldségdarabok.

Facebook: https://www.facebook.com/HomeBisztro/

blog-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s