Kora őszi curry

Állok a piacon a tökös bácsinál (aki leginkább különböző tökféléket árul, úgy mint cukkinit, átlag tököt, patiszont, sütőtököt, dísztököt..) és épp azt meséli, hogy a patiszont tegnap este szedte le. Ekkor a néni mellettem mondja, hogy vesz néhányat, mert nagyon kedveli, és ebédre kirántja. Én is kirántom, kérdi. Nem. Nem azért mert úgy gondolom manapság ciki bármit is kirántani, tulajdonképpen Nigella még a Mars csokit is kirántotta. Egyszerűen csak azért mert úgy érzem, hogy a prézli teljesen elveszi a zöldség ízét, ami olyan szempontból persze irreleváns, hogy gyakorlatilag egy, max. két darabban le is csúszik róla, és ezt követően külön életet él a tányéron. A néni azt mondta, hogy ebbe még sose gondolt bele, de való igaz, és akkor most ő is megpróbálja a kevés olajon a sütést. Persze a curry se kifejezetten az az étel, ami elsősorban a tök természetes ízére épül.

blog_tok-3_img_9131

A recept elég rugalmas. Gyakorlatilag készíthetjük csak tökből, és/vagy bármilyen más zöldségből, amit találunk. Hasonlóan felszív minden hűtőben rekedt maradékot, mint ez a kókusztej nélküli változat. Tehetünk az ételbe több zöldséget, hogy masszívabb legyen, de ha levesesebb állagot szeretnénk, akkor csökkenthetjük a zöldségadagot. Fűszerezést pedig bármilyen indiai fűszerkeverékkel megoldhatjuk, nem fogunk félre nyúlni.

Hozzávalók:

  • 2 közepes hagyma
  • 4 duci gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 1 kiskanál kurkuma
  • 2-3 kiskanál indiai fűszerkeverék (lehet garam masala, chat masala, madras vagy korma curry, stb. mi most nepomuk curryt használtunk.)
  • 120g zöldbab
  • 1 patiszon (kb. 600g) 1-2 centis kockákra vágva
  • 1 cukkini (kb. 200g) 1-2 centis kockákra vágva
  • 1 bébitök (kb. 130-150g) 1-2 centis kockákra vágva
  • 500ml víz vagy alaplé
  • 1 doboz (400ml) kókusztej
  • 2 maréknyi mángold vagy spenót
  • só, bors
  • 1 kiskanál citromlé
  • ízlés szerint chili (elhagyható)
  • 6-8 koktélparadicsom
  1. lépés

A hagymát az olajon vagy a kókuszzsíron pároljuk, pár perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát. Mikor majdnem kész, a hagymához szórjuk a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.

  1. lépés

A tököket és a zöldbabot a levesbe rakjuk, majd addig főzzük, míg megpuhulnak. Adjuk hozzá a kókusztejet és a mángoldot vagy spenótot, és főzzük további 3-4 percet. Kóstoljuk meg, majd sóval borssal esetleg citromlével ízesítsük. Ha kedveljük adhatunk hozzá chili paprikát vagy pelyhet. A tálaláshoz néhány koktélparadicsomot tehetünk a levesbe.

blog_tok-4_img_9131

blog_tok-6

blog_tok-5

blog_tok2_mg_9122

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s