Perzsa ihletésű rántotta

Utazás helyett

Idén elég sokat vártunk arra, még szembe jött velünk az a repülőjegy, amire azt mondjuk ez az, jó az ár, jó az időpont és maximális a lelkesedésünk a célpont iránt. De egy jó ideig annyira nem jött szembe semmi, hogy már ott tartottunk, hogy magunk találjuk ki hova menjünk. Így esett, hogy a nagy ötletelés közepette, kimondtuk, hogy Perzsia, azaz a mai Irán. Annyira megtetszett, hogy nem tudtunk szabadulni az ötlettől, és elkezdtünk utána nézni. Nagyjából megvolt, hogyan lehet oda utazni, merre érdemes menni, milyen a hangulat az országban. Néhány neten fellelhető beszámoló szerint nem tombol a turizmus, így a helyiek alig találkoznak külföldiekkel. Ebből is következően olyan extrém kedvességről számoltak be, hogy döbbenetes. Volt olyan, aki azt írta, hogy az egyik helyi elvitte őt ingyen az autójával, pusztán azért, hogy beszélgessen vele, – igen, a jelenség létezik, nekünk is volt már hasonló élményünk – mindenki mosolyog, segít, nem beszélve arról, hogy bárhol bárhová nyúlt, olyan érzése volt, hogy csak Michelin csillagos ételt tud megfogni. Aztán mégis szembe jött velünk az a repjegy amit minden szempontból jónak ítéltünk, így a perzsa élmények most redukálódtak egy rántottára.

blog1_img_0400

Már nem tudom hol találtam azt a receptet, ami megihletett erre az ételre. Emlékszem a zöldekre, a római köményre és leginkább a datolyára. Eredeti helyi recept szerint valójában csak római köményt és datolyát kevernek a rántottába és kenyérrel illetve joghurttal kínálják.

Hogy milyen az étel? Nem durvák az ízek, de mégis annyira különleges, és eltér a megszokottól. A tojás szinte tényleg csak egy alap, amire felszállhatnak az ízek. Ott a koriander, ami ad egy kis frissességet, a datolya egy kis édességet, és a római illetve az édeskömény keveréke pedig egy kis keleties fűszerességet. Mint ahogy magamtól sose ennék főtt tojást lekvárral, úgy sose jutott volna eszembe tojásrántottához joghurtot kínálni. De a datolya édessége miatt tényleg remekül működik.  Érdemes akár így, akár hasonlóan egy próbát tenni. Fontos!!! Mivel rántotta, csak frissen finom.

blog4

Hozzávalók egy személyre:

 • 2 evőkanál olíva olaj
 • 1 evőkanálnyi vaj
 • 6-8 szál (kb. 40-45g) újhagyma, vagy ennek megfelelő poré hagyma, vagy 1 kisebb salotta, vagy fél vöröshagyma
 • ½ kiskanál római kömény (legjobb frissen mozsárban megtörve)
 • ¼ kiskanál édeskömény (legjobb frissen mozsárban megtörve)
 • chili ízlés szerint, de elhagyható
 • 2 datolya apróra vágva*
 • 1 maréknyi koriander aprítva** (1 szűk evőkanálnyi félretéve)
 • 2 tojás
 • só, bors

A tálaláshoz:

 • 1 szelet kenyér
 • 1 evőkanál joghurt
 • A félretett friss koriander aprítva a tojásra szórva
 1. lépés

Az újhagymát karikákra (vagy egyéb hagymát apróra) vágjuk majd az olaj és vaj keverékén dinszteljük addig, amíg kissé megpirul és krémes lesz. (kb. 5 perc.)

 1. lépés

A hagymához adjuk a fűszereket, a datolyát, összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a koriandert. A tojásokat sózzuk, borsozzuk, villával enyhén felverjük és összeforgatjuk a többi hozzávalóval. A tojás hamar átsül, így ha már kezd krémes lenni, vegyük le a lángról.

blog5

Megjegyzések:

 • *Ehhez az ételhez nagyon jó a Medjool datolya, ami finom húsos, és leginkább kimérve a magosoknál kapható. Ez nagyobb, mint az üzletekben az előre csomagolt datolya. Akár ezt használjuk, de pláne ha az utóbbit, érdemes használat előbb kb. 5 percre meleg vízbe vagy teába áztatni, hogy puhább legyen. Egyébként azt gondolom, hogy aszalt sárga barackkal és hasonlóan jó eredményt érhetünk el.
 • ** A zöldet el is hagyhatjuk, de korianderzöld helyett használhatunk petrezselymet, illetve a tojáshoz keverhetünk akár bébi spenótot, madársalátát vagy egyéb zöldet. Ez esetben kicsit tovább kell sütni. A koriander íze a tojásban kevésbé intenzív, de a rántotta tetején a friss koriander nagyon finom, ha lehet azt semmiképpen se hagyjuk el. (Ha petrezselymet használunk akkor se, vagy akkor friss petrust szórjunk a tojás tetejére.)

blog3

 

 

blog2_img_0386

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s