Maharaja Lounge – Kooperációban az indiai szakácsokkal

Én kitalálom, Ők megfőzik – és Chapati

Anno mikor Óbudán laktunk, a közelben volt egy kis indiai étterem. Szó szerint kicsi, talán összesen 5-6 asztallal, amit ha úgy kívánta a helyzet, (pont mintha Indiában lennénk) egy kicsit átrendeztek, vagy átforgattak. Néha beültünk egy vacsorára, vagy ha másra nem, legalább egy mangó lassira. Persze, ha épp kaptunk helyet, mert sose foglaltunk előre. Ez már azt követően volt, hogy jártunk Indiában, így valójában nem csak autentikus indiai ételeket enni mentünk oda, hanem egy kis nosztalgiáért is. A fogások, az emberek, és az atmoszféra, tényleg olyan volt, mintha betettek volna Budára szűk száz négyzetméternyi Indiát. Aztán elköltöztünk, így a látogatásaink is csökkentek. Arról persze tudtunk, hogy megvannak, csak arról nem, hogy a több generációs éttermes múlttal rendelkező Jham család szépen lassan nyitott még néhány éttermet.

kid_img_0599

Utoljára most a negyediket, a Maharaja Lounge-t a budapesti Nagymező utcában. Ez az étterem teljesen más, mint a Bécsi úti. Bár nem olyan otthonos, de szintén tipikus indiai design az egyszerű fehér falakkal, a színes képekkel és indiai díszekkel. Olyan stílusú, melyet Indiában járva nem minden turista néz meg igazán, mondhatni, csak a hátizsákosok és a helyi gasztronómia iránt nyitottabban gondolkodók ülnek be egy hasonló étterembe. És mondanom se kell, nekik van igazuk.

kid_india2

A koncepcióban most történt egy kis változás. A mellett, hogy a klasszikus étlapot, és éttermi vonalat megtartották, lett az egésznek egy interaktívabb vonulata is. Gyakorlatilag ahogy néhány helyen divatba jött, hogy mi magunk összeállíthatunk egy pizzát, itt hasonlóan összeállíthatunk egy komplett indiai curryt. Fel vannak sorolva a szószok, külön részben a zöldségek, illetve a húsok, így mi magunk tudjuk összeállítani, hogy mit mivel szeretnénk enni. Első blikkre úgy tűnik, ez a rendszer hordoz magában némi kockázatot. Értem ez alatt, hogy a helyett, hogy szakértőkre bíznánk az étel készítését, „a finomat ha finommal keverjük, az finom lesz” elv alapján mi magunk találunk összerakni valamit valamivel, ami következtében egy pillanat alatt megdöntjük ezt az elméletet. De megnyugtattak minket, hogy az alapanyagok felsorolásánál odafigyeltek arra, hogy úgy válogassák össze a hozzávalókat, hogy ne legyen esélye a vendégnek hibázni. Illetve volt ennek még egy olyan háttere is, hogy ha valaki nagyjából tudja mit szeretne enni, ne kelljen végig bogarásznia, végigkérdeznie az étlapot, hogy az általa kívánt étel milyen „fedőnév” alatt szerepel az étlapon. Csak elmondja mit mivel kíván és már készítik is.

kid_india3

Ezen felül – gyanítom – többek között igazodva a közeli irodisták életviteléhez, délben büfé asztal van, és egy gyors ebédre is be lehet ugrani. És ha már vacsoraidőben a megnyitón járunk, kóstoltunk is. Részben a büfé asztalról, ami finom volt, de tény, hogy ezek azok az ételek, amelyek egyszerűbbek, és azt tapasztaltam, hogy kevésbé fűszeresek. Olyan ételek, melyek ízelítőt adnak az indiai konyhából, de némileg a magyar ízlésre vannak hangolva. És természetesen mi magunk is „kevertettünk be” egy ételt, ami viszont teljesen más volt. Ami nem csak a régi Bécsi úti vacsorák hangulatát hozta vissza, hanem az Indiában kóstolt ételek ízeit is.

Mindezek után még ajándékot is kaptunk, azaz egy picike szakácskönyvet. Hogy ne maradjunk recept nélkül, innen másolom ki a Chapati receptjét, mely egy lapos indiai kenyér, amit leginkább a curry-k mellé kínálnak.

Hozzávalók:

  • kb. 200g finomliszt vagy indiai búzaliszt
  • 1-2 dl víz
  • kb. 1 kiskanál só

Tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval, majd fokozatosan öntjük hozzá a vizet, annyit amennyitől a tésztának kissé kemény, de ruganyos állaga lesz.
Akkora darabokra vágjuk, hogy sodrófával kb. 10-15 cm átmérőjű körökre tudjuk nyújtani.
Forró száraz teflonserpenyőben oldalanként kb. 3-4 perc alatt megsütjük.

kid_india1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s