Sült porridge

Két változatban

Ezt a reggeli / brunch bejegyzést, simán fel lehet fűzni „a hova nem jutottunk el” vonalra. Európa északi részén egy helsinki átszállást leszámítva még sosem jártam. A legközelebb akkor voltam egy ilyen utazáshoz, mikor böngésztem az egyik légitársaság honlapját, majd kipirult arccal hívtam fel Az Embert, hogy Stockholmba most olcsóbban vehetnék repülőjegyet, mint egy márkás pulóvert a szomszédos plázában. Hát akkor mégis mi tart minket vissza? Erre válaszul egy pillanat alatt kerekedett egy terjedelmes felsorolás, mely olyan elemekből állt, hogy a szállások nagyon drágák, a belépők nagyon drágák, az ételek nagyon drágák, és ismerve engem biztosan szeretnék venni valami kis letisztult skandináv csetreszt, melyek szintén nagyon drágák. Szóval egy hosszú hétvégét elméletben egy perc alatt kihozott közel annyiból, mint két hét Ázsiát a gyakorlatban. Hát ennyit Svédországról.

blog_1_img_9072

Azon vidéken a fahéjas-kardamomos kelt tésztán kívül, népszerűek még müzlis porridge jellegű szuperegészséges reggelik is. Ami manapság épp trendi, hogy nem főzik, hanem sütik a müzlit. Ezzel a módszerrel, mivel tartalmaz egy kevés vajat és tojást, egy kissé laktatóbb lesz az étel, és gyakorlatilag, mint egy tortát lehet szeletelni. Már ha nem éhesen fotózunk és hagyjuk az elkészült objektumot békében kihűlni. Egyébként ez egy furcsa ellentmondás, hisz amint langyos lesz, enyhén megszilárdul, és valóban szépen lehet szeletelni. Viszont (én legalábbis azt gondolom) melegen a legfinomabb. De ezt mindenki maga döntse el, és tényleg tegyen egy próbát. Rengeteg módon lehet ízesíteni, fűszerezni és bármilyen gyümölcsöt fel lehet használni. Bár gyorsan össze lehet dobni,  de a tésztát akár be lehet keverni előző este, a sütőformába majd a hűtőbe tenni és reggel már csak be kell tolni a sütőbe.

Fotó csak az első verzióról készül, de a második is egész jó lett, és a kék áfonya darabokat leszámítva pont ugyanúgy nézett ki, a második is. Így két receptet adok meg.

blog_3

Nehézségi fok: nagyon egyszerű
Elkészítési idő: kb. 40-50 perc
Mennyiség: 1 kb. 23-24 centis torta/pite forma, vagy 2 db kb. 18-19 cm tortaforma

Hozzávalók a bogyós gyümölcsös változathoz:

  • 150g zabpehely
  • 30g kókuszpehely, vagy kókuszreszelék
  • 450 ml tej
  • 3 evőkanál joghurt
  • 30g barnacukor
  • 1 csipet só
  • 15g méz
  • 30g olvasztott vaj + egy kevés a tál kivajazásához
  • 1 lime vagy citrom héja és 1 kiskanál a levéből
  • 100g áfonya vagy málna vagy vegyesen (friss vagy fagyasztott)
  • 10g chia mag (elhagyható)
  • 10g goji bogyó (elhagyható)*

Hozzávalók a fahéjas változathoz:

  • 150g zabpehely
  • 30g dió vagy mandula
  • 450 ml tej
  • 3 evőkanál joghurt
  • 30g barnacukor
  • 1 csipet só
  • 15g méz
  • 30g olvasztott vaj + egy kevés a tál kivajazásához
  • 2 banán karikázva (vagy ha túlérett, akkor péppé zúzva)
  • 1 körte 1 centis kockákra vágva**
  • Szűk 1 kiskanál fahéj
  • ¼ kiskanál szerecsendió
  • 40 g csokoládé apróra vágva (elhagyható)
  • 10g chia mag (elhagyható)

Hozzávalók a mézes joghurthoz:

  • 150g joghurt
  • 2 evőkanál méz
  • 2 kiskanál citromlé
  • 1 kiskanál citromhéj
  • idénygyümölcs

1. lépés
A cukorból és a magokból (vagy a kókuszból) félreteszünk egy bő evőkanálnyit. Egy nagyobb tálban összekeverjük az összes hozzávalót.

2. lépés
A tűzálló tálban egyenletesen elosszuk, majd a tetejét megszórjuk, a félretett cukorral és magokkal vagy kókuszreszelékkel.
180 fokon kb. kb. 30-35 percig sütjük.

blog_2

Megjegyzések:

  • Ugyan említettem, hogy előző este a nyers tésztát be lehet tenni a hűtőbe, és reggel sütni, hogy megmondjam az őszintét, valóban jó úgy, de mikor reggel kevertem össze hozzávalókat és azonnal sütöttem egy kicsit jobban ízlett.
  • A recept valóban rugalmas, volt, hogy csak fél adagot készítettem, de a tojást nem feleztem el, és úgy is működött.
  • * Ha használunk chia magot, beszórhatjuk az ételbe úgy ahogy van, ez esetben nem fog megdagadni. Ha zselésebben szeretjük, akkor öntsünk rá annyi forró vizet, ami épp, hogy ellepi magokat, és pár perc alatt megdagad.
  • ** Körte helyett használhatunk almát is, de ez esetben biztos elhagynám a csokit

blog_4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s