Sült karfiol

Hasonló ételeket mostanában szoktam enni. Mostanában mikor kevesebb az idényzöldség és a karfiolnak pont szezonja van. És persze akkor, mikor úgy érzem túlságosan feszül az a nadrág, de ezt korrigálandó, már kevésbé kívánom a friss salátavacsorákat.

blog_img_0244

A karfiol szerintem nagyon finom, magában, fűszeresen, kiegészítve több zöldséggel. Mindemellett legendásan alacsony a kalóriatartalma, így kiváló fogyókúrás étel. Feltéve, ha nem sütjük csőben liszttel, és finom sajtokkal. Ebben a formában a fogás beilleszthető egy diétába, ugyanakkor mégis egy kicsit melengető étel is, ami jobban esik ősszel, mint egy hideg saláta vacsora. Persze nem lenne szép elhallgatni azt a tényt se, hogy önmagában ezzel az étellel nem lehet sokáig húzni, hamar éhesek leszünk. Így ajánlom köretként, vagy (ha nagyon feszül a nadrág) magában egy könnyed vacsoraként.

Hozzávalók:

  • 1 nagy karfiol (kb. 1,4 kg, hámozva kb. 1 kg)
  • 1 nagyobb édesköménygumó (kb. 350-400g)*
  • 60-70 ml olívaolaj (kb. 5-6 ek.)
  • só, bors

A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira (a torzsa puha részeit se dobjuk el, hanem azt is szeleteljük az ételbe). Tegyük egy sütőtálba úgy, hogy a karfiol mindössze egy rétegben feküdjön a tálon. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és 200 fokra tegyük a sütőbe.

Az édesköménygumót szeleteljük fel, és 10 perc sütés után keverjük a karfiolhoz, majd süssük tovább 10-15 percig.

blog

Megjegyzések:

  • Édeskömény helyett 2 szál póréhagymával is finom.
  • Az édesköményt és karfiolt egyszerre is a sütőbe tehetjük, de ekkor az édeskömény szerintem túl puhára sül és szinte elveszti az ánizsos aromáját, azaz pont az érdekessége vész el.
  • Ha nem egy rétegben pakoljuk a karfiolt a sütőtálba, akkor a felső réteg fog szépen megsülni, az alsóbb rétegek párolódni fognak. Így egy kissé vizes lesz, és kevésbé finom.

blog_img_0246

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s