Chowder

Ugye sokan emlékeznek a régi idők karácsonyi logisztikájának arra a szakaszára mikor egy teljes család életében megszakadt a napi rutin és a tagok a tisztálkodás kihívásával álltak szemben. A fiatalabbak, és akik nagy házban, (esetleg több fürdőszobásban) nőttek fel, kérdezhetik, hogy ugyan már mitől volt ez más, mint év többi 363 napja. Akik kisebb lakásban vagy panelben éltek, azt gondolom, már mosolyogva fogják a fejüket. Ez volt az az időszak, mikor a legtöbb családban megjelent egy-két ponty a fürdőkádban… majd a következő sikamlós sztori az lett, mikor szegény állatokat a fürdés idejére átköltöztették a mosogatóba, aztán vissza. 24-én reggel pedig sorsot húztak, hogy ki pucolja, és dolgozza fel a már háziállatokká vált halakat, és csatatérré vált kinél a konyha, kinél a fürdőszoba. Valahol mégiscsak ez volt az igazi főzés, az igazi étel, és így került az asztalra a legtöbb halászlé és rántott hal.

blog_img_9408

Én magam nem vagyok egy halpucolós, pláne fejbevágós típus, valójában még ebben a levesben is lényegesen több volt az Ember közreműködése, mint az enyém. A chowder szinte bármilyen leves lehet, aminek az alapja tej, vagy tejszín. Létezik vegetáriánus változata, de klasszikusan hallal, rákkal és zöldségekkel készítik, kismillió verzióban.

A fenn leírtak azt gondolom, hozzátartoznak vagy hozzátartoztak az igazi magyar karácsonyhoz. Hát ez a leves sajnos nem egy hagyományőrző típus, de ha hallevest ennénk akár karácsonykor, akár máskor és egyszerűbb változatra vágyunk, akkor ez egy remek alternatíva.

A recept megjelent a 2015-ös Éva Advent magazinban.

 Mennyiség: 4 személyre
Elkészítés: Kb. 20 perc, főzés kábé 35 perc
Nehézségi fok: közepes

 blog_img_9401 

Hozzávalók:

  • 100g füstölt pisztrángfilé,
  • 120g lazacfilé,
  • 250g tőkehal, (vagy füstölt tőkehal)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj,
  • 100g szalonna apróra vágva,
  • 350g póréhagyma,
  • 2-3 babérlevél,
  • 250g krumpli kb. másfél centis kockákra vágva,
  • 4dl tej,
  • 2,5 dl hal alaplé,
  • 1dl tejszín,
  • 1 csokor petrezselyem vagy korianderzöld

 

  1. lépés

A füstölt pisztrángfilét tegyük tejbe, melegítsük forráspontig, majd hagyjuk a halat tejjel együtt kihűlni. Ezt követően emeljük ki a halat, vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük félre, illetve külön tálban tegyük félre a tejet is.

  1. lépés

Egy lábosban az olajon pirítsuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a feldarabolt póréhagymát, majd pároljuk bő öt percig. Adjuk hozzá a krumplit, babérleveleket, az alaplevet, a tejszínt és a félretett tejet. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet vagy még egy kis tejet, majd sózzuk, borsozzuk.

  1. lépés

Vágjuk fel az összes halat kb. 4-5 centis kockákra. Főzzük addig a levest, amíg a krumpli majdnem puha, majd az utolsó 10 percben adjuk hozzá a füstölt pisztrángdarabokat és a szeletelt halat. Ekkor már ne, vagy csak óvatosan keverjük a levest, hogy a hal nehogy törjön össze.

Tálaljuk friss petrezselyemmel vagy korianderrel.

Megjegyzések:

  • Hal alaplé helyett használhatunk csirke vagy zöldséglevest is.
  • Mostmár lehet kapni füstölt tőkehalat, ezzel még finomabb.
  • Kiegészíthetjük az ételt más zöldségekkel, pl. egy kis spenóttal a végén, ha még nem próbáltuk a pak choi-t, ez egy remek étel a teszteléshez, vagy kevés kelkáposztával is feldobhatjuk.
  • Ha kedveljük, adhatunk hozzá rákot is.

blog_img_9437

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s