Kókuszdió

Ami valójában nem is kókuszdió

Bár a képen nagyon menő a csirkés tál, (mások szerint pávás tál) amire pakoltam – Goa Home-ban még mindig lehet kapni – ugyanakkor mégse ez az az édesség, ami számomra az ünnepi asztal dísze vagy a karácsony desszertje lehetne. Ugyanakkor egy igen egyszerű, gyors, sütés nélküli aprósüti, ami ideális abban az esetben, ha nincs lehetőségünk aprósüteményeket formázni és sütni. (Nekem pl. kedvem lenne hozzá, de időm most nem lesz.) Ez aprónak apró, finomnak finom, tudjuk mutatósan tálalni, és ha lehet hinni azoknak a hangoknak, melyek szerint a kókuszolaj szuper étel, akkor még nagyjából egészséges is.

blog_img_3596-2

Akár most karácsonyra, akár téli nasinak elkészíthetjük, az alábbi recept szerint, vagy variálhatjuk kedvünkre, melyhez a megjegyzéseknél lesz néhány ötlet.

Ui.: Szerintem nem minden ajándéknak kell ehetőnek lennie, és nem minden aprósütinek kell ajándéknak lennie. De ha ez felmerült, akkor ez az édesség közepesen alkalmas erre a célra, tekintettel arra, hogy viszonylag hamar megpuhul. Így ha ezt tesszük egy szép zacskóba, akkor érdemes azt követően csomagolni, ha már megdermedt, és a lehető legtöbb ideig hűtőbe hagyni.

Mennyiség: kb. 14-16 db
Nehézségi fok: nagyon egyszerű
Elkészítési idő: kb. 10-15 perc + legalább 1 óra hűtés

blog_2

Hozzávalók:

  • 200g dió* (Meg is piríthatjuk darálás előtt)
  • 60g (80ml) kókuszzsír/kókuszolaj (mindegy hogyan hívjuk, csak folyékony legyen a halmazállapota)**
  • 110g porcukor
  • 1 szűk kiskanál fahéj és szerecsendió keveréke vagy mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 evőkanál rum***
  • 40g aszalt szilva kb. fél centis darabokra vágva
  • 1 kis citrom vagy fél narancs héja (elhagyható)
  • további kb. 4-5 evőkanál porcukor a hempergetéshez****
  1. lépés

Tegyük a diót egy késbetétes robotgépbe a porcukorral, és daráljuk finomra. Adjuk hozzá a fűszereket, a kókusz olajat és a rumot, majd keverjük tovább, míg homogén masszát kapunk. Ekkor adjuk hozzá az aszalt szilvát és a citromhéjat, majd keverjük el.

  1. lépés

Tegyük a kész masszát a hűtőbe kb. 10-15 percre, hogy kissé megdermedjen, majd formázzunk a tésztából kb. ping pong labda nagyságú golyóbisokat, forgassuk meg a porcukorban és tegyük vissza a hűtőbe dermedni.

blog_img_3574

Megjegyzések:

  • *Dió helyett használhatunk más magvakat, pisztáciát, mogyorót, kesudiót, mandulát. Ha pl. mandulát használunk, tehetünk hozzá egy csepp mandula kivonatot, és rózsavizet. Ez esetben elhagynám az aszalt szilvát, és vagy egyáltalán nem használnék aszalt gyümölcsöt, vagy aszalt sárgabarackot adnék hozzá.
  • Az aszalt gyümölcs egyébként elhagyható, itt is készült a nélkül. De tehetünk a süibe csokidarabokat is.
  • **A kókuszolaj és kókuszzsír lényegében ugyanaz, csak a kókuszolaj hűvösben megdermed, így már több helyen hasonló kiszerelésben lehet kapni, mint a vajat. Ha épp nem folyékony a halmazállapota, akkor mikróban olvasszuk fel.
  • *** Használhatunk egyéb alkoholt is, illetve ha el szeretnénk hagyni, akkor működik alkohol nélkül is, vagy helyettesíthetjük egy jó teával.
  • **** A hempergetéshez használhatunk mást is, nem csak cukrot. Még puha állapotában megforgathatjuk kókuszreszelékben, kakaóban, vagy épp olyan darált magban (ez esetben dióban) amit a süteményhez használtunk.
  • Cukorból 100-110g-ot szoktam használni, de ha kevesebbet szeretnénk, akkor kb. 80g cukorig mehetünk le, és ha nagyon édes szájúak vagyunk, akkor 150g cukorral is finom.

blog_img_3553

img_3543

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s